Věda se ohledně cholesterolu dlouhá léta mýlila. Co můžete a co nemůžete jíst?

FacebookTwitterGoogle+Email

HDL a LDL cholesterol
Za posledních 50 let byl cholesterol považován za hazard. Tuk v jídle s cholesterolem se zvyklo nazývat přímo „nejsmrtelnějšími“ potravinami, jaké jste vůbec mohli konzumovat.

I v této oblasti nastává konečně změna. Omezení na cholesterol budou pravděpodobně odstraněny z edice Stravovacích doporučení.

Vždyť už je i načase, protože 60 let intenzivního výzkumu neprokázalo korelaci mezi vysokým cholesterolem a chorobami srdce.

Nejenže přírodní a nepoškozený cholesterol nezpůsobuje onemocnění srdce, jde dokonce o jednu z nejdůležitějších molekul v lidském těle. Je nepostradatelný pro tvorbu buněk, stresových a pohlavních hormonů, jakož i metabolismus vitaminu D.

Cholesterol je také velmi důležitý pro činnost mozku při formování vzpomínek.

Nízké hladiny HDL (cholesterolu s vysokou hustotou) se spojují se ztrátou paměti, Alzheimerovou chorobou, mohou zvyšovat riziko deprese, mrtvice, násilného chování a dokonce i sebevražd.

Nové stravovací doporučení zřejmě odstraní limity na cholesterol

Návrh nových stravovacích doporučení vypracovaný americkou poradní skupinou říká, že „cholesterol není nutriční látka, jejíž nadměrná konzumace způsobuje obavy“.

Deník Washington Post získal od člena výše uvedené poradní skupiny informaci, že tato formulace nezůstane jen v návrhu, ale dostane se i do finálního dokumentu.

Medicínský novinář Larry Husten k tomu dodává:

Navrhovaná změna zohledňuje posun v pohledu vědy na cholesterol, ke kterému se dospělo v posledních letech.

I když cholesterol nacházející se v krvi je stále považován za rizikový faktor, cholesterol konzumován v jídle hraje víceméně nevýznamnou roli pro úroveň cholesterolu v krvi.

Je však třeba pamatovat na jednu věc.

Pokud přepálíte saturovaný tuk nebo cholesterol, vytvoříte tím velmi nebezpečné substance, které s určitostí zvýší vaše riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Proto neberte tato nová doporučení jako povolení ke konzumaci jakéhokoli cholesterolu. Nezapomínejte na to, že trans-tuky jsou pro vaše zdraví horší než cukr.

Někdejší doporučení ohledně tuků a cholesterolu neměly být nikdy vydány

Steve Nissen, primář kardiovaskulární medicíny na Clevelandské klinice potvrdil pro deník USA Today, že jde o správné rozhodnutí. Jak říká:

Naše stravovací doporučení byly špatné. Byly špatné celá desetiletí. Nikdy jsme neměli vydat směrnice, že lidé by měli konzumovat méně tuků.

Nízkotučná dieta se začala prudce šířit od roku 1977, aniž by pro ni existovaly vědecké podklady. A co je ještě horší, výrobci potravin nahradily tuk v jejich výrobcích velkým objemem cukru.


Čtěte také: Přírodní látka, která vám sníží hladinu špatného cholesterolu


Dr. Harcombová neudává přesné doporučení, kolik tuku by se mělo konzumovat ze stravy. Spíše vybízí k tomu, abychom jedli „reálné“ potraviny. Dále tvrdí:

Čím méně zpracovaných potravin zkonzumujeme, tím více hodnotných živin, zdravých tuků, bílkovin a sacharidů se našemu tělu dostane.

A zároveň, tím méně se pak musíme zabývat nějakými speciálními doporučeními a zda jsou nebo nejsou založeny na vědeckých základech.

Fruktóza ovlivňuje vaše tělo stejně jako alkohol

Šílenství s nízkotučnými potravinami vedl k lavině zpracovaných potravin, které slibovaly přínosy pro obvod vašeho pasu a zdravé srdce. Nic však není dále od pravdy.

Když se odstranil tuk a přidal cukr, výsledkem byl dramatický nárůst obezity, cukrovky, onemocnění srdce a nealkoholických onemocnění stukovatelej jater.

Ukázalo se, že vaše tělo zpracovává fruktózu stejným mechanismem jako alkohol, včetně stejných toxických efektů. Na rozdíl od glukózy, která může být zpracována kteroukoli buňkou v těle, fruktóza může být zpracována pouze játry, protože jen ta disponují mechanismem na její zužitkování.

V případě, že konzumujete západní stravu bohatou právě na fruktózu, poškozujete si játra stejně jako alkoholici.

Mezi nejčastější důsledky nadměrného množství fruktózy patří:

  • vysoký krevní tlak
  • infarkt myokardu
  • dyslipidemie
  • pankreatída
  • obezita
  • jaterní dysfunkce
  • inzulínová rezistence
  • návykovost

Závěr

Namísto tradičních doporučení o omezování tuků a jídel s vysokým obsahem cholesterolu, se nově doporučuje následující:

1. Neužívat statiny. Dělají více špatného než dobrého, jsou drahé a mají za následek, že z relativně zdravých lidí udělají doživotní pacienty.

2. NMR Lipo profilový test. Namísto klasických testů na LDL, HDL, celkový cholesterol a triglyceridy byste si měli dát udělat test na velikost molekul LDL cholesterolu.

Totiž, LDL cholesterol není vždy škodlivý. Může být buď škodlivý nebo neškodný, což závisí právě od velikosti jeho molekul.

3. Zkontrolujte si poměr HDL k celkovému cholesterolu. Tento poměr by měl být ideálně 24 %.

4. Zvyšte příjem HDL cholesterolu a snižte triglyceridy. Vysoké triglyceridy jsou rizikem pro srdce. Kombinace vysokých triglyceridů a nízkého HDL je ještě horší.

Lidé s vysokým poměrem triglycerdů k HDL měli až 16 krát vyšší riziko infarktu než lidé s nízkým poměrem. Ideálně by měl být tento poměr pod úrovní 2.

Snížení triglyceridů je poměrně jednoduché: cvičte, vyhýbejte se obilovinám (včetně pečiva) a cukru.


VELMI NÁS POTĚŠÍTE, KDYŽ NAŠI STRÁNKU PODPOŘÍTE A DÁTE NÁM LIKE.

Zdroj: New Dietary Guidelines Reverse Flawed Recommendations on Cholesterol

KAM DÁL

Mohlo by se vám líbit...

AlternativníMagazín.cz na Facebooku

error: Content is protected !!