Zásaditá dieta, o které by si měl přečíst každý (nejen) onkologický pacient


alkalicka-dieta
Znalost o pH a acidobazické rovnováze je důležitá nejen pro onkologické pacienty, ale pro každého člověka, který se chce vyhýbat civilizačním a chronickým onemocněním.

Každý člověk totiž potřebuje ve svém těle udržovat zásadité prostředí k tomu, aby zůstal zdravý.

pH vnitřního prostředí

Jak uvádí magazín Zdraví z přirozených potravin (Raw Food Health):

“Lidské tělo se všemožně snaží udržovat mírně zásadité prostředí na úrovni pH 7,35. Nicméně špatná strava a stres mění toto prostředí směrem ke kyselosti, ve které nemoci přímo vzkvétají “.

Zde je však potřeba připomenout, že je důležité rozlišovat pH krve a pH tkání či mezibuněčných prostor. Zatímco krev si hlídá pH a acidobazickou rovnováhu ve velmi úzkém pásmu, u ostatních tělesných tkání se může pohybovat volněji.

Bohužel, kvůli široce rozšířenému zvyku nezdravě se stravovat, není udržování zásaditého vnitřního prostředí jednoduché.

Lidé si zvykli konzumovat předpřipravená balená jídla z mikrovlnné trouby, pochoutky či jiné zpracované potraviny. Všechny z nich jsou v případě rakovinového onemocnění pro tělo extrémní nezdravé.

Proto je důležité, aby onkologičtí pacienti konzumovali alkalickou, respektive zásaditou stravu. Tím zvrátí progresi onemocnění a urychlí hojivé procesy v těle.

Zásady alkalické stravy

Jak jsme již uvedli, nerovnováha pH a kyselé prostředí jsou perfektním podhoubím pro rozvoj rakoviny.

Na druhou stranu, zásaditá strava obnovuje rovnováhu a potlačuje v těle záněty, které bývají hlavním předstupněm rozvoje rakoviny.

Dobré potraviny

Zásaditá strava se skládá hlavně z těchto potravin:

  • zelená listová zelenina
  • brokolice
  • kořenová zelenina
  • koření a bylinky
  • fazole, hrách, čočka
  • květák a zelí
  • česnek, cibule, pórek a pažitka
  • ořechy a semena
  • malé množství bezlepkových zrnin jako například rýže

Kromě uvedených potravin je povoleno i střídmé množství masa ze zvířat odchovaných na čerstvé trávě, čisté ryby a bio drůbež párkrát do týdne.

Nicméně základ tvoří čerstvá zelenina a v trochu menším objemu kvůli cukru i ovoce.

Velmi důležité jsou také zdravé oleje: avokádový, lněný či kokosový. Doporučuje se také konzumace mletých lněných semínek a čerstvého avokáda (výborné zvláště u leukémií). Kvalitní lněná, ale i jiná semínka seženete ZDE.

Špatné potraviny, kterým je třeba se vyhýbat

Lepek způsobuje záněty, proto se vyhýbejte potravinám, které jej obsahují.

Jde hlavně o potraviny s vysokým obsahem lepku, jako jsou:

  • zrniny
  • žito
  • pšenice
  • také těstoviny, koláče, pečivo, chléb, sušenky a další pečené potraviny

Místo nich konzumujte zrna, které neobsahují lepek, například: rýže, quinoa, pohanka, amarant a proso.

Vyhýbejte se také zpracovaným bezlepkovým potravinám, jelikož obvykle mají vysoký obsah cukrů a zpracovaných olejů.

Cukr a rakovina

Je dokázáno, že rakovinné buňky spotřebovávají více cukru než ty zdravé.

Je tomu proto, že energii získávají ne spalováním cukrů, ale kvašením, které je méně efektivní než spalování, proto toho cukru potřebují více.

Z tohoto důvodu by se měl onkologický pacient vyhýbat potravinám s vysokým obsahem nejen cukrů, ale i ostatním sacharidům, které se na cukry rychle přeměňují.

Navíc, cukr spotřebovává tělesné zásoby hořčíku, což také přispívá k rakovině.

Je dobré se také vyhýbat přírodním zdrojům cukru jako jsou agáve nebo med. Výjimkou je jen malé množství medu, který je součástí některých přírodních protinádorových kúr.

Střídmě můžete konzumovat pár fíků nebo sušených meruněk, neprisladzovanou jablečnou omáčku a čerstvý ananas (ten má vysoký obsah protirakovinného enzymu bromelainu).

Závěr

Podle studie provedené profesorem T. Collinem Campbellem, PhD., z Cornellovy Univerzity, je hlavní potravinou, která podporuje růst rakoviny pasterizované kravské mléko kvůli obsahu bílkoviny kasein.

Proto, pokud trpíte onkologickým onemocněním, pokuste se vyhýbat mléčným výrobkům (kromě bílých jogurtů smíšených se lněným olejem, které jsou součástí Budwigovy terapie).

Mléko totiž podporuje tvorbu kyselin, zvyšuje záněty a podporuje dělení rakovinných buněk.


Zdroj: The Alkaline Diet Info Every Cancer Patient Needs To Read Immediately

NEPŘEHLÉDNĚTE

loading…

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Spočítejte *