Nedostatek vitaminu B12 nemají jen vegetariáni, ale i lidé, kteří jedí maso. Proč?

vitamin-b12Pro správnou funkci vašeho těla je zapotřebí mu každý den dodávat všechny potřebné vitamíny a minerály. No a jedním z nejdůležitějších je právě vitamin B12.

Jeho nedostatek v těle může způsobovat množství komplikací. Mezi nejvážnější z nich patří metabolická anémie a poškození nervů.

Vitamin B12 je poměrně komplexní vitamín. Je nepostradatelný pro tvorbu červených krvinek, metabolismus tuků, výrobu energie a také pro správnou funkci a ochranu nervových buněk.

Červené krvinky se tvoří v kostní dřeni. Když se vytvoří v prostředí s nedostatkem vitamínu B12, jsou nepravidelné velikosti a tvaru. Mnohé z nich dokonce nikdy nedozrají a nedokážou tak vůbec vykonávat svou funkci při transportu kyslíku do buněk, tkání a orgánů.

V tomto článku se dozvíte, ve kterých potravinách se vitamin B12 nachází a také, jak správně ho dávkovat v případě, že se ho rozhodnete doplňovat.

Příznaky nedostatku vitaminu B12

Prvními viditelnými příznaky nedostatku vitaminu B12 jsou znásobený strach a úzkost, problémy s koncentrací, vlasy a kůží (ekzémy, dermatitida, mykózy), malátnost, únava a nepříjemné bolesti svalů.

Větší nebo přetrvávající nedostatek pak vede k vážným nervovým poruchám. V nejzávažnějších případech může dojít až k poškození nervů míchy a následné paralýze.

Nedostatek vitaminu B12 také způsobuje těžkou formu metabolické anémie, která se rozvíjí pomalu a postupně.

Potíže začínají s výskytem náhlých slabostí. K tomu se dále přidává únava, srdce těžce bije a tvář bledne.

Uvedený stav provázejí i ztráta chuti k jídlu, nadýmání, problémy s trávením a průjem. Někdy se vyskytuje pálivý pocit na jazyku, hlavně během konzumace kyselých jídel, případně až ztráta chuti.

Jsou zaznamenány dokonce i případy depresivních změn nálady a brnění v končetinách, hlavně v nohách.

Pokud uvedený stav nedostatku vitaminu B12 přetrvává dlouhou dobu, dostaví se vážné komplikace jako poškození a krvácení do mozku. Může nastat i zvýšení hladiny homocysteinu v krvi, což zvyšuje riziko srdečního infarktu a onemocnění cév.

Zajímavé také je, že až 70 % lidí s Alzheimerovou chorobou má v těle nedostatek vitamínu B12. Je proto velmi důležité, aby starší lidé konzumovali potraviny, které jej obsahují. O těch si více povíme níže.

Denní doporučené dávky vitamínu B12

Vitamin B12 má jednu z nejkomplexnějších molekulárních struktur. Je jediný, který obsahuje vzácný kobalt – velmi důležitý prvek pro biologickou aktivitu.

Je nezbytný pro produkci genetického materiálu pro naše DNA a RNA, ale také pro myelin, který vytváří ochrannou vrstvu kolem nervů.

Doporučené denní dávky vitamínu B12 jsou následující:

  • děti od 1 do 3 let: 0,9 mcg
  • malé děti od 4 do 8 let: 1,2 mcg
  • děti od 9 do 13 let: 1,8 mcg
  • děti od 14 do 18 let: 2,4 mcg
  • těhotné ženy: 2,6 mcg
  • kojící matky: 2,8 mcg
  • dospělí a starší lidé: do 3 mcg

V celém našem těle se nachází asi 2 mg vitaminu B12. Denně ho tělo spotřebuje kolem 2,5 mcg.

banner squareZa klinický nedostatek vitaminu B12 se považuje, pokud jeho celkové množství v organismu klesne o 10 %. K tomu dojde po přibližně 80 dnech jeho sníženého příjmu ve stravě.

Dostatečný přísun ve stravě ho mají lidé, kteří pravidelně konzumují maso, mléko, sýry a vajíčka. Toto jsou potraviny, které jej obsahují ve zvýšené míře.

