Bez ohledu na to, jak vás budou pokoušet jiné nezdravé dobroty, je dobré se přidržovat jídelníčku, na kterém se nacházejí jídla bojující s rakovinu.
Začít můžete s následujícími 6 potravinami, z nichž byste každý den měli sníst alespoň jedno.
1) Mastné ryby
Rybí tuk je bohatý na omega-3 mastné kyseliny. Tyto tuky jsou velmi silnými protizánětlivými látkami, které chrání tělo před nebezpečnými hormony produkovanými během zánětů. Hodnotný je hlavně tuk z ryb jako divoký losos (nikoli z farmy), makrela, tuňák, sleď a sardinky.
Kromě samotných omega-3 mastných kyselin obsahuje rybí tuk i další silné protirakovinné látky, jako například vitamin A a D.
2) Houby
Houby se používají v tradiční čínské medicíně již velmi mnoho let. Jejich nejčastější využití je na vyvažování imunitního systému a na pomoc při zlepšování funkcí tělesných orgánů.
Jde hlavně o medicínské houby jako:
- Maitake
- Shiitake
- Portobello
- Agaricus Blazei Marrai
- Crimini
Všechny z nich obsahují velmi cenné látky zvané beta-glukany, které se považují za přímou výživu bílých krvinek, tedy hlavní představitele imunitního systému. Ukázalo se, že dokáží také výrazně snížit nežádoucí účinky konvenční onkologické léčby (chemoterapie a ozařování), jako jsou nevolnosti či vypadávání vlasů.
Dokonce se ve studiích ukázalo, že jejich vlivem došlo ke zmenšení nádorů až o 70%.
3) Purpurové potraviny
Potraviny s purpurovou barvou jsou pro vaše zdraví velmi přínosné. Tmavě purpurové hrozny, purpurový lilek, borůvky, červená řepa, švestky a třešně, všechny obsahují obrovské množství antokyaninů.
Antokyany jsou známé tím, že zabíjejí rakovinné buňky. Rovněž podporují činnost vnitřních orgánů a zvyšují imunitu.
4) Semena a ořechy
Ořechy, jako například mandle nebo para ořechy, obsahují selen, který je silným protinádorovým agentem. Taková slunečnicová nebo dýňová semínka jsou zase bohatá na vitamin E a zinek.
Vitamín E posiluje váš imunitní systém, zatímco zinek napomáhá absorpci vitaminu C a plní také několik dalších důležitých funkcí při podpoře imunity.
5) Čaj z čajovníku (černý, zelený)
Čaj z čajovníku obsahuje látky známé jako katechiny. Jde o sloučeniny, které zastavují růst nádorových buněk a chrání před genetickými mutacemi, které by mohly vést k rakovině.
Nepřehlédněte: Borůvky a dalších 10 potravin s nejvyšší hustotou nutričních látek na této planetě
Ukázalo se, že pravidelná konzumace zeleného čaje snižuje riziko rakoviny žaludku ve srovnání s těmi, co ho nepijí. Studie také zjistili, že pravidelní popíječi čaje mají snížené i riziko rakoviny prsu, tlustého střeva, prostaty, vaječníků a plic.
Kromě zeleného čaje mají protirakovinné účinky i ostatní druhy čajů – bílý, černý či zelený.
6) Žlutá a červená paprika
Žlutá a červená paprika jsou plné vitaminu C, beta-karotenu a dalších prospěšných látek s protinádorovými účinky, které posilují váš imunitní systém a neutralizují toxiny. Dalšími zdroji hodnotných látek s protinádorovým účinkem jsou i sladké brambory, mrkev a sušené meruňky.
Samozřejmě, potravin s protirakovinnými účinky je mnohem více. V tomto článku jsme se snažili přinést alespoň ty běžné, které by nikdo z vás neměl mít problém zařadit do svého každodenního jídelníčku.
VELMI NÁS POTĚŠÍTE, KDYŽ NAŠI STRÁNKU PODPOŘÍTE A DÁTE NÁM LIKE.
[wpdevart_like_box profile_id=”www.facebook.com/AlternativníMagazíncz-1615343398682341″ connections=”hide” width=”300″ height=”150″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”cs_cz”]
Zdroj: What You Should Eat Daily: 6 Foods That Prevent Cancer
KAM DÁL
Nízkotučné mléko? Nepijte ho, radí harvardský vědec Dr. Ludwig
Zanesené tepny vyčistíte jedním běžným ovocem
Přidejte 2 lžíce této směsi s kokosovým olejem do své ranní kávy a spálíte „tunu“ kalorií
Proč byste měli sníst alespoň jedno avokádo denně