Vyhazujete naklíčený česnek? Děláte velkou chybu!

 

nakliceny-cesnakStalo se vám už, že česnek vyklíčil dříve, než jste ho stihli použít? Pokud ano, určitě byste ho neměli vyhazovat.

Podle poslední studie publikované v Journal od Agricultural and Food Chemistry (Žurnál zemědělské a potravinářské chemie), pět dní naklíčený česnek obsahuje až 5 krát více antioxidantů než česnek nenaklíčený.

Možná to bude znít divně, ale má smysl vzít v úvahu to, co běžně dělají výrobci potravin, ale i restaurace, když nabízejí naklíčené zrniny, ořechy a luštěniny. Podle poslední studie se totéž týká i česneku.

Při klíčení jsou totiž rostliny nejvíce náchylné k infekci bakteriemi, viry či hmyzem, vysvětluje Dr. Jong-Sand Kim, autor uvedené studie.

Rostliny z tohoto důvodu produkují v této fázi růstu takzvané fytoalexiny. Jedná se o chemické látky se silným ochranným účinkem na rostliny. Pro útočící mikroorganismy a hmyz je většina fytoalexinů silně toxická. Na druhé straně, jsou velmi prospěšné pro lidi.

Jak fytoalexiny ovlivňují lidské zdraví

V česneku se vyskytuje alixín, tedy jedna z forem fytoalexinů. Výzkumy ukázaly, že tato látka má jedinečné biologické efekty.

Mezi její nejvýznamnější vlastnosti patří následující:

  • jsou antioxidační
  • jsou antimikrobiální
  • jsou protirakovinné (obzvláště na rakovinné buňky kůže)
  • omezují vázání alfatoxinů na DNA molekuly
  • mají neurotrofické efekty (růst a přežití neuronů)

Závěr

Ať už naklíčený nebo ne, česnek je pro zdraví vždy dobrou volbou. V obou formách obsahuje prospěšné sloučeniny jako alicin, či výše zmíněný alixín.

Mnohé další studie poukázaly na to, že tyto látky dokáží zpomalit rozvoj aterosklerózy, snížit krevní tlak, ale také snížit riziko některých druhů rakoviny.

Související 


Zdroj: You Throw Away Sprouted Garlic? – You Are Making A Big Mistake!

NEPŘEHLÉDNĚTE

loading…

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Spočítejte *