BABIČKY VÁM RADÍ – slupky z cibule nikdy nevyhazujte! Mají spoustu zdravotních přínosů
Taky po oloupání cibule, její slupku okamžitě házíte do koše? Děláte velkou chybu! Ukázalo se totiž, že právě slupka z cibule je pro naše zdraví opravdu velmi prospěšná. Pojďme se tedy podívat, co všechno by nám mohla přinést.
Hnědá slupka a vnější vrstvy cibule obsahují vysoké množství vlákniny, flavonoidů a také velké množství antioxidantů. Cibule jsou plné vitamínů, jako je A, C a E a antioxidantů, které chrání kožní buňky před poškozením.
Cibulová slupka obsahuje silný rostlinný pigment zvaný quercetin, který snižuje krevní tlak a pomáhá předcházet ucpání tepen. Když do svého jídelníčku zařadíte i slupky od cibule, dramaticky tím snížíte riziko:
- kardiovaskulárních onemocnění
- rakoviny tlustého střeva
- obezity
- diabetu typu 2
- gastrointestinálních problémů
- navíc má antikarcinogenní, antifungální, antibakteriální a antioxidační vlastností
Jak si vyrobit cibulový čaj
Slupka od cibule je ideální detoxikační kůra. Nejlepší volbou konzumace je cibulový čaj, který si můžete dopřát každý den. Do konve si vložte slupku a vrchní vrstvu cibule, nalijte horkou vodu a nechte louhovat přibližně 15 minut. Poté slupku i cibuli vytáhněte a tento čaj vypijte před spaním.
Jak cibulovou slupku využít do polévky
Cibulová slupka sama o sobě není jedlá, ale snadno ji můžete přidat například do polévky anebo v polévce uvařce celou cibuli ve slupce. Slupka obsahuje quercetin, což je silná antioxidační složka, která má protinádorové účinky. Quercetin je také brán jako přírodní sedativum, což je důvod, proč je cibulový čaj nejlepší konzumovat před spaním, protože krásně uklidňuje. Mějte však na paměti, že cibulovou slupku by neměly konzumovat těhotné či kojící ženy.
Podle studie, kterou zveřejnil časopis Plant Foods for Human Nutrition, napomáhá cibulová slupka vyloučit škodlivé látky z krevního oběhu, odstranit toxiny z tlustého střeva a udržuje pH ve střevech na optimální hodnotě. Také udržuje a podporuje pohyb střev a pomáhá zabránit tvorbě rakovinových buněk.
Takže příště, až budete do svého pokrmu potřebovat cibuli, její slupku již nevyhazujte a raději si z ní udělejte čaj. Uvidíte, že se vaše zdraví i imunita mnohonásobně zlepší.