A nejlepší na tom všem je, že k tomu nepotřebujete ani zahradu. Vypěstovat si je můžete klidně i doma v květináči. Jediné, co budete potřebovat jsou čerstvé řízky. Při pěstování rostlin se ujistěte, že jim dodáváte dostatek vody a denního světla.
No a teď se už podívejme na to, které druhy zeleniny si takto víte doma snadno vypěstovat.
1. Nať mrkve
Vložte odřezky mrkve do nádoby, ve které je vespod trochu vody a nádobu umístěte na okno do místnosti, která je dobře osvětlená.
Mrkvová nať je sice trochu hořká, ale pokud ji nakrájíte spolu s česnekem a dochutíte octem, může být použita do salátů.
2. Nať celeru
Odkrojte spodek celeru, umístěte ho do mělké misky nebo sklenice, zalijte trochou vody a umístěte na slunné místo.
Listy začnou po čase růst ve středu řízku. Po 3 dnech ho přemístěte do půdy.
3. Výhonky jarní cibulky
Nechte přibližně 3 cm výhonků kořínků a umístěte je do sklenice s vodou tak, aby voda kompletně pokrývala kořeny.
Pohár s cibulkou umístěte do dobře osvětlené místnosti.
4. Čínské zelí
Po 1 až 2 týdnech je přesaďte do květináče s hlínou. Měla by dorůst celá nová hlávka čínského zelí.
5. Bazalka
Vložte bazalkové listy, které mají stonek kolem 10 cm, do sklenice s vodou a položte je na místo, kde dopadá přímé sluneční světlo.
Když listy zapustí kořínky přibližně 6 cm dlouhé, přesaďte je do květináčů. Časem z nich narostou celé rostlinky bazalky.
Abyste se vyhnuli sliznatý stonkům během zapouštění kořenů, vodu často vyměňujte.
6. Římský salát
Po pár dnech, kdy se zjeví nové listy a kořeny, přemístěte rostlinky do půdy. Nechte je růst, dokud nebudete mít nové hlávky salátu.
Podobným způsobem si dokážete vypěstovat i běžné zelí.
7. Koriandr
Květináč držte v místnosti s dostatkem slunečního světla. Nové rostlinky do plné velikosti vyrostou v průběhu několika měsíců.
8. Česnek
Česnekové klíčky můžete přidat do těstovin, salátů či jiných jídel.
Na jejich pěstování prostě poklademe česnekové stroužky na tác s vodou. Poté, co začnou rašit, je přemístěte je do sklenice s trochou vody na dně.
9. Zázvor
Květináč pak dejte do teplé a slunné místnosti.
10. Pórek
Po rozvinutí nových listů a zvětšení kořenů je přemístěte do půdy.
No, takže teď už jen DOBROU CHUŤ!
Zdroj: 10 Vegetables & Herbs You Can Eat Once & Regrow Forever