5 složek potravin, které nenávratně poškozují váš mozek

poskozeni mozkuV dnešním světě není nouze o věci, ze kterých lidé šílí. Existuje však pár látek v našich potravinách, které to dokáží dosáhnout ve velmi krátkém čase.

A nejen to. Tyto substance poškozují nejen mozek, ale i střeva či játra. Přitom ten, kdo je za jejich přítomnost v potravinách zodpovědný je právě člověk a jeho “geniální” mysl.

Zdá se, že čím více toho víme, tím nižší je naše schopnost střízlivě uvažovat. Chcete-li, aby vaše mysl zůstala čistá a nedocházelo k poškozování vašeho mozku, pak se vyhýbejte následujícím složkám potravin.

1) Lepek

Lepek je běžná bílkovinná součást pšenice, ječmene, žita a dalších obilovin. Jde o lepkavou substanci, která se lepí na stěny tenkého střeva, kde způsobuje problémy s trávením a imunitou. Nejčastějším onemocněním bývá celiakie, která souvisí s nesnášenlivostí těla na tuto molekulu.

Existují však i mírnější projevy, které nejsou přímo celiakie, ale dokážou také výrazně narušovat činnost organismu, jako jsou například různé stupně citlivosti těla na lepek. Dochází při nich k zánětlivým procesům, včetně zánětům v mozku a nervovém systému.

Studie prokázaly souvislost mezi citlivostí na lepek a onemocněními v každé části nervového systému – mozku, míše a periferních nervech.

Bylo potvrzeno, že lepek je velkým spouštěčem psychiatrických onemocnění, mentální retardace, demence a v podstatě každého dalšího neurologického onemocnění.

Chléb a pečivo konzumuje lidstvo od pradávna. Problémem není ani tak pečivo samotné, jako “moderní” pekařské techniky, které způsobují, že v dnešním pečivu je mnohem více lepku než tomu bývalo v minulosti.

2) Umělá sladidla

Ať už jde o aspartam, sukralózu nebo sacharin, umělá sladidla jsou velmi populární, protože neobsahují žádné kalorie. Pravda je však taková, že ačkoli nedodávají tělu žádné kalorie navíc, za poslední desetiletí pomalu tráví a poškozují naše těla.

Aspartam je kombinací kyseliny asparagové (aminokyselina se silným stimulujícím účinkem na mozkové buňky), methanolu (alkohol způsobující slepotu) a fenylalaninu.

Když dojde v těle k rozpadu molekuly aspartamu na její jednotlivé složky, spouštějí se silné procesy s rakovinotvornými účinky na mozek. Konzumace aspartamu způsobuje celou škálu příznaků, včetně záchvatů úzkosti, nesrozumitelné řeči, deprese a migrén.

Hlavním problémem bývá, že dnes se tímto umělým sladidlům lze jen těžko vyhnout – přidávají se do limonád, jogurtů, žvýkaček, omáček na vaření, dochucovaných minerálních vod, cereálií a všech produktů s označením “bez cukru”. Rizikům aspartamu jsme se věnovali v tomto článku.

3) Glutamát sodný (MSG)

Glutamát sodný je chemická látka, která se do potravin přidává na zvýraznění jejich chuti. Dokáže oklamat chuťové pohárky a mozek, že právě konzumované jídlo výborně chutná.

Jde však o excitotoxín stimulující mozek v produkci velkého množství dopaminu, který znásobuje požitek z jídla. Bohužel, tento dobrý pocit netrvá velmi dlouho, ale jeho vedlejší účinky ano.

Excitotoxíny se spojují s poškozeními mozku a dalšími neurologickými chorobami jako Parkinsonova či Alzheimerova choroba, demence, roztroušená skleróza, lupus a další.

Při koupi potravin si dávejte pozor, zda neobsahují glutamát sodný.

Platí to hlavně o potravinách jako jsou “zdravé” proteinové tyčinky, dresinky do salátů, omáčky na maso, bujóny a sáčkové polévky či zelenina v plechovkách.

4) Rafinovaný cukr

Zpracovaný nebo rafinovaný cukr se stal jednou z nedílných součástí našich potravin. Je však také jednou z jejich nejnebezpečnějších složek. Jeho neustálá konzumace se spojuje s mnoha zdravotními problémy a mnohé z nich se týkají právě mozku.

Rafinovaný cukr potlačuje mozkový neurotrofický faktor (BDNF), velmi důležitý hormon pro mozek. Tato substance je zodpovědná za vytváření nových propojení mezi neurony v mozku, což je nesmírně důležité pro funkci paměti.

Studie prokázaly, že u pacientů s depresí a schizofrenií se vyskytují nízké úrovně BDNF. Nadměrná konzumace cukru může tento stav ještě více zhoršit a uvedené úrovně dále snížit.

Kromě toho, zpracovaný cukr zvyšuje v těle záněty, narušuje trávicí a poškozuje imunitní systém. V případě chronických zánětů se zvyšuje riziko těžkých depresí a schizofrenie.

Dr. Ilardi, profesor psychologie na Univerzitě v Kansasu, doporučuje pacientům s depresí vyloučit ze stravy rafinovaný cukr. Ti, kteří jeho doporučení poslechli, zaznamenali zlepšení svého mentálního stavu a nálady.

5) Fluor

Problém fluoru se týká hlavně anglicky mluvících zemí jako jsou Velká Británie, Irsko, Kanada, USA, Austrálie a Nový Zéland, které se z nepochopitelného důvodu (prý zlepšení zdraví chrupu obyvatelstva) rozhodli přidávat fluor do pitné vody.

Do jisté míry se to týká i Česka, protože u nás se přidává fluor do zubních past a někdy se dětem podávají fluoridové tabletky nebo se jim zuby potírají fluorovou krémem.

Pokud jste někdy o těchto procedurách uvažovali pro své děti, tak na ně raději rychle zapomeňte.

Studie ukázaly, že fluor výrazně snižuje IQ (vlády chtějí mít zřejmě poslušné, neprotestujúce obyvatelstvo a tak fluorem ohlupovat lidí).

Iniciativa za odstranění fluoru z vody (FAN) poukázala na 34 studií, které dokazují souvislost mezi fluorem a sníženým IQ u lidí. Další studie dokazují vliv fluoru na snižování schopnosti se učit, poškození mozku u novorozenců, změněné chování či dokonce na vyvolávání rakoviny kostí.

Závěr

Vyhýbat se těmto 5 látkám je poměrně jednoduché, pokud máte správnou motivaci a dostatečné znalosti o tom, kde se mohou nacházet.

Proto, pokud to jde, neriskujte zdraví vás a vaší rodiny. V angličtině je na to hezké rčení “Better be safe than sorry”, které ve volném překladu znamená “Buďte raději opatrní, než byste to měli litovat”.

Zdroj: Five ingredients that poison your brain


NEPŘEHLÉDNĚTE

loading…

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Spočítejte *