Až si toto přečtete, vodu po uvaření vajec už nikdy do dřezu nevylejete

Vejce patří již dlouho k neodmyslitelným prvkům tradiční anglické snídaně. Možná jste si až do dneška mysleli, že vaření vajec je jednoduchá záležitost, avšak není to tak úplně pravda.

V poslední době se vědecký tým z lékařského výzkumného oddělení na univerzitě v Birminghamu začal podrobně zabývat procesem vaření vajec a chemickými reakcemi, které při něm probíhají.

Složení vaječné skořápky

Od mala víme, že každé vejce je chráněno skořápkou. Ale z čeho je tato skořápka vlastně složená? Více než devadesát procent vaječné skořápky tvoří uhličitan vápenatý, který je rovněž součástí mušlí a křídy.


Kromě něj obsahuje skořápka dalších dvacet sedm prvků, jako je fosfor, fluor, křemík, zinek, hořčík, železo a měď. Při vaření vajec se mnoho z těchto prvků uvolňuje do vody ve formě iontů.

Praktická rada pro zahrádkáře

Doteď jsme zmiňovali obecně známé informace, ale vědci z Birminghamu objevili, že ionty vápníku, které se uvolňují do vody, mají výjimečnou schopnost pronikat do organických buněk a podporovat syntézu živin.

Tato voda je proto velmi cenná pro zahrádkáře, protože podporuje růst rostlin a je vhodná i pro namáčení semen, která pak rychleji a zdravěji klíčí.

Jak správně využít vodu z vaření vajec?

Po uvaření vajec je rychle zchlaďte ve studené vodě, aby se skořápka snadněji loupala. Vodu, ve které jste vajíčka vařili, také ochlaďte a přelijte ji do konvičky na zalévání rostlin. Kromě zalévání můžete touto vodou občas i rostliny postříkat, protože obsahuje minerální látky, které jsou pro rostliny, zejména vápník, velmi důležité.

Rostliny s nedostatkem vápníku poznáte podle zaschlých konců listů a hnědých skvrn. Použití této vody také pomáhá udržovat optimální kyselost půdy mezi 5,5 až 6,5 pH, což je pro většinu rostlin ideální.

Další zajímavosti o vaječné skořápce

Skořápka vajíčka se skládá ze tří vrstev: samotné skořápky, podskořápečné blány a kutikuly. Barvu skořápky ovlivňují pigmenty vytvářené ve sliznici dělohy slepice, což vysvětluje, proč mohou být vejce bílá, hnědá nebo béžová.


 

NEPŘEHLÉDNĚTE

loading…

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Spočítejte *

AlternativníMagazín.cz na Facebooku