Velmi účinný nápoj našich babiček. Tlumí bolest kloubů a zlepšuje zrak
Když jde o zdravotní komplikace různého charakteru, mnoho lidí se v poslední době navrací k bylinkám a jinému přírodnímu bohatství. Když jde o zdravotní komplikace různého charakteru, mnoho lidí se v poslední době navrací k bylinkám a jinému přírodnímu bohatství.
Ne nadarmo o nich pravidelně píšeme. Tento fakt však není tak překvapivý. Dary přírody v sobě skutečně mají nesmírnou sílu, která je léty prověřená.
Mnoho přírodních látek dokáže zlepšit zdraví a některé variace důvěrně známe z dob dřívějších. Jen jsme na ně už možná zapomněli a většinou spoléháme na produkty z lékáren. V našem okolí však i dnes najdeme vytrvalé jedince, kteří na “přírodu” nedají dopustit a nevyměnili by ji za žádnou tabletku. Dnes se tak na jeden takový lidový elixír zdraví podíváme blíže.
V čem je vařený nápoj z jablka a bobkového listu tak báječný? Proč jej doporučují především lidé, kterým se výrazně zlepšil zrak?
Dokonalá kooperace
Když se snoubí jablko s bobkovým listem, vzniká opravdu silná dvojka. Léčivé vlastnosti jablek a bobkového listu spolu skvěle korespondují a účinek se násobí. Na první pohled může jít o kombinaci velmi netradiční, ale když si tuto dvojici přírodních léčiv rozložíme na jednotlivé prvky, souvislost je ihned trochu jasnější.
Bobkový list sám o sobě je pro lidský organismus fantastickým přínosem. Toto koření by tak jistě nemělo končit pouze v omáčkách a polévkách. Antiseptický bobkový list působí hned na několika zdravotních frontách. Například snižuje krevní cukr, řeší problémy s nadýmáním, báječně prokrvuje končetiny, lehce ředí krev, čistí močové cesty, posiluje imunitu, rychle tlumí migrénu a bolavé svaly nejsou pro bobkový list také žádnou překážkou. Na co však u bobkového listu nesmíme zapomenout, jsou klouby. Léčivý olej z bobkového listu si nemohou vynachválit lidé, pro které byly bolavé klouby často dlouhá muka.
Když se zaměříme na jablka, ani ty se zdravotními plusy nezaostávají. Slupka jablka je nabitá vlákninou a to ocení hlavně vaše střeva. Budou pracovat ukázkově a z těla se vyloučí nežádoucí škodliviny. Dále pak jablka posilují dásně, léčí průjem, ale i zácpu, napomáhají koncentraci, zpomalují proces stárnutí a navozují pocit pohody.
Jeden nápoj, spousta zdravotních benefitů
O jednotlivých složkách už víme. Co však dokáže kombinovaný nápoj?
· Zlepšuje vidění
· Směs jablka a bobkového listu působí proti stařecké demenci
· Léčí záněty a bolesti kloubů
· Ulevuje od bolesti zad a uvolňuje svaly
· Reguluje krevní tlak a vypíná bolest hlavy, i migrénu
· Kombinace těchto složek je velmi bohatá na vitamin C. Léčí proto nachlazení i chřipku
· Snižuje špatný cholesterol
· Posiluje srdce, a bojuje s hypertenzí
· Působí preventivně proti srdečním chorobám
· Zmírňuje úzkost a eliminuje stres
· Pomáhá s ledvinovými kameny
· Nápoj je vhodný i pro diabetiky, protože konzumace jednoho jablka denně snižuje riziko vzniku cukrovky o 28%, a bobkový list dokáže u diabetiků snižovat a regulovat hladinu glukózy, i cholesterolu
· Bojuje proti astmatu
· Chrání plíce před poškozením
· Zlepšuje mozkovou činnost
Příprava jablečného čaje s bobkovým listem
Ingredience
· 3 sušené bobkové listy
· jablko
· litr vody
· skořici a med dle chuti
Postup
· jablko dobře umyjeme, neloupeme a odstraníme jádřinec
· nakrájíme jablko na menší kousky
· nalijeme do hrnce vody a přivedeme ji k varu
· do vroucí vody přidáme bobkový list a vaříme 5 minut. Ne déle
· ve finále přidáme kousky jablka, ale odstavíme z plamene
· necháme směs pod pokličkou deset minut
· po uplynutí doby scedíme
· dochutíme medem, nebo skořicí
Užívání
· pijeme jeden hrnek ráno na lačný žaludek a další hrnek večer, chvilku před spaním
· tento nápoj se však nedoporučuje těhotným a kojícím ženám. Stejně tak by jej neměly pít děti do šesti let věku. Pokud přece jen tápete, nikdy nic nepokazíte, když se poradíte s lékařem