Nedostatek vitaminu B12 nemívají pouze vegetariáni

Nesmíme však zapomínat na další důležitý faktor, kterou je absorpce vitaminu B12.

Pro ni je důležité, aby byly zdravé a správně fungovaly žaludek, střeva a ostatní orgány trávicího systému (játra, žlučník a slinivku).

Pokud trpíte nějakým onemocněním těchto orgánů, jako jsou například gastritida, pankreatitida, Crohnova choroba či ulcerózní kolitida, pak můžete trpět nedostatkem vitamínu B12 i tehdy, když je ho ve vaší stravě dostatek.

Navzdory všeobecné představě, že se jedná o problém vegetariánů a hlavně veganů, týkat se tak může i lidí konzumujících živočišnou stravu, kteří mají nějaké onemocnění trávicího systému.

V tomto případě se snažte vyléčit vaše primární onemocnění a následně se sám vyřeší i nedostatek vitaminu B12 a s ním spojené zdravotní komplikace.

Hlavní zdroje vitamínu B12 ve stravě

Jak jsme již zmínili, z běžných potravin jsou to hlavně maso, mléko a vejce. Ještě významnějšími zdroji jsou játra, ledviny, srdce a svalovina zvířat, kde tento vitamín produkují bakterie.

Ryby jsou také velmi dobrým zdrojem vitamínu B12.

Kromě živočišných zdrojů ho obsahují i některé rostliny, ale v mnohem menším množství. Vegetariánům se proto doporučuje, aby měli stravu bohatou na obiloviny a pivní kvasnice.

V malém množství se nachází i v červené řepě, pšeničných a jiných klíčcích, sezamu, lískových oříšcích a mořských řasách.

Dobrým zdrojem tohoto vitamínu bývá kysané zelí a všechny potraviny obsahující kyselinu mléčnou jako jsou různé nakládané druhy zeleniny.

Vydatným neživočišného zdrojem vitaminu B12 je například i Spirulina. Kvalitní Spirulinu můžete zakoupit naříklad ZDE nebo ZDE.

V případě, že užíváte vtaminu B12 více než 3 mcg denně, nemusíte mít obavy z předávkování či hypervitaminózy. Je tomu tak proto, že vitamin B12 patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě a tak se jeho nadbytek dokáže z těla bez problémů vyplavit.

V případě zdravé a vyvážené stravy by k jeho nedostatku docházet nemělo. Pokud jím však trpíte, zvažte buď o zařazení potravin do vašeho jídelníčku, které jsou na něj bohaté, nebo o jeho doplňování pomocí doplňků stravy. Široký výběr doplňků stravy s vitaminem B12 naleznete také v tomto internetovém obchodě.

Absorpci vitamínu B12 ve střevech pomáhá vápník. S ním to však nepřehánějte, protože nadbytek vápníku může vyvolávat kornatění cév a ledvinové kameny.

Proč je vitamín B12 tak důležitý

Tento pozoruhodný vitamin stimuluje formování, růst a dospívání červených krvinek – erytrocytů.

Podobně jako všechny vitamíny ze skupiny B, je nezbytný pro metabolismus tuků, sacharidů a bílkovin na výrobu energie.

Je výborný k léčbě několika druhů onemocnění nervů, má prokázané protirakovinné účinky, zlepšuje koncentraci a paměť, udržuje pozornost, snižuje podrážděnost. Někdy se o něm za tyto vlastností mluví také jako o králi vitamínů.

Předchází anémii a podporuje růst či chuť k jídlu u dětí. Dokáže také zmírňovat bolestivé křeče před a během menstruace. Snižuje hladinu homocysteinu, aminokyseliny, která poškozuje cévy tepen a zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Na jeho kompletní absorpci potřebuje člověk úplně zdravý žaludek. Jeho hlavním nepřítelem je Helikobakter, který vyvolává infekce sliznic vedoucí k žaludečním vředům.

Prevence je proto velmi důležitá.

Pokud vám zjistí, nebo pokud máte podezření na nedostatek vitaminu B12, měli byste začít upravovat svou stravu. V případě vážnějšího nedostatku je dobré se poradit se svým lékařem, aby vám mohl doporučit adekvátní terapii.


Zdroj: The Important Facts You Need To Know About Vitamin B12 Deficiency

NEPŘEHLÉDNĚTE

loading…

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Spočítejte *