Květák a zdraví: 5 důvodů, proč ho musíte zařadit do jídelníčku ještě dnes!
Květák je ceněný zástupce košťálové zeleniny a jedna z nejzdravějších potravin. Obsahuje množství fytochemikálií, antioxidantů a dalších látek, které napomáhají prevenci i léčbě různých onemocnění.
Spolu se zelím, brokolicí, růžičkovou kapustou či bok choy patří mezi košťálové druhy bohaté na přírodní antioxidanty, vitamíny, minerály, vlákninu a fenolické sloučeniny.
Bohatství fytonutrientů v květáku
Květák obsahuje prospěšné fytonutrienty, jako jsou kyselina nerulová, kaempferol, kyselina kávová či kyselina skořicová. Tyto látky chrání buňky před volnými radikály a oxidačním stresem, čímž snižují riziko vzniku rakoviny a srdečních chorob. Navíc je zdrojem vitamínu C, manganu, bílkovin a draslíku.
Výživová hodnota 1 šálku květáku:
- 29 kalorií
- 73 % vitamínu C
- 19 % vitamínu K
- 13 % vitamínu B5
- 15 % vitamínu B9
- 11 % vlákniny a cholinu
- 9 % omega-3 mastných kyselin
5 klíčových přínosů květáku pro zdraví
-
- Boj proti zánětům
Antioxidanty a protizánětlivé látky v květáku, například beta-karoten či kyselina kávová, pomáhají redukovat záněty spojené s nemocemi, jako je cukrovka, artritida nebo zánětlivé onemocnění střev. Sloučenina indol-3-karbinol navíc ovlivňuje geny zodpovědné za zánětlivé procesy. - Snížení rizika rakoviny
Glukosinoláty v květáku se v těle přeměňují na sulforafan a indol-3-karbinol – látky zpomalující růst rakovinných buněk. Tento proces podporuje prevenci rakoviny močového měchýře, prsu, plic či tlustého střeva. - Podpora zdraví srdce a mozku
Protizánětlivé účinky květáku chrání krevní cévy před poškozením a snižují riziko vysokého cholesterolu i krevního tlaku. Díky obsahu allicinu snižuje pravděpodobnost infarktu či mrtvice.
- Boj proti zánětům
- Zlepšení trávení a detoxikace
Glukosinoláty a síra v květáku podporují činnost jater, eliminaci toxinů a zdravé trávení. Detoxikační enzymy zvyšují ochranu buněk před volnými radikály. - Hormonální rovnováha
Květák pomáhá snižovat nezdravé hladiny estrogenu, které mohou způsobit hormonální nerovnováhu. Pravidelná konzumace této zeleniny přispívá k vyrovnané hladině hormonů a prevenci autoimunitních onemocnění.


