Borůvky a dalších 10 potravin s nejvyšší hustotou nutričních látek na této planetě
Existuje limit, jaký objem potravin můžete sníst za jeden den. Proto je třeba si sestavit jídelníček tak, abyste maximalizovali množství živin, které přijmete.
Nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je konzumace těch potravin, které obsahují největší množství a druhů nutričních látek.
Dnes vám přinášíme 11 běžných potravin, které mají nejvyšší hustotu prospěšných výživných látek. Kromě nich existují ještě i takzvané „super-potraviny“ s vysokým podílem specifických nutrientů.
Těmi se budeme zabývat v dalších článcích.
1) Borůvky
Když dojde na nutriční hodnoty ovoce, borůvky hrají vrchol první ligy. Ačkoli nejsou tak bohaté na vitamíny a minerály jako zelenina (v přepočtu na kalorie), září svým obsahem antioxidantů.
Jsou naplněné silnými antioxidanty jako anthokyaniny a několika druhy flavonoidů, z nichž některé dokáží překonat mozkově-krevní bariéru a chránit mozek před poškozením.
Na lidech bylo provedeno několik studií s borůvkami. Jedná z nich ukázala na zlepšení paměti u starších lidí. Jiná studie zase poukázala na jejich schopnost u obézních lidí snížit krevní tlak a hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi.
Dokonce se ukázal i jejich potenciál při potlačování rakoviny.
2) Zimní zelí
Ze všech listových zelenin je zimní zelí králem. Je napumpováno vitamíny, minerály, vlákninou, anioxidantami a více bioaktivními látkami.
100 gramů zimního zelí obsahuje:
- 200% doporučené denní dávky (DDD) vitaminu C
- 300% DDD vitaminu A (z beta karotenu)
- 1000% DDD vitaminu K1
- velké množství vitamínu B6, draslíku, vápníku, hořčíku, mědi a manganu
- Kromě toho vám dodá 2 gramy vlákniny, 3 gramy bílkovin a jen 50 kalorií.
Zimní zelí může být dokonce zdravější než špenát. I ten je sice super zdravý, ale zimní zelí obsahuje méně oxalátů – látek, které ve střevech vážou minerály jako vápník, čímž jim brání v absorpci.
Také obsahuje bioaktivní látky jako isotiokyanáty a indol-3-carbinol, který se ve studiích na zvířatech ukázal jako slibný lék proti rakovině.
3) Mořské řasy
Moře je plné jiných živočichů než jen ryb. Žije v něm i obrovské množství vegetace. Pod společný název „mořské řasy“ zahrnujeme tisíce různých druhů rostlin, z nichž jsou některé extrémně výživné.
V mnoha případech jsou mořské řasy mnohem výživnější než pozemské rostliny. Jsou zvláště bohaté na vápník, železo, hořčík a mangan.
Najdete v nich také biologicky aktivní látky jako fykokyaniny a karotenoidy. Jde o antioxidanty s mocnými protizánětlivými účinky.
Nicméně místem, kde mořské nádobí obzvláště září, je jejich obsah jódu – minerálu potřebného na tvorbu hormonů převážně štítné žlázy (ale i hormonů jiných orgánů).
Pokud se vám protiví chuť mořských řas, dají se konzumovat i ve formě doplňků. Sušený kelp v tabletách je poměrně levný a plný jódu.
4) Česnek
Česnek je opravdu jedinečná rostlinka. Nejenže dokáže přetvořit jídla bez chutě na pochoutky, ale je také neskutečně výživný. Obsahuje hodně vitamínu C, B1, B6, vápníku, draslíku, mědi, manganu a selenu.
Česnek však má v sobě i jednu neskutečně důležitou nutriční látku zvanou alicin, který je jeho hlavní aktivní látkou. Existuje mnoho studií o zdravotní prospěšnosti alicinu a česneku jako takového.
Prokazatelně snižuje krevní tlak, špatný LDL cholesterol a současně zvyšuje ten dobrý. To přispívá ke snižování rizika rozvoje onemocnění srdce.
Kromě toho, lidé, kteří jedí hodně česneku mají nižší šanci vzniku několika druhů rakovin, zvláště rakoviny tlustého střeva a žaludku. A samozřejmě, česnek je potentní zabiják hub a bakterií.
5) Lastury
Ze všech mořských živočichů jsou mlži zřejmě nejvíce výživní. Běžně konzumování mlži zahrnují škeble, ústřice a několik dalších. Ulity jsou vůbec nejlepším přírodním zdrojem vitaminu B12.
Jen 100 gramů poskytne 16 násobek doporučené denní dávky! Jsou plné i jiných nutrientů, včetně vitaminu C, vitaminů skupiny B, draslíku, selenu a železa.
Ústřice jsou také neskutečně výživné. 100 gramů poskytne 6 násobek denní dávky zinku, 2 krát doporučené množství mědi a samozřejmě více než dostatek vitaminu B12, D a dalších.
Navzdory jejich nutriční bohatosti je lidé dnes konzumují jen zběžně, ačkoli jsou velmi blízko požadavkům i vegetariánům a veganům, jelikož tyto živočichy nemají v podvědomí.
Následuje 6 běžných potravin, které mají nejvyšší hustotu prospěšných výživných látek
6) Brambory
Jediný velký brambor má v sobě hodně draslíku, hořčíku, železa, mědi a manganu. Také je bohatý na vitamin C a vitaminy skupiny B. Brambory jsou skutečně jednou perfektní světovou potravinou. Obsahují malé množství z téměř každé nutriční látky, kterou potřebujeme.
Existují dokonce zprávy o lidech, kteří přežili na čistě bramborové stravě po dlouhou dobu. Jsou také jednou z nejvíce zasyťujících potravin, které existují. Když výzkumníci porovnávali míru zasycení různých potravin, vařené brambory byly na tom lépe než jakákoli jiná potravina.
