Site icon Alternativní Magazín.cz

9 způsobů, jak léčit vyrážky a svědění kůže při alergii, infekci či onemocnění jater

Pod pojmem vyrážky se běžně rozumí vznik červených hrbolků po těle měnící texturu pokožky. Jejich příčinou může být řada faktorů od alergenů až po infekce.

V tomto článku se zaměříme na to, jak přírodními prostředky ošetřit běžné vyrážky a zvláště ty, které jsou vyvolány alergiemi.

Alergické vyrážky se dělí do dvou kategorii:

Kožní alergie vznikají tehdy, když pokožka přichází do přímého kontaktu s alergenem.

Systemické alergie se objeví, když zkonzumujete ve alergen stravě. Tyto mohou být více závažné a je i těžší je diagnostikovat. Nejčastějšími potravinovými alergeny bývají vajíčka, mléko, mořské plody, sója, pšenice, ořechy a arašídy.

Kožní (dermální) vyrážky jsou buď lokální, nebo rozšířené po celém těle. Mohou svědit, píchat, bolet, otékat nebo se kolem nich mohou tvořit puchýře. Je však i běžné, že kromě typického zarudnutí nezpůsobují žádné jiné problémy.

Některé vyrážky zmizí zanedlouho poté, co je odstraněn alergen. Jiné vyžadují léčbu.


Čtěte také: Mocný elixír, se kterým dokážete rozpustit i ledvinové kameny


Kromě alergenů bývají dalšími příčinami pupínků především následující faktory:

9 domácích receptů na vyrážky

Pokud se u vás projeví vyrážky, které vyžadují léčbu, zkuste na ně použít některé z následujících přírodních prostředků.

1. Umyjte postižené místo heřmánkovým nebo třezalkovým čajem.

2. Naneste na vyrážky olivový nebo kokosový olej.

3. Použijte mix oleje z tresčích jater a vitamínu E. Jde o velmi účinný prostředek.

4. Rozmixujte bazalkové listy s 1 polévkovou lžící olivového oleje, 1 až 2 stroužky česneku a špetkou soli a pepře. Naneste na vyrážky.

Zde buďte opatrní, neboť čerstvý česnek může pokožku podráždit, při dlouhém působení může dokonce vzniknout kvazi-popálenina. Proto tento krém aplikujte pouze na krátkou dobu, případně použijte menší množství česneku.

5. Koupel s ovesnými vločkami je jedna z nejlepších terapií proti vyrážkám a svědění pokožky. Nasypte jeden pohár syrových ovesných vloček do vany a ponořte se do koupele.

6. Dalším extrémně účinným domácím přírodním prostředkem je aplikace, v hmoždíři rozdrcených, mandlových listů na postižené místo.

7. Vitamin C má silné antioxidační vlastnosti, které vám pomohou zahojit podrážděnou pokožku a snížit šance opakující se alergické reakce.

Můžete jej užívat jtak vnitřně, tak povrchově rozředěním ve vlažné vodě a aplikací na postižené místo.

8. Syrový jablečný ocet se syrovým medem jsou také velmi efektivní při likvidování různých typů kožních alergií. Užívejte přímo jednu polévkovou lžíci jablečného octa a medu 3 krát denně nebo je rozmixujte ve sklenici vody. Med by měl být nefiltrovaný a tepelně neupravený. Nejlépe lokální.

9. Dalším dobrým receptem na vyrážky je jedna polévková lžíce mletého máku rozmixovaná s jednou čajovou lžičkou vody a jednou čajovou lžičkou čerstvě vymačkané limetkové nebo citrónové šťávy. Tuto pastu aplikujte na vyrážky.

Léčba vyrážek způsobených problémy s játry

Příčinou některých typů vyrážek bývá i toxicita jater, proto by bylo přínosné provést její pročištění. Bylinky vhodné na detoxikaci jater jsou kurkuma, ostropestřec mariánský a pampeliška.

Pro předcházení pylových alergií je dobré pravidelně konzumovat lokálně pěstěný bio med. Jde v podstatě o stejný princip jako u očkování.  Na určité patogeny se vytvoří odolnost tak, že jim tělo záměrně vystavíte. Vyhýbání se kouření, nadměrnému pití alkoholu a nevhodné kosmetice také pomáhá předcházet tvorbě pupínků a svědění pokožky.

Závěr

Pamatujte na to, že použití přírodních prostředků je vždy bezpečnější terapie než tělová mléka, steroidní masti nebo antihistaminik.  No a ve většině případů jsou přírodní terapie dokonce i více efektivní.

Související


Zdroj: Natural Remedies for Rashes

NEPŘEHLÉDNĚTE

loading…

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT 

Exit mobile version