Těchto 5 potravin je považováno za zdravé, ale ve skutečnosti tak zdravé nejsou

ne-zdrave potravinyPokud jste vyrůstali s představou, že miska cereálií, topinka z celozrnné pšenice natřená margarínem a pomerančový džus jsou nejlepším způsobem jak začít váš den, tak se tento článek týká právě vás.

Když vaše zdraví kulhá, je dost velká šance, že vaše problémy nejsou způsobeny apatií nebo nedostatkem pevné vůle. Je to spíše tím, že jste zmatení ohledně toho, které potraviny jsou zdravé a které ne.

Mnohé potraviny označované za “zdravé” jsou vlastně přesným opakem.

Příčinou této mylné představy jsou masivní reklamní kampaně velkých korporací, které tyto potraviny vyrábějí.

Pojďme proto se na tyto populární potraviny podívat trošku blíže. No a začněme s nejoblíbenějším nápojem dětí i dospělých: ovocné džusy.

1. Ovocné džusy

Navzdory obecnému povědomí o prospěšnosti ovocných džusů, mají hned několik problémů, které je na hony vzdalují od zdravých potravin.

Pro názorný příklad si vezměme takový pomerančový džus (platí to ale i na ostatní).

Většina komerčně prodávaných pomerančových džusů jsou vysoce zpracované do tekutiny, které mají jen velmi malou nutriční hodnotu.

Na začátku zpracování zničí pasterizace vitamíny a enzymy. Pak je džus skladován v obrovských kádích, aby ho byl dostatek po celý rok. Aby se nezkazil (nezoxidoval), je z něho vyňat všechen kyslík.

Tímto jsou všechny přírodní látky, které dávají pomeranče svou typickou chuť, zničené.

Některé firmy proto do něj pak přidávají umělé příchutě. Jde v podstatě o chemické parfémy, z nichž je běžně používaný například butyrát.

Pokud je minimální trvanlivost delší než 60 dnů, víte, že držíte v ruce právě takový vysoce rafinovaný džus.

Ovocné šťávy jsou ještě horší. Obsahují totiž vysoké množství nejčastěji fruktózového sirupu a paletu umělých přísad. Nejeden komerčně prodávaný ovocný nápoj je dokonce kontaminovaný plísněmi a poškozeným ovocem.

Kromě toho, ovocný džus je mnohem horší než celé ovoce. To platí zejména tehdy, když není čerstvě vylisované, ale drženo ve velkých kontejnerech.

V nich se z pektinu uvolňuje methanol, který vážně ohrožuje vaše zdraví.

Dokonce i čerstvě odšťavený džus má velmi vysoký obsah cukru, který je oddělený od vlákniny a tedy i jeho účinek na organismus je horší.

Jedna 2,5 dcl sklenice džusu obsahuje přibližně 8 čajových lžiček cukru. Pro srovnání, běžná limonáda jich má 10, což je jen o trochu víc.

Velké množství cukru zvyšuje rizika těchto onemocnění:

  • dna
  • vysoký krevní tlak
  • kardiovaskulární onemocnění
  • onemocnění ledvin
  • další vážné onemocnění

V mnoha komerčně prodávaných džusech byla zjištěna vysoká hladina arsenu.

Konzumace celého ovoce, navzdory vysokému podílu cukru, způsobuje menší problémy, protože cukr je vázán na vlákninu a antioxidanty. Konzumace celého ovoce s mírou je proto lepší volbou.

Pokud už chcete džus, vyrobte si ho sami a raději zeleninový než ovocný.

2. Celozrnná pšenice a ostatní obiloviny

Navzdory obecně rozšířené představě o celozrnných obilovinách,  existuje dnes již dostatek vědeckých důkazů, že způsobují více škod než užitku.

Zrniny obsahují anti-nutrienty jako například lektin, který může poškodit vaše střeva.

A je to dokonce vláknitá část zrn – otrub, v nichž se nachází nejvíce anti-nutrientů. Tyto látky mohou způsobovat záněty a propustná, tzv. “děravá” střeva.

Pšenice a ostatní zrna obsahující lepek jsou z nich ty nejhorší.

Aglutininy z pšeničných klíčků mají zánětlivé, imunotoxické, kardiotoxické a neurotoxické účinky. Dokáží dokonce překonat mozkově-krevní bariéru a narušovat signální funkci nervů.

Intolerance lepku je považována za příčinu mnoha chronických psychických onemocnění, jako například:

  • deprese
  • hyperaktivita
  • schizofrenie
  • Alzheimerova choroba

Mnoho lidí má intoleranci na lepek, ale o svém onemocnění ani nevědí, což dělá problém ještě palčivějším.

Je třeba si uvědomit, že všechny typy zrnin přispívají k inzulinové a leptinové rezistenci. Ty představují základní příčiny většiny, ne-li všech chronických onemocnění – včetně cukrovky a rakoviny.

Nenechte se také oklamat, že výrobky označené jako “bezlepkové” nebo “bez cukru” jsou pro vás dobré.

Mnoho z nich obsahuje jiné obiloviny, které jsou také vysoce zpracované, což je nedělá o nic víc výživnými než balíček bramborových lupínků.

Kromě toho často obsahují další přídavné látky, jejichž úkolem je zvýšit vaši žádostivost po těchto potravinách.

3. Agávový sirup

Výrobky z agáve plní regály v obchodech, jako kdybyste s ní měli všechno zalévat. Většina agávových sirupů není ničím jiným než super kondenzovanou fruktózou, ze které byly odstraněny všechny živiny.

Agávový sirup již v téměř ničem nezosobňuje původní rostlinu, po které je pojmenován. Podle toho, jak je zpracován, obsahuje 55 až 90 fruktózy.

Vysoce fruktózový kukuřičný sirup je také okolo 55 % fruktóza, proto i v tom nejlepším případě nemá oproti němu agávový sirup žádnou výhodu.

4. Nektary

Podobně jako sirupy, ani nektary nejsou na tom o mnoho lépe, co se týče jejich účinků na zdraví. Také obsahují vysoký podíl převážně fruktózy.

Existují důkazy, že při konzumaci ve vysokých množstvích, je fruktóza jeden z nejškodlivějších typů cukrů.

Fruktóza zvyšuje tvorbu kyseliny močové, která je přímo odpovědná za:

  • vysoký krevní tlak
  • inzulínovou rezistenci
  • onemocnění ledvin
  • onemocnění jater

Mnohem lepšími sladidly jsou například stévie (bylinka) a v malých množstvích surový bio med.

Med je sice také koncentrovaná forma cukru, ale na rozdíl od ostatních nabízí i jisté zdravotní přínosy.

5. Nápoje pro sportovce

Pro většinu průměrných sportovců jsou sportovní nápoje nejen zbytečně vyhozené peníze, ale ve skutečnosti mohou ohrozit zdraví.

Tyto nápoje jsou plné přísad, které určitě nechcete, jako například vysoce fruktózový sirup, sodík, umělá barviva a příchutě.

Jen méně než 1 % z těch, kteří pijí nápoje pro sportovce, z nich mají i nějaký užitek.

Nápoje pro sportovce jsou o 30 % více korozní pro vaše zuby než čistá voda.

Mytí zubů vám v tomto případě nepomůže, protože kyselina citronová v nich obsažená vám změkčí zubní sklovinu do takové míry, že může být snadno při mytí zubním kartáčkem poškozena.

Pro sportovce je mnohem lepší alternativou např. kokosová voda. Ta obsahuje mnoho prospěšných látek jako například:

  • přírodní elektrolyty
  • stopové prvky

 

NEPŘEHLÉDNĚTE

loading…

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT