Tato známá zelenina opraví vše, co ve vašem těle nefunguje
Existuje jedna extrémně zdravá zelenina s mocnými medicínskými vlastnostmi, která dokáže přinést úlevu a vyléčení z více nemocí a zdravotních problémů.
Za své účinky vděčí převážně vysokému obsahu látek známých pod názvem anthokyaniny, které jí dodávají typické červené zbarvení.
Kromě jiných věcí mají i nesmírně silné protirakovinné účinky.
Anthokyany však nejsou jedinými látkami, které dělají tuto potravinu takovou výjimečnou.
Jaké další prospěšné látky obsahuje červená řepa
V červené řepě najdeme i vysoký podíl betainu, který je mocným přírodním protizánětlivým prostředkem odpovědným za zdraví srdce.
Dále tato prospěšná zelenina obsahuje i mnohé důležité vitamíny, zejména však B1, B2, B12 a C.
Opomenout bychom neměli ani minerály jako měď, hořčík, železo, fosfor a jód.
Co všechno dokáže červená řepa léčit
Červená řepa zlepšuje průtok krve a tím dopomáhá k důkladnějšímu okysličení a výživě orgánů.
Rovněž reguluje hladinu cholesterolu, podporuje zdravou funkci jater, účinně potlačuje anémii a detoxikuje tělo.
Pomocí ní dokážete dokonce účinně zpomalit proces stárnutí a déle si uchovat mladistvý vzhled.
Neméně důležitá je její ochranná funkce na cévy, čímž předchází srdečním infarktem a mozkovým příhodám.
Vysoký podíl antioxidantů, celulózy a pektinu v červené řepě (speciální druh vlákniny) podporuje trávení.
Pokud máte náběh na ztučnění jater, červená řepa je právě ta potravina, která vás od něj téměř jistě ochrání.
Červená řepa a výkon
Červená řepa vám zajistí nejen extra přísun zdraví, ale i fyzické síly.
Zvyšuje totiž výkon, výdrž a vytrvalost během cvičení.
Z uvedeného důvodu je tato zelenina extrémně přínosnou potravinou pro atlety, sportovce či lidi, kteří těžce fyzicky pracují.
Jak konzumovat červenou řepu
Červenou řepu můžete konzumovat syrovou, odšťavenou, uvařenou či pečenou.
Dokonce byste neměli vyhazovat ani její listy, ale je uvařit a zkonzumovat. Jsou totiž extrémně bohaté na draslík. V polovině sklenice listů ho je přes 600 mg.
Studie ukázaly, že konzumace potravin bohatých na draslík a současná redukce sodíku výrazně snižují riziko onemocnění srdce a mrtvice až o 21 %.
Užívání výtažku z červené řepy má oproti její přímé konzumaci jednu velkou výhodu.
Konkrétně v tom, že nadměrně nezatěžuje ledviny svým vysokým obsahem oxalátů a nehrozí tak vznik ledvinových kamenů.