Když je vaříte a pak necháte vychladnout, vytvoří se v nich velké množství odolného škrobu. Ten se v mnoha věcech podobá vláknině a má silné účinky na zdraví.
7) Játra
Moderní lidé, i naši vývojoví předkové, konzumovali zvířata po miliony let. Avšak v prehistorických dobách jsme nekonzumovali jen svalstvo, jak to děláme dnes. V porovnání s ostatními orgány je klasické maso (svalovina) nutričně poměrně chudá.
Existují dokonce zprávy, že moderní lidé-lovci selektivně konzumovali orgány a libovým svalovým masem krmili psy. Ze všech orgánů jsou játra zdaleka nejvíce nutričně bohatá.
Játra mají totiž vedle mnoha metabolických funkcí ještě jednu důležitou úlohu – slouží jako zásobárna potřebných živin.
100 gramů jater obsahuje:
- 1176% doporučené denní dávky DDD vitamínu B12
- přes 50% DDD vitamínu B6, B5, niacinu a kyseliny listové
- 201% DDD vitamínu B2634% DDD vitamínu A
- 14% DDD mědi
- přes 30% DDD železa, fosforu, zinku a selenu
- 29 gramů vysoce kvalitní živočišné bílkoviny
Konzumace jater jednou za týden je dobrým způsobem, jak si zajistit dostatek těchto důležitých živin.
8) Sardinky
Sardinky jsou malé mastné ryby, které mohou být konzumovány v celku, včetně kostí, kůže, orgánů, mozku a všeho ostatního. Jelikož vnitřní orgány jsou obvykle nejvýživnější části živočichů, není divu, že sardinky jsou také nutričně velmi bohaté.
Obsahují trochu z každé nutriční látky, které vaše tělo potřebuje. Z výživového hlediska mají velmi blízko k dokonalé potravině. Podobně jako jiné mastné ryby, i sardinky obsahují velké množství omega 3 mastných kyselin.
9) Losos
Losos a jiné typy mastných ryb obsahují největší množství omega 3 mastných kyselin. Omega 3 mastné kyseliny jsou extrémně důležité pro optimální funkci organismu. Zlepšují celkové zdraví a snižují riziko mnoha vážných onemocnění.
I když je losos známý převážně omega 3 kyselinami, kromě nich obsahuje vysoké množství i ostatních živin.
Například, v 100 gramech divoce žijícího lososa najdete 2.8 gramu omega 3 mastných kyselin, mnoho vysoce kvalitních živočišných bílkovin, vitamínů a minerálů, včetně hořčíku, draslíku, selenu a všechny vitaminy skupiny B.
Doporučuje se konzumovat mastné ryby alespoň jednou nebo dva krát týdně, abyste získali všechny omega 3 kyseliny, které vaše tělo (a mozek) zoufale potřebují.
Studie ukázaly, že lidé konzumující mastné ryby mají nižší riziko onemocnění srdce, demence, deprese a celé palety dalších onemocnění.
Měli byste raději upřednostnit divokého lososa, než toho chovaného na farmě. Je nejen chutnější, ale má i lepší poměr omega 3 a 6 mastných kyselin a pravděpodobně bude obsahovat i menší množství škodlivin.
10) Vaječné žloutky
Vajíčka a vaječné žloutky byly dlouhé desetiletí neprávem démonizovány. Poslední výzkum však ukázal, že cholesterolu se není ve stravě třeba obávat, protože ten nezvyšuje „špatný“ cholesterol v krvi.
Pokud se podíváme na vaječný žloutek, zůstaneme stát před nejvýživnější potravinou na této planetě. Jsou tak výživné, že se jim nejednou říká „přírodní multivitamin“. Obsahují vitaminy, minerály a jiné mocné živiny.
Jsou bohaté na leteín a zeaxantin – antioxidanty, které chrání oči a snižují riziko jejich onemocnění katarakta či degenerací očního pozadí. Obsahují také cholin, výživu pro mozek, kterého má až 90% lidí nedostatek.
Vajíčka mají v sobě také kvalitní bílkoviny a zdravé tuky. Pár studii tvrdí, že pomáhají i při hubnutí. Skutečně, vajíčka jsou úžasná potravina a žloutek je ta část, kde se nachází většina živin. Pokud ho vyhodíte, uděláte to nejhorší, co jste mohli udělat.
11) Tmavá čokoláda
Seznam našich 11 potravin uzavíráme tmavou čokoládou. Obsahuje hodně kakaa, které je také jednou z nejvýživnějších potravin na světě.
Dále obsahuje vlákninu, železo, hořčík, měď a mangan. Jeho největším přínosem je však úžasná paleta antioxidantů.
Jedna studie dokonce ukázala, že kakao skórovalo výš než všechny ostatní potraviny, včetně borůvek a tropického ACCA berry.
Mezi významné zdravotní přínosy kakaa a čokolády patří:
- podpora prokrvení
- snižování krevního tlaku
- snižování úrovně špatného LDL cholesterolu v krvi
- zlepšená činnost mozku
Jedna studie odhalila, že lidé, kteří konzumovali tmavou čokoládu 5x týdně, měli až o 57% nižší riziko onemocnění srdce. Ujistěte se ale, že konzumujete čokoládu s alespoň 70% obsahem kakaa. Nejlepší jsou 85% a více.
Konzumace alespoň malého množství takové čokolády denně je jedním z nejlepších způsobů jak dodávat tělu antioxidanty.
Tak si dneska doma udělejte kontrolu, které z těchto potravin máte, a které je potřeba dokoupit.
Zdroj: The 11 Most Nutrient Dense Foods on The Planet