Nejnovější studie ukazují, že bychom neměli plýtvat ani jednou částí citrónů, protože tyto všestranné plody jsou neuvěřitelně zdravé právě tak, jak jsou!
Podle všeho bychom měli umýt citrón a umístit ho do mrazničky. Když je úplně zmrazený, nastrouhejte ho celý bez loupání a posypte jím na saláty, dezerty, nudle, cereálie, polévky, zmrzlinu, omáčky a různá další jídla.
Konkrétně kůra citrónů obsahuje 5 až 10krát více vitamínů než samotná citronová šťáva, takže při jejím vyhazování uděláme obrovskou chybu.
Citróny jsou bohatým zdrojem mnoha vitamínů a minerálů, takže zlepšují zdraví různými způsoby. Mají silné antimikrobiální, antibakteriální a antivirové vlastnosti, takže zabraňují infekcím v těle.
Ochrana DNA buněk, regulace imunitního systému a zmírnění zánětu jsou jen malou částí z mnoha nutričních výhod citrónů. Dr. Mercola říká: “Pravděpodobně není žádným překvapením, že citróny poskytují hodně vitaminu C, avšak jeho množství na porci je působivé – obsahuje 187 % denní hodnoty, což z něj dělá superinfekčního bojovníka.”
Ve spojení s flavonoidními glykosidy zvanými esperetin a naringenin (vyskytující se ve většině citrusových plodů) poskytuje kombinace radikální aktivitu volných radikálů.
Volné radikály mohou vážně poškodit cévy a mohou přispívat k hromadění cholesterolu ve stěnách tepen, ateroskleróze a dokonce i srdečním onemocněním.
Citróny jsou také dobrým zdrojem thiaminu, riboflavinu, kyseliny pantothenové, železa a hořčíku a jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, vitamínu B6, vápníku, draslíku a mědi, stejně jako folátu a draslíku.
Kyselina citrónová napomáhá trávení a pomáhá rozpouštět ledvinové kameny, zatímco kyselina askorbová je přírodní antioxidant, který zabraňuje nedostatku vitamínu C.
Mezi další antioxidanty v citrónech patří beta-karoteny, beta-kryptoxantin, zeaxantin, lutein a vitamin A, který podporuje zdravé sliznice, pokožku a zrak.
Kyselina pantothenová a foláty poskytované citróny jsou sloučeniny, které tělo potřebuje, ale lze je získat pouze ze zdrojů mimo tělo.
“ Citrony také bojují proti acidóze v těle, regulují krevní tlak, snižují stres a léčí deprese a nervové poruchy.”
Nová studie poprvé ukázala, jak limonoidy, přírodní sloučeniny přítomné v citrónech a jiných citrusových plodech, brání růstu buněk ER + i ER-rakoviny prsu.
To vrhá nové světlo na význam citrusových plodů pro prevenci rakoviny prsu a podporuje předchozí studie, které ukázaly, že konzumace ovoce může snížit riziko rakoviny prsu.
“Citronóvý extrakt navíc ničí pouze postižené buňky a nepoškodí buňky zdravé. Ačkoli účinky těchto extraktů dosud nebyly na lidech testovány, jsou tato zjištění velmi slibná. I tak doporučujeme začít vaše citrony zamrazovat a konzumovat je častěji, abyste si mohli užít jejich úžasné léčivé vlastnosti!
Zdroj: BELIEVE IT OR NOT, FREEZING LEMONS MIGHT BE THE BEST THING YOU’VE EVER DONE WITH THEM
