Ve skutečnosti měla pro to mnoho dobrých důvodů!
Řepa je plná důležitých živin a nabízí mnoho zdravotních výhod. Může být použita na mnoho způsobů v kuchyni, protože má zemitou chuť při surovém podávání, sladkou při pečení a kyselou při kvašení, což se hodí do salátů, polévek, šťáv, smoothies, nakládaných jídel, nudlí a dezertů.
Kromě toho, že jsou chutné a všestranné, řepa zlepšuje zdraví!
Za prvé jsou bohaté na živiny, vlákninu a vodu a mají nízký obsah kalorií. Jsou bohaté na mangan, draslík, kyselinu listovou a vitamíny C, A a K.
Konkrétně obsahuje 100 gramů vařené řepy:
- Kalorie: 44
- Bílkoviny: 1,7 gramu
- Tuky: 0,2 gramu
- Vláknina: 2 gramy
- Vitamin C: 6% doporučeného denního příjmu
- Kyselina listová: 20% doporučeného denního příjmu
- Vitamin B6: 3% doporučeného denního příjmu
- Hořčík: 6% doporučeného denního příjmu
- Draslík: 9% doporučeného denního příjmu
- Fosfor: 4% doporučeného denního příjmu
- Mangan: 16% doporučeného denního příjmu
- Železo: 4% doporučeného denního příjmu
Mějte na paměti, že řepné listy mají více vitaminů a minerálů než kořeny. Řepné lístky jsou bohatší na železo než špenát a obsahují bílkoviny, zinek, hořčík, draslík, B6, měď, vlákninu, fosfor a mangan.
Tyto prospěšné zeleniny jsou unikátním zdrojem fytonutrientů nazývaných betalainy. Dva z nich, betanin a vulgaxanthin, nabízejí silnou antioxidantní, protizánětlivou a detoxikační podporu.
Zde jsou některé zdravotní výhody řepy: Řepná šťáva byla zjištěna jako zlepšující zdraví srdce, jelikož zvyšuje svalovou kapacitu u lidí s diagnózou srdečního selhání a sníženou schopností cvičení.
Řepa je bohatá na vlákninu, která snižuje riziko onemocnění jako jsou diabetes, srdeční choroby a rakovina tlustého střeva, a zlepšuje trávicí zdraví. Řepa posiluje imunitu, protože obsahují vysoké množství zinku, mědi a vitaminů A a C.
Betain v řepě detoxikuje játra a dokonce převrací mastnou játra. Řepa obsahuje přirozeně se vyskytující nitráty, které se mění na oxid dusnatý, což rozšiřuje a uvolňuje cévy. Tím se zvyšuje krevní oběh a snižuje krevní tlak.
Betalainy obsažené v řepě nabízejí silné protizánětlivé vlastnosti a výzkumníci zjistili, že uklidňují bolesti a nepohodlí v případě osteoartritidy a zlepšují funkci kloubů.
Lutein a zeaxantin v řepě pozitivně ovlivňují zdraví očí. Řepná šťáva zvyšuje výdrž a zlepšuje sportovní výkon v důsledku vysoké konverze oxidu dusnatého.
Zlepšený krevní oběh způsobený oxidem dusnatým zase zlepšuje funkci mozku. Studie provedená na lidských buňkách zjistila, že extrakt z řepy snížil růst buněk rakoviny prsu a prostaty.
Řepa může zvýšit vaše libido díky minerálu boru, který se vyskytuje v řepě a hraje roli při produkci pohlavních hormonů, a díky stravovacím nitrátům, které zlepšují krevní oběh.
