Neuvěříte, jak je banán s tmavými těčkami prospěšný vašemu zdraví
Mnoho lidí má rádo banány. Pokud patříte mezi ně, tak než si příště opět jeden dáte, měli byste nejprve něco důležitého vědět.
Čtěte pozorně dál a při nejbližší konzumaci tohoto chutného tropického ovoce se ujistěte, že z něj získáváte maximální možný užitek.
Čím se liší zralé banány od normálních?
Zcela zralé banány produkují látku zvanou TNF, ve volném překladu se jedná o “tumorový nekrózní faktor” (Tumor necrosis factor). To je substance, která bojuje proti abnormálním buňkám.
Čím jsou tečky na banánové slupce tmavší a výraznější, tím více jí obsahují. Proto jsou zcela zralé banány prospěšnější pro posilování imunitního systému.
Japonští vědci potvrdili, že TNF nacházející se v banánech pomáhá při rakovině prostřednictvím zvyšování imunity člověka. Pravidelnou konzumací zralých banánů tak dokážete do významné míry předcházet vzniku rakoviny.
Jak se mění obsah banánů s jejich dozráváním
Je také prokázáno, že i celkový obsah banánů se s jejich postupným dozráváním mění. Jde hlavně o zvyšování počtu antioxidantů a přeměnu škrobu na cukry, které jsou snadněji stravitelné.
Japonští vědci dále zjistili, že banány s tmavými tečkami na slupce zvyšují množství bílých krvinek v krvi.
Pro zvýšení imunity doporučují konzumovat 1 až 2 dobře dozrálé banány denně. Takové banány jsou v porovnání s banány se zelenkavou slupkou nebo běžnými žlutými banány mnohem zdravější – údajně až 8 krát.
Způsob, jakým zralé banány bojují s rakovinou
Jak již bylo dříve zmíněno, zralé banány obsahují velké množství tumorového nekrozního faktoru (TNF). Ten má na rakovinné buňky dokonce takový vliv, že v nich iniciuje apoptózu, tedy jejich řízenou smrt.
Ukázalo se, že efektivita banánů při potlačování rakoviny je srovnatelná s látkou Lentinan, která se nachází ve známé medicínské houbě Shitake.
Lentinan umocňuje účinky ostatních antivirotik a protinádorových substancí. Také zvyšuje aktivitu některých buněk imunitního systému.
Výzkumníci Tokijského Národního výzkumného institutu pro výzkum rakoviny zjistili, že při pokusech na myších dokázal Lentinan odstranit 80 až 100 % nádorů v testovaných subjektech.
Při klinických studiích na lidech, jimž byla aplikována chemoterapie, vedl k blokování růstu nádorů a celkovému prodloužení jejich života.
Protirakovinné účinky banánů na rakovinu by se daly shrnout tak, že výraznou měrou stimulují tvorbu nových bílých krvinek a předcházejí mutacím buněk.
Závěr
Pro zachování co největšího množství prospěšných látek se doporučuje zralé banány zkonzumovat co nejdříve nebo je mít v chladničce jen krátce.
Existuje totiž poměrně tenká hranice mezi zralostí a přezrálostí, kdy už mohou v banánech nastoupit hnilobné procesy. Ty následně prospěšné látky nejen zničí, ale mohou znamenat i rozvoj zdraví škodlivých plísní.
Vyvarujte se také banánům, které mají slupku kompletně hnědou nebo již pootevřenou.
Související
- Pokud milujete banány, přečtěte si těchto 10 faktů (hlavně bod 6)
- Smíchejte banány s vodou a poražte kašel: Zánět zmizí jakoby zázrakem!
- Víte, který z těchto sedmi banánů je nejzdravější?
- Farmaceutické firmy skrývaly před světem tuto plodinu, která pomáhá proti rakovině! Teď už to všichni vědí
Zdroj: What Happens With Your Body When You Eat Ripe Bananas with Dark Spots