10 druhů zeleniny, které jednou koupíte a vždy znovu dopěstujete
Vlastnoručně a opětovně vypěstovaná zelenina je bez pochyby lepší a zdravější než ta kupovaná ze supermarketu. Její získání sice vyžaduje nějaký čas, ale řadu výhod, které z toho vyplynou, jsou nesrovnatelné. Kromě lepší chuti a výživných látbek vám v budoucnu ještě i ušetří peníze.
A nejlepší na tom všem je, že k tomu nepotřebujete ani zahradu. Vypěstovat si je můžete klidně i doma v květináči. Jediné, co budete potřebovat jsou čerstvé řízky. Při pěstování rostlin se ujistěte, že jim dodáváte dostatek vody a denního světla.
No a teď se už podívejme na to, které druhy zeleniny si takto víte doma snadno vypěstovat.
1. Nať mrkve
Mrkvová nať dokáže být vypěstována z vrchních řízků mrkve, které i tak nejčastěji putují do koše.
Vložte odřezky mrkve do nádoby, ve které je vespod trochu vody a nádobu umístěte na okno do místnosti, která je dobře osvětlená.
Mrkvová nať je sice trochu hořká, ale pokud ji nakrájíte spolu s česnekem a dochutíte octem, může být použita do salátů.
2. Nať celeru
K pěstování natě celeru budete potřebovat zbytek jeho spodní části.
Odkrojte spodek celeru, umístěte ho do mělké misky nebo sklenice, zalijte trochou vody a umístěte na slunné místo.
Listy začnou po čase růst ve středu řízku. Po 3 dnech ho přemístěte do půdy.
3. Výhonky jarní cibulky
Vypěstujte si zelené výhonky cibulky použitím vyhozených kořínků.
Nechte přibližně 3 cm výhonků kořínků a umístěte je do sklenice s vodou tak, aby voda kompletně pokrývala kořeny.
Pohár s cibulkou umístěte do dobře osvětlené místnosti.
4. Čínské zelí
Položte konce čínského zelí s kořínky do misky s vodou a umístěte ji v dobře prosvětleném pokoji.
Po 1 až 2 týdnech je přesaďte do květináče s hlínou. Měla by dorůst celá nová hlávka čínského zelí.
5. Bazalka
Novou bazalku dokážete vypěstovat z jejích listových řízků.
Vložte bazalkové listy, které mají stonek kolem 10 cm, do sklenice s vodou a položte je na místo, kde dopadá přímé sluneční světlo.
Když listy zapustí kořínky přibližně 6 cm dlouhé, přesaďte je do květináčů. Časem z nich narostou celé rostlinky bazalky.
Abyste se vyhnuli sliznatý stonkům během zapouštění kořenů, vodu často vyměňujte.
6. Římský salát
Použijte spodek salátové hlávky na vypěstování hlávky nové. Odřezky umístěte nejprve do misky s asi 2 cm vody.
Po pár dnech, kdy se zjeví nové listy a kořeny, přemístěte rostlinky do půdy. Nechte je růst, dokud nebudete mít nové hlávky salátu.
Podobným způsobem si dokážete vypěstovat i běžné zelí.
7. Koriandr
Vložte stonky koriandru do sklenice vody. Když zapustí dostatečně dlouhé kořeny, přesaďte je do květináče s hlínou.
Květináč držte v místnosti s dostatkem slunečního světla. Nové rostlinky do plné velikosti vyrostou v průběhu několika měsíců.
8. Česnek
Česnekové klíčky víte vypěstovat ze stroužků česneku. Klíčky mají ve srovnání s česnekem mírnější chuť, jsou však nesmírně bohaté na výživné látky.
Česnekové klíčky můžete přidat do těstovin, salátů či jiných jídel.
Na jejich pěstování prostě poklademe česnekové stroužky na tác s vodou. Poté, co začnou rašit, je přemístěte je do sklenice s trochou vody na dně.
9. Zázvor
Zázvor si dokážete vypěstovat tak, že kousky zázvoru namočíte na noc do vody a následně je přemístěte do půdy.
Květináč pak dejte do teplé a slunné místnosti.
10. Pórek
Pórek se pěstuje tak, že odkrojíte stonky přibližně 6 cm nad kořenem a vložíte je do sklenice s vodou.
Po rozvinutí nových listů a zvětšení kořenů je přemístěte do půdy.
No, takže teď už jen DOBROU CHUŤ!
Zdroj: 10 Vegetables & Herbs You Can Eat Once & Regrow Forever