Je toxičtější než cukr nebo sůl, přesto ho mnoho lidí konzumuje každý den!
Kořeny Na-glutamátu sahají až do Japonska. Japonci používali mořské řasy bohaté na živiny jako zvýrazňovač chuti po tisíce let, ale pouze do doby, kdy Dr. Kikunae Ikeda v roce 1908 úspěšně izoloval zvýrazňovač chuti z mořských řas. Byl to glutamát.
Dr. Ikeda poté založil společnost, která tuto látku uvedla na trh jako Na-glutamát. Postupem času se tento bezbarvý, rychle rozpustný krystalický prášek bez zápachu, který měl „vylepšit“ jídlo bez chuti, dostal do západního světa. Potravinářský průmysl využil skvělé příležitosti a začal ji využívat bez vážnějšího zkoumání v naději na výrazné snížení nákladů.
V 70. letech 20. století, kdy na trhu začalo růst rychlé občerstvení, se používání Na-glutamátu v potravinách začalo ohromně zvyšovat. Dnes se dá najít téměř ve všem. Látka přítomná ve velkém množství ve většině zpracovaných potravin a ve více než 90 % rychlého občerstvení.
Polévkové prášky, polévkové kostky, omáčky, zavařeniny, kořenící směsi, kořenící soli, mražená jídla, párky v rohlíku, uzeniny, sójové výrobky, nealko nápoje, okvětní lístky brambor, svačiny atd. podstatná součást. Kromě toho ve vás vyvolává závislost na konzumaci určitých potravin.
Není náhoda, že mnoho dětí nemá rádo zeleninu a ovoce s přirozenou chutí, jsou tak zvyklé na přítomnost tohoto zvýrazňovače chuti v jídle. Tuto závislost posilují i lahodná jídla z reklam vysílaných médii s jejich „pečlivě vybranými přísadami, magií chuti, rafinovaností chuti“.
Co je s ním?
Na-glutamát je neurotoxin. Ničí mozkové buňky a mimo jiné i funkce řízené hypofýzou. Může vyvolat následující příznaky: migrénu, bolest hlavy, nevolnost, zvracení, průjem, astmatické záchvaty, poruchy rovnováhy, bolesti na hrudi, silný tep, poruchy chování u dětí. Mohou se také objevit alergické příznaky: zarudnutí kůže, rýma, vyrážky.
Je v souladu s individuální citlivostí, u kterých i sebemenší množství vyvolá okamžitou reakci, pro které působí tiše pod povrchem. Nejvíce jsou ohroženy děti, protože toxické látky se snadněji dostávají do mozku kvůli jejich nedostatečně vyvinuté hematoencefalické bariéře. Podle nejnovějších výzkumů nezpůsobuje glutaman sodný pouze alergie, ale také nervové změny, např. Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba.
O jeho škodlivých účincích jste si mohli přečíst článek ve známém americkém lékařském časopise již v roce 1968 a od té doby četné experimenty prokázaly jeho buněčnou toxicitu.
Glutamát je excitační aminokyselina, která hraje roli při přenosu informací mezi mozkovými neurony. Nyní je známo, že nejběžnější typy nádorů: prsu, prostaty, kůže, tlustého střeva, plic, vaječníků a nádory hlavy a krku mají glutamátové receptory.
Když tyto nádory vylučují hodně glutamátu, rostou a šíří se mnohem rychleji a narušují obvyklý léčebný proces.