Jak přirozeně a jednoduše snížit riziko rakoviny prsu? Tato potravina to zvládne až o 14 %

losos

Věděli jste, že před rakovinou prsu se můžete chránit konzumací pouhých dvou porcí mastných ryb týdně?

Podle jedné čínské studie publikované v Britském medicínském žurnálu (British Medical Journal), dvě porce mastných ryb, jako je například losos, snižují riziko rakoviny prsu až o 14%.

Ryby totiž poskytují omega-3 mastné kyseliny, které jsou obvykle nejdůležitější pro rozvoj mozku, ale také v něm snižují záněty. Podobné protizánětlivé účinky mají i na další tělesné orgány, například na kardiovaskulární systém.

Studie ukázala, že dokonce i v bohatých západních zemích 9 z 10 dětí a 2/3 dospělých nikdy nekonzumují mastné ryby. A přitom omega-3 mastné kyseliny si lidské tělo samo vyrobit neumí.

Výzkumníci analyzovali údaje z 26 studií z Asie, USA a Evropy, v nichž bylo zahrnuto 80 000 účastníků, z toho 20 000 lidí postižených rakovinou prsu.

Poslední průzkum zjistil, že jen o 0,1 % více energie, respektive 0,1 dodatečných gramů omega-3 tuků denně snižuje riziko rakoviny o 5 %.

Jakou dávku, a z jakých zdrojů získat omega-3 kyseliny

Jak již bylo výše uvedeno, k dosažení ochranné úrovně by každá žena (ale prospěje to i mužům) by měla zkonzumovat dvě porce mastných ryb za týden.

Za standardní porci se považuje 140 gramů rybího masa. V ní se nacházejí minimálně 2 gramy omega-3 kyselin EPA a DHA. Ve dvou porcích tak za týden přijmete 4 gramů omega-3.

Za mastné ryby považujeme následující běžně dostupné druhy:

  • sledě
  • lososa
  • sardinky
  • makrely

Můžete konzumovat i jiné ryby, jako například tuňáka nebo tresku, které jsou samozřejmě také zdravé. Jejich maso však obsahuje méně omega-3 mastných kyselin.

Na druhou stranu, olej z tresčích jater je na tyto kyseliny extrémně bohatý a proto se používá jako základ do mnoha, běžně dostupných doplňků stravy.

Jedna kapsle obsahuje běžně přibližně 1 gram oleje, ve kterém je 0,3 gramu omega-3 kyselin. K dosažení ekvivalentu 4 gramů z rybího masa tak za týden potřebujete zkonzumovat kolem 14 tobolek, čili 2 kapsle denně.

Závěr

Nejnižší míru rakoviny prsu mají ženy v Asii. Je to přesně proto, že velmi často konzumují právě ryby. Samozřejmě, je nutné zohlednit ještě jednu věc. Ženy, které se zdravě stravují, jsou nejednou zároveň i štíhlejší, což také pomáhá snižovat riziko rakoviny prsu.


Zdroj: Only two Servings a Week will Protect you From Breast Cancer

NEPŘEHLÉDNĚTE

loading…

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Spočítejte *