Tato jídla nikdy opakovaně neohřívejte. Mohli byste se přiotrávit

prihrievanie-potravin1Navařili jste někdy hrnec plný špenátu nebo houbové polévky a následně nedojedenou část z něj odložili do ledničky? Druhý den jste to pak znovu vytáhli, přihřáli a zkonzumovali nevědíc, co se v něm může ukrývat. 

V dnešním článku se dozvíte, proč byste to s některými potravinami dělat neměli.

Jídla, která se neohřívají

Mnozí z nás vaří na několik dní dopředu. To si pak vyžaduje druhý den jídla znovu přihřívat. Při opětovném zahřátí však mnohé potraviny mění svou kompozici, ztrácejí nutriční hodnotu a dokonce se mohou stát toxické.

Jde o následující potraviny:

Houby

houbovkaHouby je nejlepší sníst hned po jejich přípravě. Pokud vám zůstanou do příštího dne, raději je snězte studené. To platí hlavně pro polévky nebo rizoto. Při přihřívání hub hrozí změna kompozice bílkovin, chuti a ztráta jejich zdravotních přínosů. Mohou způsobit dokonce i různé zažívací potíže.

Kuřecí maso

kureci masoPodobně jako u hub, při opětovném ohřívání nastává změna kompozice bílkovin. Proto se nedoporučuje přihřívat kuřecí maso, které obsahuje procentuálně větší množství bílkovin než červené druhy masa. Pokud už ho přece jen budete ohřívat, dělejte tak na nižší teplotě, ačkoli to bude trvat déle.

Brambory

brambory-13Brambory jsou vysoce nutriční potravina, která přihříváním ztrácí spoustu svých prospěšných vlastností a dokonce může se stát i toxickou (známý akrylamid). Pokud zkonzumujete brambory hned po jejich přípravě nebo dokonce i později studené, tak právě tehdy mají nejvyšší procento škrobu, který zaručuje dlouhotrvající pocit sytosti. Pokud jste připravili nějaké jídlo obsahující brambory na několik dní předem, brambory z něj před zahřátím vyjměte a poté znovu vložte zpět.

 

Špenát a červená řepa

spenatŠpenát a červená řepa jsou potraviny s vysokým obsahem dusičnanů, které když se znovu zahřejí, změní se na dusitany. Dusitany jsou potenciální karcinogen pro lidský organismus. Proto se ujistěte, že vždy jíte jen čerstvý špenát a červenou řepu – to znamená hned po jejich prvotní přípravě.

Celer a mrkev

celermrkevCeler, který se velmi často používá do polévek, by z nich měl být po dovaření vždy vybrán společně i s mrkví. Oba druhy zeleniny by se měly konzumovat čerstvě připravené. Důvodem je opět obsah dusičnanů, které se opakovaným zahříváním mění na dusitany. Polévku můžete přihřát, ale bez celeru a mrkve. Ty do ní vložte až poté, kdy už není příliš horká.

 Vajíčka

vejceVejce jsou na přihřívání vysoce riziková potravina, protože se v nich při vysokých teplotách vytvářejí toxické látky. To neplatí pro ty potraviny, ve kterých se nacházejí vajíčka jako součást omáček, například majonéza (jelikož do majonéz se dávají syrová vajíčka). Týká se to tedy pouze jídel, v nichž jsou vařené nebo pražené vejce.

 

Rýže

ryze

V syrové rýži jsou často přítomné spóry bakterie Bacillus cereus. Tyto spóry jsou schopny přežít i vaření. Uvařená rýže obsahuje vodu, a tak se spóry začnou měnit na bakterie, které se dále rozmnožují. Čím déle necháte uvařenou rýži stát, tím je větší riziko, že v ní začnou bakterie Bacillus cereus produkovat toxiny. Toxiny se vařením ani ohřevem neodstraní. Rýži proto jezte vždy čerstvou a nikdy ji neodkládejte do lednice pro pozdější konzumaci. Jinak riskujete průjem a zvracení.

 


Zdroj: These Foods Must Not Be Re-Heated! You Might Get Poisoned!

NEPŘEHLÉDNĚTE

loading…

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Spočítejte *