Někteří zástupci – vliv na tělo a výskyt v potravinách
Hořčík
je základním prvkem pro tvorbu energie. V lidském těle ovlivňuje velkou řadu enzymatických reakcí. Pomáhá při správné funkci svalů a nervů, udržuje stálý srdeční rytmus, posiluje imunitní systém a společně s vápníkem udržuje zdravé kosti a zuby.
Velmi významně se podílí na předcházení únavy a vyčerpání. Je důležitý v situacích, kdy je potřeba velkého soustředění. Je nezbytnou součástí stravy diabetiků. Mezi příznaky nedostatku hořčíku patří bolesti hlavy, slabost, migrény, nervozita, křeče v nohách.
Mezi potraviny s vysokým obsahem hořčíku patří listová zelenina, luštěniny, špenát, kvasnice, mák, semena (dýňová, slunečnicová, sezamová) nebo ořechy.
Vápník
má velký význam na pevnost a stavbu kostí, prospívá zubům a ovlivňuje činnost nervové soustavy, tady hraje důležitou roli při vedení nervových vzruchů. Též má význam při vstřebávání železa.
Kromě toho hraje velkou roli při tvorbě enzymů a hormonů regulujících trávení a metabolismus. Jeho nedostatek se projevuje zejména řídnutím kostí, kazivostí zubů nebo zvýšenou dráždivostí.
Další příznaky nedostatku vápníku jsou lámavost nehtů, padání vlasů, obtížná chůze. U dětí může způsobit poruchy růstu.
V potravinách se v dostatečném množství nachází v mléčných výrobcích a luštěninách. Opravdovým rekordmanem v obsahu vápníku je mák. Vápník se též nachází v mandlích, květáku či kapustě.
Draslík
se v lidském těle vyskytuje především jako součást nitrobuněčné tekutiny a je velice důležitý pro procesy růstu a dělení buněk. Společně se sodíkem se podílí na správném hospodaření s vodou, vedení nervových vzruchů, kontrakci svalů a udržuje správný rytmus srdce. Jeho nedostatek se projevuje svalovou slabostí, bolestí hlavy, únavou a závratěmi.
Potraviny s nejvyšším obsahem draslíku jsou například hovězí maso a játra, fazole, banány, špenát, hroznové víno a ořechy. Velmi vysoké množství draslíku je obsaženo v čaji a černé kávě.
Sodík
se podílí na správném hospodaření s vodou a hraje důležitou úlohu v udržování osmotického tlaku buněk, při vedení nervových vzruchů či udržení správného srdečního rytmu.
Jeho nedostatek je velmi málo pravděpodobný, neboť jej obsahuje naprostá většina potravin ve formě jedlé soli. Hlavními příznaky nedostatku jsou nechutenství, dehydratace, křeče, nízký tlak.
Mezi potraviny s vysokým obsahem sodíku patří uzeniny, sýry, ryby
Jód
je potřebný pro správnou funkci hormonů, které ovlivňují tělesný růst a odolnost proti zátěži. Též hraje důležitou roli při metabolismu živin, zlepšuje kvalitu kůže, vlasů, nehtů a zubů. Také ovlivňuje činnost štítné žlázy.
Potraviny bohaté na jód jsou především mořské ryby a řasy, sůl, rajčata, mrkev, pečivo a dokonce i některé bylinky – česnek, tymián, fenykl.
Fluor
ovlivňuje především kosti a „krásný úsměv“. Jeho nejdůležitějším úkolem je ochrana kalcifikovaných tkání, pomáhá při tvorbě zdravé skloviny a zpomaluje zubní kazivost. Jeho nedostatek se proto projevuje především sníženou kvalitou kostí, menší pevností zubní skloviny a zvýšenou kazivostí zubů.
V potravinách jej nalezneme především v obilovinách, ovoci a zelenině, v mase, vejcích nebo luštěninách. Také je součástí zubních past.
Železo
je nezbytnou součástí hemoglobinu (součást červeních krvinek plnící transportní činnosti – přenáší kyslík). Jeho nedostatek způsobuje celou řadu onemocnění, zejména pak chudokrevnost.
Mezi nejčastější příznaky nedostatku železa patří únava, slabost, dechové a polykací potíže. Barva kůže a sliznic je bledá. Námaha způsobuje bušení srdce.
Mezi potraviny s obsahem železa patří vnitřnosti, hovězí a jehněčí maso, mořské plody, listová zelenina a sušené ovoce. Velmi vysoký obsah v sobě mají luštěniny, sušené houby a ořechy.
Zinek
má v lidském organismu důležitou úlohu jako součást velké řady enzymů. Dostatečné množství je důležité pro správnou činnost imunitního systému, podporu hojení ran, tvorbu řady hormonů, léčbu zánětů a uchovávání inzulinu.
V dostatečném množství se vyskytuje v hovězím, vepřovém a drůbežím masu, vejcích a mořských plodech. Další potraviny, v nichž bychom zinek také našli, jsou obiloviny, fazole, sýry a ořechy.
Velmi důležitá je zdravá a vyvážení strava, kterou doplňujeme například i minerálními vodami, v nichž se minerální látky nacházejí v dobře vstřebatelných formách. Vhodným a vyváženým zdrojem mohou tedy být i přírodní minerální vody.