Site icon Alternativní Magazín.cz

Proč byste měli říci tofu jasné NE aneb následky jeho dlouhodobé konzumace

Mnozí lidé, kterým záleží na jejich zdraví, považují tofu za zdravou náhradu vajíček či masa.

Bohužel, nejsou si plně vědomi faktu, že konzumují komerčně vyráběný produkt, který je ve skutečnosti vystavuje velkému množství zdravotních rizik.

Co je špatně s tofu?

Odpověď na tuto otázku je jednoduchá: proces jeho výroby. Lidé na západě nekonzumují celé sójové výrobky. To, co se konzumuje u nás, je výsledek zpracování, jehož úkolem je odseparovat dvě základní složky sójových bobů: olej a bílkoviny.

No a po takovém zpracování se už vůbec nejedná o přírodní produkt. A co je ještě horší, není ani bezpečný. Vysoký stupeň zpracování z tofu totiž neodstraní mnohé toxiny.

Navíc, chemikálie použité v procesu zpracování ničí i to málo prospěšných látek, které se v sóji nacházejí.

To, co zůstane ze sóji na konci výroby, je karcinogenní produkt plný toxických zbytků. Ty pocházejí z těchto zdrojů:

V každém případě, po celém procesu zpracování sóji můžeme s klidem prohlásit, že se nejedná o zdravé jídlo. Ba naopak. Dokonce i v Asii, kde se sója konzumuje pravidelně, je považována za nevhodnou pro časté jídlo. Navíc ze všech potravin je sója nejvíce zamořena pesticidy.

Zdravotní rizika spojována se sójou

Tofu, které pochází ze sóji, má několik problémů týkajících se jeho obsahu. Mezi nejvážnější patří vysoká koncentrace kyseliny fytové, která se nachází ve slupce a otrubách. Tato látka dokáže nebezpečně blokovat absorpci více životně důležitých minerálů v trávicím traktu.

Jde hlavně o následující minerály:

Následky dlouhodobé konzumace tofu 

Mnozí vegetariáni a vegani často jedí tofu a jiné sójové produkty namísto masa, podstupují tak vysoce sójovou dietu. Pravidelná konzumace tofu během jednoho roku může vést ke vzniku určitých závažných zdravotních problémů, jako například:

Sója a tofu jsou známé tím, že dokáží snižovat špatný cholesterol v krvi. Nicméně někteří experti s tím nesouhlasí. Jejich studie ukazují, že ve skutečnosti konzumace sóji vede u většiny lidí k nárůstu hladiny homocysteinu v krvi. Zvýšená úroveň homocysteinu zase zvyšuje riziko infarktu a dalších onemocnění kardiovaskulárního systému.

Závěr

Vejce a maso z volně chovaných zvířat, krmených trávou a jinou přirozenou potravou, je mnohem lepší volbou než komerčně vyráběné tofu.

Obzvláště děti a mládež jsou velmi citlivé na efekty sóji, které napodobují pohlavní hormony, hlavně estrogen. Také se doporučuje, aby se kojící matky vyhýbali všem sojovým produktům.


Zdroj: After Eating Tofu For a Year This Is What Can Happen To You

Exit mobile version