Toto oblíbené sušené ovoce pravděpodobně dramaticky snižuje riziko rakoviny tlustého střeva

susene_svestkySoučasný výzkum ukazuje, že konzumace tohoto sušeného ovoce s probiotickými vlastnostmi může výrazně snížit riziko rakoviny tlustého střeva. Je sice pravdou, že mezi ovocem není favoritem v oblíbenosti. Avšak po shlédnutí uvedeného výzkumu možná budete chtít přehodnotit to, zda ho neudělat stálou součástí svého jídelníčku.

Než přejdeme k jádru věci, vysvětlíme si nejprve dva základní pojmy. Lidé jsou totiž často zmateni z pojmů probiotikum a prebiotikum. Probiotikum je prospěšná střevní bakterie. Prebiotikum je látka, obvykle potravina, která podporuje růst prospěšných bakterií.

Sušené švestky podporují udržení vhodné střevní mikrofóry

dr_turnerStudie, o které mluvíme, byla provedena Dr. Nancy Turnerovou z prestižní Texaské univerzity A & M. Pracuje tam jako profesorka výzkumu na katedře výživy a potravinářských věd.

Jádrem výzkumu bylo pozorování toho, jak konzumace sušených švestek podporovala zadržování prospěšných bakterií ve střevech. Těmto bakteriím se často říká také střevní mikroflóra.

Přítomnost zdravých bakterií snižuje riziko rakoviny tlustého střeva tím, že přímo bojuje s nádorovými buňkami a brání tak růstu nádorů. V našem trávicím traktu se nevyskytují pouze prospěšné bakterie.

Existuje přes 400 různých druhů bakterií obývajících naše střeva. Některé jsou prospěšné, jiné neutrální a další zase škodlivé.

Důležité je udržování vhodné struktury této mikroflóry, v níž by měly převládat prospěšné bakterie. Pokud se tato rovnováha naruší, může dojít k množení špatných bakterií na úkor dobrých, což vede k zánětům.

No a jak všichni víme, záněty a hlavně chronické záněty jsou jednou z primárních příčin vzniku nádorů.

Co dokážou fenolové sloučeniny objevené v sušených švestkách

Součástí výzkumu Dr. Turnerové bylo studium fenolických sloučenin, které se v hojném množství nacházejí právě v švestkách. Uvedené sloučeniny mají celou řadu zdravotních účinků.

Působí například jako antioxidanty, které neutralizují volné radikály. Ty jsou známé tím, že poškozují DNA a zvyšují riziko rozvoje rakovinných buněk.

Studie zkoumala konkrétní dopad fenolických sloučenin na myši, které byly rozděleny do 2 skupin. První skupina myší dostávala stravu obsahující sušené švestky.

Druhé skupině byla podávána kontrolní strava podobná té první, ovšem bez sušených švestek.

rakovinay_tlusteho_streva_fazeOba typy diet měly totéž množství kalorií a strukturu makronutrientů (sacharidy, tuky a bílkoviny), aby se zajistilo, že jediným rozdílem mezi nimi byly jen sušené švestky.

Výzkumníci následně vyšetřili obsah střev a tkáně v tlustém střevě.

Jak sušené švestky ovlivnily střeva v pokusu na myších

Podrobným zkoumáním myších střev přišli výzkumníci k dvěma překvapivým objevům. Prvním objevem bylo, že myši na dietě obsahující sušené švestky měly ve střevech větší množství prospěšných a menší množství škodlivých bakterií.

Kontrolní skupina myší měla opačný výsledek. Druhým objevem bylo, že myši na švestkové dietě měly ve střevech také snížený výskyt abnormálních útvarů ve srovnání s kontrolní skupinou.

Takové abnormální útvary jsou často silným indikátorem zvýšeného rizika rakoviny tlustého střeva. Na základě výše uvedených zjištění došli výzkumníci k závěru, že myši na dietě obsahující sušené švestky měly mnohem nižší pravděpodobnost onemocnění rakovinou.

Základním závěrem výzkumu Dr. Turnerové je, že konzumování sušených švestek pomáhá udržet v tlustém střevě zdravou mikroflóru. To má za následek přímé a dramatické snížení rizika vzniku rakoviny tlustého střeva.

Samozřejmě, na objasnění celkového dopadu sušených švestek na lidský organismus, je třeba provést ještě další studie.

Avšak v každém případě, už i dosavadní zjištění představují skvělou zprávu pro výzkum prevence rakoviny.


Zdroj: This dried fruit dramatically reduces the risk of colon cancer

 

NEPŘEHLÉDNĚTE

loading…

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Spočítejte *