Tajemství 7 zásad stravy japonských žen, díky nimž jsou štíhlé a žijí nejdéle

asian-women
Jsme si jistí, že už jste alespoň jednou slyšeli o dlouhověkosti Japonců, které vděčí hlavně svému stravování a životnímu stylu.

Tradičně se japonskému jídlu připisovali zásluhy na udržování dobrého zdraví. Neomezujte však nyní svou představivost jen na japonské rolky sushi.

Naomi Moriyama se rozhodla ve své knize “Japonské ženy nestárnou ani nepřibírají” podělit o základní principy přípravy jídel v její rodné zemi.

Jak tvrdí, návrat k základům vaření podle své matky umožnilo jí i manželovi shodit nechtěné kila a zároveň si zvýšit energetickou úroveň.

Je pravda, že Japonci sami dnes pociťují výzvy moderního života a často podléhají výběru nezdravých potravin. V každém případě, staré moudrosti ještě nejsou zcela zapomenuty.Naomi_Moriyama_author

Naomi nám vysvětluje, jak znovu můžeme začít zdravě jíst.

7 zásad stravy japonských lidí pro pevné zdraví

To, jak Japonci vybírají potraviny, připravují je a nakonec konzumují, to vše je důležitou součástí magické formulky.

Zásada 1: Strava založená na rybách, sóji (fermentované), rýži, zelenině a ovoci

Doma vařené japonské jídlo je klíčem k úspěchu. Zapomeňte na komplikovaná jídla v restauracích, které naučit se vařit trvá příliš mnoho času.

Tradiční japonské jídlo obvykle sestává z nějaké grilované ryby, trošky rýže, vařené zeleniny, misky miso polévky, zeleného čaje a ovoce jako dezertu.

Zásada 2: Malé porce

Pokud jste byli někdy v japonské restauraci, všimli jste si, že servírovaná jídla jsou malá, lahodící oku a přes svou velikost i zasytí?

Prezentace je v Japonsku důležitá. Pravidlem také je, že si máte jídlo vychutnávat pomalu. Mezi další tipy, jak jíst pomalu a jídlo si vychutnat, patří:

  • Talíře nejsou zcela zaplněny
  • Každé jídlo je servírovano na samostatném talíři.
  • Jídlo je uspořádáno tak, aby vynikla jeho přirozená krása. To vás nutí pozastavit se a pokochat se jeho estetickými elementy.
  • Doporučené je přestat jíst tehdy, když se cítíte na 80 % sytý.

Zásada 3: Lehké vaření

K přípravě jídel používají vaření v páře, grilování na pánvi, “omáčkování”, vaření ve vodě a rychlé smažení ve woku.

Japonští šéfkuchaři si vybírají jen oleje prospěšné srdci a vyhýbají se metodám, které by vystavily jídlo vysokým teplotám na dlouhou dobu.

Mají také rádi syrové potraviny a s dresinky to příliš nepřehánějí. Výsledkem pak je, že získáte sice lehké jídlo, to vás však dokáže i zasytit.

Zásada 4: Žádný chléb, pouze rýže

V japonském jídelníčku nenajdete žádný chléb. Na druhou stranu, je ale rýže servírovaná s každým jídlem. Tímto způsobem se zamezí konzumaci rafinované pšeničné mouky.

Dnes je dokonce možné nahradit i bílou rýži jejími zdravějšími hnědými variacemi.

Zásada 5: Miso polévka k snídani

V Japonsku jsou snídaně považovány za důležité jídlo, proto by měly být velké. Velká dávka se však servíruje rozdělena na několik menších porcí.

Jako první jídlo na získání energie pro nastartování dne si Japonci často dopřávají misku polévky bohaté na probiotika.

Zásada 6: Méně dezertu

Sladké dezerty nebývají v Japonsku zvykem. Samozřejmě, mohou se podávat, jsou však menší a ne tak časté jako v cukrem posedlých západních zemích.

Zásada 7: Odlišný přístup k jídlu a dietám

Japonské ženy jsou vychovávány k tomu, aby měly pestrou paletu jídel a aby si jídlo užívaly. Nejsou natolik posedlé dietami, jako ženy na západě.

Kromě toho pohyb, jako například všude chodit pěšky, udržuje Japonky hubené. Jednoduše řečeno, pohyb je nedílnou součástí jejich denní rutiny.


Zdroj: Why Japanese Woman Never Get Fat and Live the Longest

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Spočítejte *