Site icon Alternativní Magazín.cz

Britský výzkum odhalil 10 profesí, které nejvíce přitahují psychopaty

Jsou mezi námi “úspěšní psychopaté”?

Podle průzkumu provedeným psychologem Kevinem Duttonem, také nazývaným “Velký britský průzkum psychopatů”, se u následujících 10 profesí/pracovních oblastí vyskytuje největší množství psychopatických lidí:

 

Zřejmě vás zajímají i profese, u kterých je výskyt psychopatických osobností naopak nejnižší.

U těchto:

O psychopatech si lidé často myslí, že se jedná převážně o vrahy apod. Částečně mají pravdu – ve věznicích je přibližně 15 až 25% lidí – psychopatů. Nicméně většina lidí s psychopatickými tendencemi nejsou žádní zločinci.

Psychopat se nejčastěji vyznačuje následujícími vlastnostmi:

Když se podíváte na uvedený seznam osobnostních charakteristik, můžete vidět, že některé z nich  mohou být velmi užitečné. To však v žádném případě neznamená, že každý ředitel podniku (CEO) nebo právník jsou psychopaty. A také z toho nevyplývá, že psychopatické tendence jsou pro výkon těchto povolání nápomocné (ačkoli mohou být!). Spíše se dá říci, že zde existuje určitý průnik mezi psychopatickými rysy a typy lidí, kteří si dané profese vybírají.

Úspěšný psychopat?

Jen málo lidí mluví nahlas o přínosech psychopatických osobnostních rysů, nebo že existují “úspěšní psychopati” – tedy lidé, kteří profitují z toho, jací jsou. Mnozí psychologové však celkově představu úspěšných psychopatů zpochybňují. Je to kvůli tomu, že obecně si psychopati vedou hůře v oblastech, které jsou spojovány s úspěchem.

Jejich partnerské vztahy jsou horší, vydělávají méně peněz a často se jim nepodaří dosáhnout vyššího společenského statusu (jak to také popisuje jeden výzkum z roku 2012). Proto by se možná standard pro “úspěšného psychopata” mohl snížit.

Závěr

Měli bychom být v úžasu spíše z toho, že někdo s málo nebo žádným strachem, neomezeným sebevědomím a bez pocitu sounáležitosti dokáže žít mimo psychiatrické zařízení a ještě se stát respektovaným profesionálem.

Na závěr si můžeme položit už jen otázku, jak by asi takový seznam vypadal v Česku nebo na Slovensku…


Zdroj: Which Professions Have The Most Psychopaths? 10 Careers With the Most Psychopaths

Exit mobile version