Zdravé, bezlepkové vánoční cukroví

Doba vánočního shonu už se blíží a je na čase začít péct první cukroví. Přednostně by měly přijít na řadu medové perníčky, které potřebují dlouhou dobu, aby se pořádně rozležely a změkly.

Bohužel většina z druhů cukroví, které připravujeme, je nezdravá, plná tuku, rafinovaného cukru a zdraví příliš neprospěšných ingrediencí. Naučte se s námi péct zdravé cukroví a mlsejte i o Vánocích bez výčitek.

Jak na bezlepková srdíčka s kaštanovou moukou?

  • 100g oloupaných mandlí
  • 80g kaštanové mouky
  • 1  lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého fenyklu
  • 1 lžíce vody
  • 25g panenského slunečnicového oleje
  • 50g javorového, agávového, rýžového či jiného sirupu na spojení těsta
  • marmeláda bez cukru
  • kvalitní hořká čokoláda na polití srdíček

Tato srdíčka neobsahují ani lepek, ani laktózu. Začněte s přípravou už den dopředu. Spařte mandle a nechte je do druhého dne proschnout. Důvod je jednoduchý, následně se jednodušeji strouhají či mixují.

Z mandlí si umixujte směs. Nyní vzniklou mandlovou mouku smíchejte v míse s moukou kaštanovou a přidejte koření. Promíchejte, přilijte slunečnicový olej, sirup a lžíci vody. Pomozte si dlaněmi a vypracujte těsto.

Nyní ho stačí rozválet a vykrajovat jakékoliv tvary. Vložte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů a jen krátce, přibližně 8-10 minut.

Po vychladnutí spojujte srdíčka, kolečka, kapříky marmeládou a nakonec ozdobte rozpuštěnou čokoládou. Přejeme dobrou chuť!

Vyzkoušejte zdravé mrkvové cukroví

  • 200g špaldové mouky
  • 100g pohankové mouky
  • 50 ml olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • vejce
  • velká mrkev
  • lžička zázvoru (sušeného či čerstvého nastrouhaného)

Mrkev po očištění nastrouhejte na jemném struhadle. Dejte do mísy a přidejte ostatní suroviny. Řádně zamíchejte, vypracujte těsto, které necháte alespoň půl hodiny odležet.

Následně těsto vyválejte a vykrajujte nejrůznější tvary. Pečte ve vyhřáté troubě na 170 stupňů, přibližně 15 minut. Tyto mrkvové sušenky se zázvorem jsou skvělé k horkému čaji. Můžete je také slepit marmeládou.

Klasické marokánky

  • 100g kandovaného a sušeného ovoce (nejlépe nesířeného)
  • 120g ořechů (mandle, buráky, vlašské ořechy,…)
  • 80g třtinového cukru
  • 20g másla
  • 40g špaldové mouky
  • 250 ml polotučného mléka
  • čokoláda

Připravte si mléko do kastrůlku a na mírném ohni v něm rozpusťte cukr, mouku a máslo. Poté odstavte z plotny a vmíchejte nasekané sušené a kandované ovoce, přidejte také oříšky.

Na pečícím papíru vytvářejte malé marokánky s pomocí lžíce. Pečte v předem vyhřáté troubě. Marokánky jsou hotové, když zrůžoví. Vychladlé marokánky polévejte rozpuštěnou čokoládou.

Související


Zdroj

NEPŘEHLÉDNĚTE

loading…

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Spočítejte *

AlternativníMagazín.cz na Facebooku