10 nejhorších látek ve vitamínech, doplňcích a zdravých potravinách
Víme, co obsahují různé vitamíny, doplňky, bylinky a jiné zdravé potraviny, které konzumujeme? Když si je v obchodě kupujeme, automaticky předpokládáme, že jsou bezpečné. Nemusí tomu však být vždy tak.
Je pravdou, že výrobci doplňků a zdravých potravin dosahují při výrobě svých produktů lepší výsledky bezpečnosti než farmaceutické firmy, které jsou odpovědné za tisíce úmrtí ročně.
No, na druhé straně je třeba si přiznat, že i v odvětví výrobců doplňků a zdravých potravin se vyskytují nedostatky.
Výsledkem pak je, že tyto produkty obsahují mnohé skryté toxiny. V dnešním článku si řekneme trochu více o tom, na které věci byste si v těchto případech měli dávat nejvíce pozor.
1. Maltodextrin
Jde o poměrně velký problém.
Pokud jakýkoliv přírodní produkt, který si koupíte, obsahuje maltodextrin, pak je vysoká šance, že pochází z geneticky modifikované kukuřice od nechvalně známé firmy Monsanto.
2. Aspartam
Aspartam (E951) je známým neurotoxinem a karcinogenem. Donedávna se přidával jako umělé sladidlo převážně do žvýkaček, light nebo “dietních” nápojů a potravin určených pro cukrovkáře.
V poslední době ho však z nepochopitelných příčin začali různí výrobci přidávat i do vitaminových doplňků, dokonce nejednou určených dětem.
O rizicích aspartamu si můžete přečít v článku Aspartam: 5 šílených faktů o nejpoužívanějším umělém sladidle.
Proto vždy, když příště budete kupovat vitamíny, vždy si na obalu zkontrolujte, zda neobsahují tuto toxickou látku.
3. Sojové a rýžové proteiny
Téměř 100 % “přírodních” sojových výrobků prodávaných v současnosti, jsou vyráběny z čínských surovin, u kterých byla použita poměrně toxická hexanová extrakční metoda.
Všechny výrobky z Číny, případně produkty, které obsahují složky vyrobené v Číně, je proto nutné podrobit dodatečné kontrole a být při nich ostražití.
4. Vysoké množství hliníku v produktech na detoxikaci
Stránka NaturalNews pomohla odhalit vysoký obsah hliníku v koncentracích až 1200 ppm (jednotek na milion) v jednom populárním detoxikačním přípravku.
Důsledkem bylo stahování uvedeného produktu z celé distribuční sítě v USA a poskytnutí náhrad zákazníkům ve výši přes 1 milionu dolarů.
5. Olovo a arsen v bylinkách z Číny
Zřejmě jste již slyšeli o tom, že Čína patří mezi nejvíce znečištěné země na světě. Přesto dnes odtud dovážíme mnoho ovoce, zeleniny a bylinek.
Nejčastěji se jedná o česnek a zázvor. Tyto druhy zeleniny proto kupujte raději z jiných zemí, pokud si je dokážete sehnat.
6. Anorganické minerály v levných doplňcích
Vápník v levných vitamínových a minerálních doplňcích často představuje jen pomleté mořské mušle a ulity.
V případě hořčíku se nejednou jedná o levný oxid hořečnatý, který je těžce vstřebatelný a pro tělesné buňky obvykle zcela nevyužitelný.
7. Karagenan
Cornucopský institut nedávno publikoval varování o karagenanu v potravinách.
Říkají, že karagenan vyvolává záněty trávicího traktu, včetně vysoké míry rakoviny tlustého střeva u laboratorních zvířat.
Karagenan byl nalezen v mnoha potravinách, včetně těch v bio kvalitě. Nejčastěji ho objevili u kojeneckých mlék a v produktech pro vegany.
8. Akrylamid
Akrylamidy technicky nejsou ingredience potravin, proto je na etiketách nikdy nenajdete.
Jde o vedlejší produkty výroby s karcinogenními účinky. Vznikají při vystavení sacharidů vysokým teplotám, jako například při výrobě chipsů, ale i běžného pečiva.
Čím více je těsto spálené, tím má vyšší obsah akrylamidu.
9. Ukrytý glutamát sodný (MSG)
Skrytý a nedeklarovaný glutamát sodný (E621) je v potravinářském průmyslu velkým problémem.
Pokud se totiž nepřidává přímo, stále může být součástí jiných surovin při výrobě potravin. Z uvedeného důvodu se pak na obalech ani neuvádí.
10. Fluor v zeleném čaji
Zelený čaj je známý tím, že je často kontaminován vysokým obsahem fluoru. Jde o poměrně frustrující fakt, neboť ve své podstatě je zelený čaj fenomenální dobrá a zdravá potravina.
Zdroj: The 10 worst toxins hidden in vitamins, supplements and health foods