5 nejchutnějších zdrojů zdravých tuků, o nichž jste si mysleli, že jsou nezdravé

Společně s dementním mýtem, že potravinový cholesterol způsobuje kardiovaskulární onemocnění se vynořil i seznam potravin, které údajně také velmi škodí našemu zdraví. Pokud pravidelně čtete tyto stránky, určitě jste se už dozvěděli, že nasycené tuky nejsou až tak špatné … že jsou dokonce zcela esenciální pro vaše zdraví. Pojďme se nyní spolu podívat na několik potravin, které jsou chutné, zdravé, ale všichni vás před nimi varují.

Mějte ale na vědomí, že opravdu pozitivní účinky budou mít na vaše tělo pouze poctivě vypěstované a vyprodukované potraviny. Organické produkty mají mnohem lepší poměr omega-3 ke omega-6 a nejsou plné antibiotik, hormonů a jiných “jedů”, které se normálně cpou do standardně chovaných zvířát.

1. Vejce

Vajíčka jsou ve své podstatě nutričním superjídlem. Jsou bohatým zdrojem antioxidantů jako je např. lutein a zeaxantin, které vás ochrání před makulární degenerací, která přichází s věkem.

Tryptofan a tyrosin jsou velmi důležitými amino kyselinami, které se ve vajíčkách nacházejí. Ta první je prekurzorem melatoninu (hormon spánku a důležitý antioxidant) a ta druhá syntetizuje dopamin a norepinefrin, které podporují psychickou aktivitu a pozornost.

Organické vejce nebo vejce od slepice z volného výběhu obsahuje okolo dvojnásobku omega-3, 3x více vitaminu E a 7x více beta-karotenu jako vejce z velkochovu.

Jak (jestli vůbec) nejlépe vařit vejce?

Většina lidí se vůbec ani nezamyslí nad tím, že by jedli vejce za syrova a rovnou je házejí na pánev. Řekněme si tedy něco o způsobech přípravy tohoto úžasného superjídla.
Smaženice je zcela nejhorší variantou. Tím, že vajíčka zahřejete na vysokou teplotu, zničíte hodně antioxidantů a cholesterol ve žloutku zoxiduje, což opravdu může poškodit zdraví.
Uvařit je naměkko je už mnohem lepší možnost.

Toto se vám sice může zdát divné, ale vajíčka jsou nejlepší syrová. Kromě ztráty již zmíněných živin citlivých na vysokou teplotu je dalším důvodem i to, že teplo způsobuje změnu struktury jejich proteinu, což může způsobovat alergie. To se vám u syrových vejcí nestane.

Mnoho z dalších skvělých vaječných živin je také citlivých na vyšší teplotu, čili čím více se ohřívají, tím více snižuje obsah antioxidantů, které jste mohli do těla dostat. Na druhé straně, z uvařených vajec se lépe vstřebávají bílkoviny, čili je to jakási dvousečná zbraň.

Pokud chcete jíst syrová vejce, což doporučujeme, určitě nejezte jiné než organické. NIKDY nejezte konvenčně vyprodukovaná vejce syrová, protože máte mnohem vyšší šanci, že budou nakažena salmonelou.

Zkuste si sehnat vajíčka od lokálního farmáře, pokud se dá. Vyhýbejte se vajíčkům obohaceným o omega-3, protože i jejich kvalita může být sporná. Pravděpodobně již zoxidovala, ještě předtím, než se k vám dostala.

2. Máslo

Máslo je skvělým zdrojem vitaminů rozpustných v tucích – A, D, E, K2 a minerálů jako mangan, chrom, zinek, měď, jód a selen. Poskytuje mastné kyseliny s krátkými a středně dlouhými řetězci a jeho poměr omega-3 ke omega-6 je perfektně vyrovnaný.

Máslo od krav pasoucích se na pastvinách je bohaté na kyselinu linoleovou (CLA) – ta je úžasným bojovníkem proti rakovině, spalovačem tuku a zároveň užitečnou pomůckou při budování svalů.
Také je dobrým zdrojem cholesterolu, což už snad víte, že je dobrá věc. Čili máslo vás chrání proti:

  • kardiovaskulárním onemocněním
  • rakovině
  • osteoporóze
  • astmatu a obezitě.

Je skvělé i na trávení, plodnost a zdraví štítné žlázy.

3. Sýr

Plnotučný organický sýr je opravdu skvělým zdrojem bílkovin a tuků. A jako většina mléčných výrobků, může být i výborným zdrojem vápníku a vitamínů.

Pokud máte na výběr, vždy skočte po sýru vyrobeném z nepasterizovaného (syrového) mléka. To je ve většině zemí dokonce zakázané, čili v obchodě ho asi často nenajdete.
Výborný je například cheddar pro jeho bohatou, krémovou chuť. Přidejte si ho do svých zeleninových salátů vždy, když máte možnost.

Pomazánkovým sýrem, taveným sýrem a podobným náhradám reálného jídla se vyhýbejte – to není sýr. Totéž platí o nízkotučných sýrech. Nejezte je.

4. Červené maso

Červeným masem nás média, farmaceutické a potravinářské společnosti spolu s lékaři strašili roky. Dokonce bylo “experty” “jasně spojené s rakovinou”.

Ano, může to platit v případě konvenčně produkovaného masa plného hormonů a antibiotik, avšak organické maso, to je jiná káva. Primárně doporučujeme organické hovězí. Je bohaté na CLA a má dobrý poměr omega tuků.

Konvenčně produkované hovězí má, na druhé straně, mnohem méně CLA a jeho omega poměr je žalostný (1.65 vs. 4.84). V organickém masu je také narozdíl od konvenčního větší spousta vitamínů a jiných skvělých mikronutrientů.

Na přípravě masa také záleží. Smažení v rostlinných olejích je úplně to nejhorší, co můžete udělat. Nejlepším způsobem přípravy je rychlé smažení na malém množství tuku (sautéing). Je to rychlé, jednoduché a zdravé, takže tolik nenapumpuje maso trans-tuky.

Vyhýbejte se zpracovanému “masu”, jako jsou párky, hot-dogy a salámy. Tyto srandy nemají s masem nic společného. Ještě lepší než maso jsou orgány a vnitřnosti zvířat, ale o tom si povíme jindy.

5. Slanina

Ale neeeee, fakt? FAKT!

Hlavní příčinou, pro kterou si všichni myslí, že slanina je nebezpečná a nezdravá (spolu se svým obsahem nasycených tuků) je to, že obsahuje nitráty. No už málo se ví o tom, že až 70-90 % nitrátů ve vašem těle pochází od vás samotných, ze slin.

A aby toho nebylo málo, okolo 90 % nitrátů z jídla pochází nikoli z masa, ale ze zeleniny. Nitráty se ještě k tomu v těle ani neukládají a drtivá většina se vyloučí v moči do 5 hodin od konzumace.

Slanina je bohatým zdrojem cholinu a jiných B vitamínů, zinku, hořčíku a železa. Je složená z větší části mononenasycenými tuky a z menší nasycenými, které dohromady tvoří 90 % obsahu slaniny. Zbytek jsou polynenasycené tuky. Po smrtelných trans-tucích ani stopa.

Těchto 5 “smrtelných” zdrojů tuku je zcela v pořádku konzumovat i denně, na rozdíl od rostlinných tuků, margarínů a podobných dobrot. Pokud ti záleží na zdraví tvých známých, sdílej mezi ně tento článek.

Související


Zdroj

NEPŘEHLÉDNĚTE

loading…

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Spočítejte *