16 nejvíce rizikových potravin, které prokazatelně způsobují rakovinu
Rozšíření zpracovaných potravin a rychlého občerstvení za poslední desetiletí výrazně přispělo ke zvýšenému výskytu nádorových onemocnění. Pro některé lidi může být obtížné se v tom celém vyznat.
Jak často se stane, že se dnes zdravá potravina později ukáže jako škodlivá? A platí i naopak – některé potraviny považovány v minulosti za škodlivé, jsou dnes prezentovány jako zdravé.
Názorným příkladem je dvojice tuků: margaríny versus máslo. Nazírání na ně je dnes zcela opačné, jaké bývalo jen pár lety.
V tomto článku se vám pokusíme přiblížit 16 druhů potravin, které jsou podle nejnovějších poznatků velkým rizikem nejen pro vznik rakoviny, ale i jiných chronických onemocnění.
1/ Slazené nápoje
Jsou plné kalorií, umělých přísad a cukru. Nemají žádný přínos pro zdraví. Dokonce často ani nezaženou žízeň, ale naopak, vedou k dehydrataci.
Jedna plechovka slazeného nápoje může obsahovat až 10 kostek cukru. Jejich sladkost se musí často vyvažovat přidáváním kyselin, které navíc ohrožují i zdraví zubů.
2/ Červené maso
Při konzumaci v malém množství se nemusíte ničeho obávat a to zvláště tehdy, pokud jíte například hovězí maso z volně se pasoucích krav.
Nicméně lidé, kteří pravidelně konzumují hamburgery, mají zvýšené riziko rozvoje rakoviny. U mužů je to až o 22 % a u žen o 20 % větší šance.
3/ Alkohol
Alkohol následuje hned za tabákem na seznamu potravin vedoucích k rakovině. Když užíváte alkohol s mírou, například jednu sklenici červeného vína denně, tak pro vás může být alkohol dokonce zdraví prospěšný.
Avšak při nadměrném užívání může dojít k náhlým úmrtím, srdečnímu selhání a samozřejmě rakovině (nejčastěji rakovině jater a tlustého střeva).
4/ Cokoliv “dietní” nebo “light”
Výrobci potravin se snaží lanařit lidí na své “dietní”, “bez cukru” či “nízkotučné” jídla. Bez ohledu na to, o jaký produkt se jedná, téměř všechny obsahují umělé přísady a náhražky, které jsou pro zdraví velmi nebezpečné.
5/ Umělá sladidla
Přesto, že se propagují jako zdravé, nadělají umělá sladidla více škod než užitku. Neobsahují sice kalorie, ale vyvolávají zvýšenou chuť k jídlu, a v konečném důsledku tak způsobují přibírání namísto hubnutí.
Králem mezi umělými sladidly je aspartam (E951), který vyvolává nádory na mozku, křečové záchvaty, gastritidy a oční katarakty.
6/ Rafinované cukry
Rafinované cukry vedou k prudkým výkyvům hladiny cukru v krvi. Jsou také primárním faktorem pohánějícím růst rakovinných buněk.
Vysokofruktózový kukuřičný sirup je potravina číslo 1, které byste se měli vyhýbat. Rakovinné buňky potřebují ke svému přežití cukr. V podstatě se jím živí.
7/ Geneticky modifikované potraviny (GMO)
Rizika geneticky modifikovaných potravin jsou dobře viditelné na nárůstu lidí v USA s třemi nebo více onemocněními.
Od roku 1996, kdy byly do oběhu pro lidskou spotřebu zavedené první takové potraviny, vzrostlo toto číslo ze 7 % na 13 % obyvatelstva.
8/ Zpracovaná bílá mouka
Všechny zdravé látky v pšenici jsou zničeny ve chvíli, kdy se vystaví chemickým bělidlům během jejího zpracování.
Bílá mouka je známá svým vysokým glykemickým indexem. Způsobuje prudké nárůsty hladiny cukru a inzulínu v krvi.
9/ Slané, kyselé a uzené potraviny
Všechny totiž obsahují nitráty jako konzervační látky. Nitráty se v těle transformují na chemikálie, které způsobují rakovinu. Nejčastějšími druhy rakoviny, které vyvolávají, jsou rakovina žaludku a kolorektální rakoviny.
10/ Hydrogenované oleje
Jde o rostlinné oleje, které nejsou vyráběny lisováním za studena. Jde zejména o sójový, řepkový a dokonce i o mnohé olivové oleje. Tyto oleje jsou spojovány s rakovinou, nemocemi srdce a porodními defekty.
11/ Bramborové lupínky
Bramborové lupínky, ale i ostatní smažené potraviny obsahují mnoho trans-tuků, které vedou převážně k přibývání na váze.
Kromě toho se ale ukázalo, že způsobují i rakovinu a kardiovaskulární onemocnění. Často mají také vysoký obsah sodíku, což vede ke vzniku vysokého krevního tlaku.
12/ Losos pěstovaný na mořských farmách
Kvůli nepřirozené stravě jsou tito lososi vystaveni různým chemikáliím, hlavně pesticidům a antibiotikům.
Výsledkem je pak nekvalitní maso infikované uvedenými látkami, což může u lidí vést i ke vzniku rakoviny.
13/ Zpracované masné výrobky
Výroba masných výrobků jako jsou klobásy, salámy, ale i oblíbená šunka, závisí na nadměrném používání solí a dalších chemických látek ohrožujících zdraví.
Tyto masné výrobky mají v sobě stejné substance jako kouř z cigaret.
14/ Rajčata v konzervách
Chemikálie používané při konzervování rajčat narušují aktivitu hormonů v těle. I přes jejich vysoký obsah lykopenu (silnému antioxidantu), konzervace všechny prospěšné vlastnosti rajčat zničí.
Týká se to nejen rajčat, ale i výrobků z nich, jako jsou těstovinové omáčky, rajčatové protlaky a podobně.
15/ Mnohé “ne-bio” potraviny
Při výrobě konvenčních potravin, ať už v rostlinné nebo živočišné výrobě, se v dnešní době používá nadměrné množství pesticidů, herbicidů, insekticidů, antibiotik a dalších látek.
Tyto látky se stávají součástí potravin a často je z nich nelze odstranit ani mytím. Je tomu tak proto, že se nenacházejí pouze na povrchu, ale i uvnitř samotných potravin.
16/ Popcorn z mikrovlnky
Balíčky s kukuřicí na výrobu domácího popcornu obsahují více přidaných toxických látek. Ukázalo se, že tyto látky mohou způsobovat rakovinu slinivky, varlat a jater.
Další častou komplikací při konzumaci popcornu jsou bronchitida a dýchací problémy způsobované látkou Diacetyl, která se do něj přidává pro vyvolání máslové vůně.
Závěr
Potraviny, uvedené v tomto článku, se všechny ukázaly jako vysoce rizikové pro vznik rakoviny, ale i jiných vážných onemocnění. Pokuste se jim proto vyhýbat a vždy, když se to dá, tak místo nich upřednostněte zdravější alternativy.
Zdroj: 16 Cancer-Causing Foods You Should Avoid
Jako u všeho platí všeho s mírou tedy i tady záleží na množství. když se těmi sajrajty budu cpát od rána do vecera, bude se mi v těle dít asi něco jiného, než když si dam občas trochu šunky nebo spagety s rajskou.