Kompletní přehled přísad do potravin. Na tato Éčka si dejte pozor!


To slyšíte jednou tohle a podruhé tohle. Jak je to vlastně s přísadami do potravin, které si každý den kupujeme v supermarketech, a které se alespoň občas snažíme studovat.

Ano, někteří občas, někteří z nás častěji, ale pouze pár na pravidelné bázi.

Ono to taky není něco záživného a něco, co by nás vlastně bavilo. Položte si ruku na srdce. Když už se na složení výrobku díváte, víte co která přísada znamená a jak je riziková a nebo se spokojíte s obecným označením emulgátoru “Éčko”?

Upřímně, není éčko jako éčko, což byste měli vědět hned na začátek. Dnes vám přinášíme kompletní přehled přísad do potravin, kteří připravila Klinika dětské onkologie Univerzity v Dűseldorfu.

Každému doporučujeme vytisknout a vyvěset například někde poblíž ledničky nebo jiného místa, kde uchováváte potraviny.

Proč se vlastně „éčka“ používají?

Výroba potravin je dnes průmyslový proces a jako takový si žádá určité usnadnění, zjednodušení a urychlení. Produkty také putují na mnohem delší vzdálenosti než dříve, a výrobce proto potřebuje, aby dokázaly přežít tuto cestu pokud možno ve stejném stavu, v jakém opustily výrobní zařízení. Nemalou roli zde sehrává ekonomické hledisko: vyrábět potraviny s přídatnými látkami je mnohem levnější.

A nakonec je tu poptávka zákazníka: jsme to my, kdo si žádáme stále čerstvé, voňavé a křupavé, chutné a krásně barevné potraviny, a přitom ještě počítáme každou korunu. Zapracování „éček“ do potravin je tedy „jen“ odpovědí moderní potravinářské technologie na naše vlastní požadavky.

Přehled přísady do potravin

Éčka podle kódu

E100–E199 barviva
E200–E299 konzervanty
E300–E399 antioxidanty, regulátory kyselosti
E400–E499 emulgátory, zahušťovadla, stabilizátory
E500–E599 protispékavé látky, regulátory kyselosti, plnidla
E600–E699 látky zvýrazňující chuť a vůni
E900–E999 lešticí látky, sladidla, balicí plyny, propelanty
E1000–E1999 další látky

1. Neškodné přísady

E 100, 101, 103, 104, 105, 111, 121, 122, 126, 130 132, 140, 151, 152, 160, 162, 163, 170

E 174, 180, 181, 200, 201, 236, 237, 238, 260,  261, 262, 263, 270, 280, 281, 282, 290,

E 301, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382

E 400, 401, 402, 403, 404, 405 , 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472

E 473, 474, 475, 480

2. Podezřelé přísady

E 125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477

3. Nebezpečné přísady   

E 102, 110, 120, 124

4. Přísady poškozující zdraví

Poškození střev – E 220, 221, 222, 223, 224

Poruchy zažívání – E 338, 339, 340, 341, 450, 451, 483, 485, 486, Eiscreme E 107

Kožní onemocnění – E 230, 231, 232, 233

Zničení vitamínu B12 – E 200

Cholesterol – E 320, 321

Citlivost nervů – E 311, 312

Kurděje – E 330 je nejnebezpečnější !!! (rakovinotvorný) – obsažen např. v krabím masu, sýru BONBEL, houby v konzervách, rajčata v konzervách

5. Rakovinotvorné přísady   

E 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239


POZOR – E 123 je silně rakovinotvorný a je např. v USA a Rusku zakázán !

Pozor na následující přísady především v těchto potravinách:

Mamba E 123/E 110 – medvídci ze želatiny, Harribo – želatina, lentilky, šlehačkový pudink Zotti, rybí prsty Iglo, smetana Kraft, smetanový sýr se salámem Kraft, vanilkový pudink

102/E 110 – hotové omáčky všeho druhu.

Nejhorší z nejhorších

E110 – žluť SY (Cl potravinářská žluť 3) je nevhodná pro děti, způsobuje alergie a astmatické záchvaty, a má nejspíš i karcinogenní (rakovinotvorné) účinky. Vyskytuje se v likérech, sladkostech, hořčici a instantních polévkách.


E132 – Indigotin (Cl potravinářská modř 1). Nadměrná konzumace této pochoutky může vést k nevolnosti, zvracení, závratím. Neúměrně zvyšuje krevní tlak a může spustit alergické reakce. Objevuje se v tmavých sladkostech a čokoládách, mražených výrobcích a všude tam, kde je modrá barva.

E133 – Brilantní modř FCF (Cl potravinářská modř 2) může způsobovat u dětí hyperaktivitu, a hrozí i rakovinotvorné účinky pro člověka. Běžně na ni narazíme v „borůvkových“ nebo „hroznových“ produktech.

E210 – Kyselina benzoová patří mezi vynikající konzervanty. Avšak její konzumace může u citlivých lidí vyvolat až anafylaktický šok, nebo v lepším případě jen kopřivku. Její doménou jsou sladkokyselé omáčky, kuchyňská dochucovadla a nekvalitní kečupy.

E951 – Aspartam, syntetické sladidlo. Používá se jako náhražka cukru k běžnému slazení, k výrobě sypkých nápojů, žvýkaček, jogurtů, dezertů, mražených krémů, majonézy, hořčice, nakládané zeleniny a ovoce. U citlivých osob může vyvolat závratě, bolení hlavy, vyrážky, u dětí pak i poruchy chování. Zvláštní pozor by si na něj měly dát těhotné a kojící ženy.

Zabraňte používání těchto přísad tím, že budete správně vybírat výrobky, které kupujete. Kupující nakonec určuje složení výrobku. Myslete na Vaše zdraví a zdraví Vašich dětí.


Zdroj: Internet a 100+1

NEPŘEHLÉDNĚTE

loading…

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Spočítejte *