Co byste měli jíst každý den: 6 pochutin, jako prevenci proti rakovině
Výhra nad rakovinou začíná s potravinami, které každý den konzumujete. Možná budete překvapeni, ale mnohé z jídel s protirakovinnými účinky se zřejmě již nacházejí ve vaší kuchyni.
Bez ohledu na to, jak vás budou pokoušet jiné nezdravé dobroty, je dobré se přidržovat jídelníčku, na kterém se nacházejí jídla bojující s rakovinu.
Začít můžete s následujícími 6 potravinami, z nichž byste každý den měli sníst alespoň jedno.
1) Mastné ryby
Rybí tuk je bohatý na omega-3 mastné kyseliny. Tyto tuky jsou velmi silnými protizánětlivými látkami, které chrání tělo před nebezpečnými hormony produkovanými během zánětů. Hodnotný je hlavně tuk z ryb jako divoký losos (nikoli z farmy), makrela, tuňák, sleď a sardinky.
Kromě samotných omega-3 mastných kyselin obsahuje rybí tuk i další silné protirakovinné látky, jako například vitamin A a D.
2) Houby
Houby se používají v tradiční čínské medicíně již velmi mnoho let. Jejich nejčastější využití je na vyvažování imunitního systému a na pomoc při zlepšování funkcí tělesných orgánů.
Jde hlavně o medicínské houby jako:
- Maitake
- Shiitake
- Portobello
- Agaricus Blazei Marrai
- Crimini
Všechny z nich obsahují velmi cenné látky zvané beta-glukany, které se považují za přímou výživu bílých krvinek, tedy hlavní představitele imunitního systému. Ukázalo se, že dokáží také výrazně snížit nežádoucí účinky konvenční onkologické léčby (chemoterapie a ozařování), jako jsou nevolnosti či vypadávání vlasů.
Dokonce se ve studiích ukázalo, že jejich vlivem došlo ke zmenšení nádorů až o 70%.
3) Purpurové potraviny
Potraviny s purpurovou barvou jsou pro vaše zdraví velmi přínosné. Tmavě purpurové hrozny, purpurový lilek, borůvky, červená řepa, švestky a třešně, všechny obsahují obrovské množství antokyaninů.
Antokyany jsou známé tím, že zabíjejí rakovinné buňky. Rovněž podporují činnost vnitřních orgánů a zvyšují imunitu.
4) Semena a ořechy
Ořechy, jako například mandle nebo para ořechy, obsahují selen, který je silným protinádorovým agentem. Taková slunečnicová nebo dýňová semínka jsou zase bohatá na vitamin E a zinek.
Vitamín E posiluje váš imunitní systém, zatímco zinek napomáhá absorpci vitaminu C a plní také několik dalších důležitých funkcí při podpoře imunity.
5) Čaj z čajovníku (černý, zelený)
Čaj z čajovníku obsahuje látky známé jako katechiny. Jde o sloučeniny, které zastavují růst nádorových buněk a chrání před genetickými mutacemi, které by mohly vést k rakovině.
Nepřehlédněte: Borůvky a dalších 10 potravin s nejvyšší hustotou nutričních látek na této planetě
Ukázalo se, že pravidelná konzumace zeleného čaje snižuje riziko rakoviny žaludku ve srovnání s těmi, co ho nepijí. Studie také zjistili, že pravidelní popíječi čaje mají snížené i riziko rakoviny prsu, tlustého střeva, prostaty, vaječníků a plic.
Kromě zeleného čaje mají protirakovinné účinky i ostatní druhy čajů – bílý, černý či zelený.
6) Žlutá a červená paprika
Žlutá a červená paprika jsou plné vitaminu C, beta-karotenu a dalších prospěšných látek s protinádorovými účinky, které posilují váš imunitní systém a neutralizují toxiny. Dalšími zdroji hodnotných látek s protinádorovým účinkem jsou i sladké brambory, mrkev a sušené meruňky.
Samozřejmě, potravin s protirakovinnými účinky je mnohem více. V tomto článku jsme se snažili přinést alespoň ty běžné, které by nikdo z vás neměl mít problém zařadit do svého každodenního jídelníčku.
VELMI NÁS POTĚŠÍTE, KDYŽ NAŠI STRÁNKU PODPOŘÍTE A DÁTE NÁM LIKE.
[wpdevart_like_box profile_id=”www.facebook.com/AlternativníMagazíncz-1615343398682341″ connections=”hide” width=”300″ height=”150″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”cs_cz”]
Zdroj: What You Should Eat Daily: 6 Foods That Prevent Cancer
KAM DÁL
Nízkotučné mléko? Nepijte ho, radí harvardský vědec Dr. Ludwig
Zanesené tepny vyčistíte jedním běžným ovocem
Přidejte 2 lžíce této směsi s kokosovým olejem do své ranní kávy a spálíte „tunu“ kalorií
Proč byste měli sníst alespoň jedno avokádo denně