Vyrobte si sami mnohem účinnější vitamin C, než je ten kupovaný. Pouze z jediné ingredience

essential oil bottle with thyme and orange peel isolated on white

Většina prodávaných doplňků vitaminu C je geneticky modifikovaných. Výrobci na jejich výrobu nejčastěji používají genetický modifikovanou kukuřici, z níž vitamin C extrahují.

Nejde však o přírodní vitamin C, ale o kyselinu askorbovou, která se získává chemickou přeměnou cukru. Zjistilo se však, že tato kyselá forma vitamínu C prokazatelně ničí prospěšnou střevní mikroflóru a dokonce může potlačit imunitní systém namísto toho, aby jej posílila.


Přírodní vitamín C totiž není jen kyselina askorbová, ale obsahuje také složky jako askorbáty (vápenatý, sodný, hořečnatý, draselné, zinečnatý a podobně), dále Askorbyl Palmitát či kyselinu D-isoaskorbovou. Za součást přírodního vitamínu C se často považují i ​​takzvané bioflavodoidy, které zvyšují jeho účinnost v organismu.

No a dnes vám prozradíme, jak si takový přírodní, dobře vstřebatelný a biologický nejaktivnější vitamín C sami vyrobíte.

Hlavní ingredience – pomerančová kůra

Pomerančová kůra, podobně jako například jablečná slupka, obsahuje mnohem vyšší podíl vitamínů než samotná dužina. Samozřejmě, nebudete jíst přímo kůru, protože ta není příliš chutná. Nejprve ji bude třeba připravit. Předtím si ale ještě řekněme trochu více o jejích zdravotních přínosech.

    • Jeden středně velký pomeranč obsahuje přes 60 flavonoidů a 170 různých fytonutrientů.
    • Pomerančová kůra zlepšuje trávení – pomáhá zmírňovat nadýmání, pálení žáhy, zastavuje zvracení a kyselinové říhání.
    • Pomerančová kůra podporuje dýchací systém, odstraňuje kašel a dokonce zlepšuje astma.
    • Pomerančová kůra má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Esenciální olej D-limonen, obsažený v kůře, má schopnost podporovat činnost jater.
    • Postup výroby vlastního vitaminu C

Domácí výroba vlastního vitaminu C

Výroba je extrémně jednoduchá. Postupujte takto:

  1. Ponechte si bio pomerančovou kůru a nakrájejte ji na proužky. Pokud nemáte bio pomeranče, můžete použít i běžné, ale dobře je umyjte – například ve vlažné vodě s octem, abyste z nich odstranili postřikové látky.
  1. Nechte nakrájenou kůru během pár dní při pokojové teplotě vysušit, dokud nebude “křupavá”.
  1. Suchou pomerančovou kůru rozemelte v jakémkoliv mlýnku (například v kávovém).
  1. Užívejte 1 čajovou lžičku denně (buď přímo, nebo si ji přidejte do oblíbeného nápoje či smoothie).
  1. Prášek uskladňujte ve vzduchotěsné nádobě.

Jedna čajová lžička práškové pomerančové kůry vám dodá dokonce více vitamínu C, než vaše tělo denně potřebuje.


Zdroj: How To Make Vitamin C With Just One Ingrediend

NEPŘEHLÉDNĚTE

loading…

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Spočítejte *