Překvapivé zdravotní přínosy másla: medicína se opět jednou mýlila
Dříve, než byly zdravé výhody nasycených tuků zcela pochopeny, získávalo si máslo hlavně negativní publicitu. Lidé se ho spíše obávali a nahrazovali jej margaríny.
V současnosti nás však mnoho studií opět vybízí ke konzumaci této starověké žluté pomazánky. Jedním dechem zároveň upozorňují na množství zdraví prospěšných vlastností, kterými se máslo pyšní.
<
1/ Máslo je dobrým zdrojem nasycených tuků
Nasycené tuky zvyšují hladinu HDL cholesterolu, který je známý jako “dobrý” cholesterol. HDL cholesterol snižuje riziko srdečních chorob a infarktů. Cholesterol z másla, je také základem pro pozitivní rozvoj mozku a funkce nervového systému.
Je sice pravda, že nasycené tuky mírně zvyšují i hladinu LDL cholesterolu, ale pouze ve velkých částicích, které se nespojují se stavem kardiovaskulárního systému
2/ Máslo je bohaté na kyselinu linolovou (CLA)
Kyselina linolová je spojována s redukcí tělesného tuku u zvířat i lidí. CLA je mastná kyselina, která se nachází v mase a mléčných výrobcích ze savců, kteří přijímají rostlinnou stravu a disponují speciálním žaludkem, ve kterém potrava kvasí ještě před procesem trávení (jako je tomu u přežvýkavců).
Studie publikovaná v časopise Journal of Nutrition (Žurnál o výživě) podporuje tvrzení, že CLA dokáže pomoci při redukci tělesného tuku u obézních a lidí s nadváhou.
Další studie, publikovaná v roce 2004 v The American Jurnal of Clinical Nutrition (Americký žurnál klinické výživy) zkoumala potenciál kyseliny
3/ Máslo je vynikající zdroj vitamínu A
Vitamín A potřebujeme pro dobrý zrak, bezproblémové fungování endokrinního systému a ostatních tělesných funkcí. Vitamín A je známým anti-oxidantem, který nás současně chrání před škodlivými volnými radikály.
28 gramů másla nám dodá 14 % denní doporučené dávky. Výživová doporučení pro Američany z roku 2010 radí omezit příjem nasycených tuků na méně než 10 % z celkového příjmu kalorií. Při stravování s přibližně 2 000 kaloriemi na den, naše tělo nepotřebuje více než 22 gramů nasycených tuků.
4/ Máslo obsahuje Butyrát (známý jako butanonu)
Butyrát je jinými slovy kyselina máselná. Jde o tučnou kyselinu, která je důležitá pro fungování trávicího systému a brání vzniku chronických zánětů. Studie publikovaná ve sborníku Národní akademie věd v roce 2013 sledovala, jak pozitivně kyselina máselná vyrovnává imunitní systém, který se z velké části nachází právě ve střevech.
5/ Máslo nám dodává Stigmasterol
Stigmasterol poskytuje ochranu před kalcifikací kloubů. Výzkum také ukázal, že stigmasterol může být užitečný i pokud prevence u některých typů rakoviny, včetně rakoviny vaječníků, prostaty, prsu a střev.
6/ Máslo je bohaté na vitamín K, D a Selen
O přínosech vitaminů D a K zřejmě už každý z vás slyšel. Selen hraje klíčovou roli pro zdravý metabolismus. Mnoho lidí v dnešní době trpí nedostatkem selenu, takže konzumace másla by mohla být tím správným krokem k nápravě.
Závěr
Zatímco mnoho diet nedoporučuje jíst máslo, pravda je taková, že ho klidně jíst můžete, ale samozřejmě s mírou. Vybírejte si samozřejmě, organické máslo, vyrobené z mléka krav, které jsou chovány volně na pastvinách. Můžete ho také koupit na nejbližší farmě či salaši, nebo ve specializovaných obchodech.
Zdroj: The Surprising Health Benefits of Butter
Co to je inzulinova intolerance? Nemáte náhodou na mysli rezistenci? A ještě jedna věc – je hezké jak se všichni zabývají hladinami HDL a LDL cholesterolu – nicméně podle nejnovějších studií bylo prokázáno že vysoká hladina cholesterolu NENÍ spojena se zvýšeným kardiovaskulárním rizikem, ba naopak nízká hladina je zdraví nebezpečná (tudíž i statiny používané k ‘léčení’ vysoké hladiny cholesterolu jsou zdraví nebezpečné)