TOP 21 zásaditých potravin: Brání rakovině, nemocem srdce i obezitě
Přestože víme, jak nezdravé jsou pro nás zpracované potraviny, nadále zůstávají našimi nejoblíbenějšími.
Nejsou to jen zpracované potraviny, ale i jídla rychlého očerstvení, geneticky modifikované potraviny (GMO) a sladkosti, které významně poškozují naše těla.
Nejhorší na tom všem je, že si to uvědomujeme, ale nic s tím neděláme.
Lidské tělo je navrženo tak, aby bylo alkalické, čili mělo pH vyšší než 7. Naší stravou, životním stylem a zlozvyky však přispíváme k tomu, že pH našich tělesných orgánů se překyseluje.
Výsledkem pak je, že kyselé prostředí v těle oslabuje imunitu a dělá ho náchylnějším k mnoha závažným onemocnění jako jsou rakovina, cukrovka, obezita a další.
A přitom zdravé potraviny jsou stejně chutné, ne-li ještě chutnější než ty nezdravé.
Alkalické potraviny
Pokud vám záleží na vašem zdraví, pak uděláte cokoliv, abyste si ho dlouhodobě udrželi.
Tímto naším článkem bychom rádi k tomuto vašemu úsilí přispěly. Nabízíme vám proto 21 nejzdravějších zásaditých potravin.
K tomu, aby jste jedli zdravé potraviny, nemusíte být nemocní. Je přece lepší být zdravý, než se snažit vyléčit z nějaké nemoci.
Zahrnutím následujících potravin do jídelníčku dokážete dosáhnout obojí – vyléčit se z mnoha onemocnění, i zůstat zdravými.
21 nejzdravějších zásaditých potravin
1. Okurka – obsahuje přes 90% vody. Dodává pokožce zdravý a mladistvý vzhled.
2. Meloun – patří mezi výborné čističe těla a jeho pH se pohybuje kolem 8,5. Přidejte si tuto superpotravinu do jídelníčku a vychutnávejte si ho vždy čerstvý. Platí to o všech melounech – žlutých, oranžových, zelených nebo klasických červených.
3. Pohanka – pokud stále ještě konzumujete pšenici, je to zřejmě proto, že jste ještě neobjevili pohanku. Její výživné látky zvyšují energii a udržují pocit zasycení po celý den. Pohanka posílí vaše srdce a udrží optimální zdraví celého kardiovaskulárního systému.
4. Olivový olej – zřejmě jste již slyšeli o zdravotních účincích olivového oleje. Opakování je však matkou moudrosti. Olivový olej obsahuje větší množství vitamínu E a mononenasycených mastných kyselin než jakákoliv jiná potravina.
5. Lněná semínka – tato semínka jsou výrazně zásaditá, mají vysoký obsah vlákniny, vitaminu E a také se vyznačují silnými protizánětlivými účinky. Kromě toho se cení i jejich schopnost snižovat návaly horka u žen po menopauze.
6. Avokádo – je plné mononenasycených tuků, které posilují srdce.
7. Banány – výborná superpotravina plná výživných látek.
8. Bobulovité ovoce – jahody, maliny, ostružiny či borůvky obsahují velmi mnoho antioxidantů.
9. Mrkev – má mnoho betakarotenu, který zlepšuje zrak.
10. Česnek – silné antibiotikum a výrazná schopnost snižovat krevní tlak.
11. Brokolice – snižuje cholesterol.
12. Hrozny – obsahují mnoho vitamínů a antioxidantů. Výborné pro pacienty s vysokým krevním tlakem.
13. Ananas – dobrý na hubnutí, záněty, revma a bolesti kloubů.
14. Petržel – detoxikuje střeva a ledviny.
15. Citrony – nejúžasnější zásaditá potravina (ačkoli chuť má kyselou, v těle působí zásaditě). Brání chřipce, rýmě a nachlazení.
16. Růžičková kapusta – silné protirakovinné účinky.
17. Kysané zelí a ostatní fermentované potraviny – důležitým zdrojem probiotických bakterií pro vaše střeva.
18. Květák – výborná náhrada chleba.
19. Grapefruit – vysoký obsah vitamínů A a C. Pozor, může zesilovat účinek některých léků.
20. Špenát – dokonalá zelenina, která obsahuje ohromné množství vitamínů a minerálů.
21. Papája – přírodní projímadlo. Dobře odstraňuje z těla toxiny.