9 důvodů, proč začít jíst arašídové máslo


U nás v Čechách nemá arašídové máslo až takovou tradici, ale běžně ho už seženeme v každém obchodě nebo supermarketu. Vězte, že bychom jej měli rychle objevit a nepodceňovat zdravotní přínosy.

Arašídové máslo budete zbožňovat! Jeho sladko-slaná a krémová chuť dodává chuť všemu, na co ho natřete! Je to jedno z jednoduchých životních potěšení, a pokud souhlasíte, následně zjistíte, že vaše tělo ho bude milovat stejně jako vaše chuťové buňky!

Někteří z vás se jeho konzumaci mohou vyhýbat z obavy, že má vysoký obsah tuku, ale dnes jsme se rozhodli vás přesvědčit, abyste toto rozhodnutí přehodnotili. Arašídové máslo může ve skutečnosti přinést překvapivé množství výhod, protože je plné vitamínů a minerálů, které mohou zlepšit zdraví.

9 důvodů, proč byste jej měli arašídové máslo začlenit do své každodenní stravy:

1. Kontrola krevního tlaku

Arašídové máslo je kromě vlákniny a bílkovin bohaté také na hořčík a draslík a všechny vám mohou pomoci udržet váš krevní tlak pod kontrolou. Je důležité si vybrat arašídové máslo, které do něj nemá žádnou přidanou sůl.

2. Nižší riziko cukrovky

Harvardská studie z roku 2002 ukázala, že ženy, které konzumovaly lžíci arašídového másla nebo ořechynejméně pětkrát týdně, měly o 21 procent nižší riziko cukrovky typu 2 než ženy, které tak neučinily.


Výzkumný pracovník Rui Jiang z Harvardské školy veřejného zdraví vysvětlil, že mononenasycené a polynenasycené tuky v arašídovém másle mohou zlepšit stabilitu glukózy a inzulínu.

3. Hubnutí

Lidé se mnohdy vyhýbají arašídovému máslu, protože si myslí, že vysoké množství tuku způsobí přibývání na váze. Ve skutečnosti je to přesně naopak. Může skutečně pomoci při hubnutí.

Je to skvělý zdroj bílkovin, který obsahuje osm gramů na pouhé dvě polévkové lžíce. Je také zdrojem téměř dvou gramů vlákniny a také dvanácti gramů zdravého tuku. Díky tomu budete mít pod kontrolou svůj hlad a chutě během noci.

Navíc způsobuje velmi nízké zvýšení hladiny cukru v krvi, protože má také velmi nízký obsah sacharidů. To je skvělé pro lidi s diabetem typu 2. Přesto má i při těchto výhodách vysoký obsah kalorií, takže jej nejezte naběračkou!

4. Zdraví mozku

Arašídové máslo může pomoci stimulovat mozkovou činnost a paměť, protože obsahuje různé vitamíny a minerály, včetně vitamínu E, zinku, hořčíku a niacinu. Tyto vitamíny jsou užitečné při prevenci Alzheimerovy choroby a úbytku kognitivních funkcí souvisejících s věkem.

Dále obsahuje bioaktivní sloučeninu Resveratrol, která může zlepšit průtok krve do mozku až o třicet procent. To může snížit riziko mrtvice a posílit kognitivní schopnosti.

5. Antioxidanty

Arašídové máslo má také vysoký obsah antioxidantů, včetně kyseliny p-kumarové, u které bylo ve studiích na zvířatech zjištěno, že snižuje artritidu. Ve skutečnosti mají arašídy tolik antioxidantů jako mnoho ovoce.

6. Snižte riziko rakoviny prsu

Ve výzkumné studii z roku 2013, která sledovala devět tisíc žen od roku 1996 do roku 2010, bylo zjištěno, že riziko vzniku rakoviny prsu je téměř o čtyřicet procent nižší u těch, které konzumovaly arašídové máslo tři dny v týdnu.

Vědci ve skutečnosti zjistili, že konzumace arašídového másla snížila u účastníků riziko benigního onemocnění prsu.

Dr. Graham Colditz, hlavní autor studie, říká, že přibližně každá čtvrtá žena má benigní lézi, která byla potvrzena biopsií a dodal:

“Je velmi jasné, že existuje silná souvislost mezi benigní lézí a následným rizikem invazivního karcinomu prsu.”

Vysvětlil, že není jasné, proč má arašídové máslo tyto účinky, ale mají podezření, že by to mohlo být kvůli obsahu bílkovin.

Kromě dalších výhod by nedospělí a dospívající dívky měli konzumovat arašídové máslo, pokud nejsou alergičtí. Jen pár polévkových lžící týdně by mohlo snížit riziko rakoviny prsu později v životě.

7. Obnova svalstva

Arašídové máslo je bohaté na bílkoviny, což vašim svalům pomůže zotavit se po náročném tréninku. Mezinárodní společnost pro sportovní výživu doporučuje lidem, aby konzumovali vysoce kvalitní bílkoviny v rozmezí dvou hodin po cvičení.

8. Dobré během těhotenství


Vzhledem k vysokému obsahu folátů pomáhá arašídové máslo snižovat riziko defektů neurální trubice u novorozence. Těhotné ženy, které nejsou alergické na arašídové máslo, by proto měly vážně uvažovat o pravidelné konzumaci arašídového másla.

9. Vylepšený spánek

Arašídové máslo je zdrojem tryptofanu, který zvyšuje hladinu melatoninu, spánkového hormonu a serotoninu, hormonu štěstí. To vás může uklidnit a pomoci vám dobře se vyspat.

Abychom to shrnuli, zdravotních výhod arašídového másla je mnoho.

Přesto, stejně jako u všech věcí v životě, byste jej měli konzumovat v mírném množství. Je také důležité si uvědomit, že byste se měli vyhnout značkám, které přidávají spoustu dalších ingrediencí, jako je cukr, sůl a hydrogenovaný olej.


Zdroj: 9 Reasons To Start Eating Peanut Butter

NEPŘEHLÉDNĚTE

loading…

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Spočítejte *