Potvrzeno: S pečivem jíme čínské vlasy a oslí kopyta
Zní to odporně, ale je to tak. Do vek, koblih i buchet se běžně přidává bílý prášek E 920, který se vyrábí z vlasů, chlupů, nehtů a kopyt. Nejčastěji pochází z Číny.
“E 920 je součástí zlepšujících přípravků, které používáme i my při výrobě běžného pečiva,“ potvrdil společnosti Penam. “My ovšem používáme zásadně L-cystein syntetického původu,” dodal.
Převážná většina L-cysteinu se přitom vyrábí v Číně rozpuštěním vlasů, kupříkladu z kadeřnictví, peří, oslích kopyt a prasečích štětin ve velkém množství koncentrované kyseliny chlorovodíkové.
Do pekařských výrobků se pak přidává proto, aby se uměle vytvořilo pružné a pevné těsto. Tahle pochoutka se vyskytuje například v těchto produktech: