Takto jsme se nechali klamat celou dobu! Odborníci zjistili, že cholesterol s onemocněním a ucpáváním cév nesouvisí

Varování o škodlivosti vysoké hladiny cholesterolu si můžeme přečíst a poslechnout snad na každém kroku. Lékaři varují před nadměrnou konzumací potravin s vysokým obsahem cholesterolu a my se tím často jen slepě řídíme.

Je ale moudré zdaleka obcházet vaječný žloutek, máslo nebo olej, i když ani netušíme v jakém stavu je naše hladina cholesterolu v krvi? Pokud ho máte v těle málo, koledujete si o vážné zdravotní problémy.

Drtivé většině lidí se při slově cholesterol automaticky vybaví nepřítel zdravého životního stylu. Špatný cholesterol, kterým nám hrozí lékaři, nemusí být naší noční můrou a úhlavním nepřítelem. Než se mu začnete vyhýbat, přečtěte si o této látce více.

Co je vlastně cholesterol?

Cholesterol je lipid, čili tuk rostlinného nebo živočišného původu ze skupiny steroidů. I kdybychom se ze své stravy rozhodli zcela vyloučit všechen cholesterol, v našem těle bychom ho stále našli.

Tělo si jisté dávky cholesterolu produkuje samo, protože je pro něj tato látka životně důležitá. Cholesterol najdeme v buněčných membránách, v našem těle ho obsahují všechny tkáně a samozřejmě je přítomen i v krvi. Právě z ní se zjišťuje jeho hladina.

Nejvíce cholesterolu je v játrech, kde se tato látka v těle syntetizuje a vysoké hladiny cholesterolu vykazuje i mozek a mícha. To je tedy signálem, že tyto životně důležité orgány se bez cholesterolu neobejdou.

Obecně rozlišujeme dva druhy cholesterolu, jejichž součtem vzniká výsledné číslo vypovídající o hladině cholesterolu v krvi. “Špatný cholesterol” (LDL) je lipoprotein s nízkou hustotou.

Jeho vysoká hladina je škodlivá pro cévy, které se zanášejí a vzniká riziko aterosklerózy. Existuje ale i “dobrý cholesterol” (HDL), což je vlastně lipoprotein s vysokou hustotou. Čím vyšší je jeho hladina, tím více pomůžeme správnému fungování našeho organismu a celkovému zdraví.

Cholesterol je životně důležitý

Pokud máme vysokou hladinu cholesterolu pravděpodobně nám hrozí ateroskleróza, což je vlastně onemocnění tepen. Čím více tukových látek do stěn cévy ukládá, tím méně krve je schopné přes tepnu projít.

Tím pádem není naše srdce dostatečně zásobené krví, tedy ani kyslíkem, což způsobuje život ohrožující stav zejména při zvýšené námaze (například při sportu). I nízká hladina cholesterolu je ale velkým problémem.

Pokud klesne hladina cholesterolu v krvi pod určitou hranici, zvyšuje se riziko depresí, dokonce můžeme mít sklony k agresivitě nebo násilnému chování.

Tento problém vzniká z nedostatku cholesterolu, který má obalovat nervové buňky. Bez něj náš duševní stav není “správně nastaven” a my se tedy necítíme dobře.

Jelikož je cholesterol součástí při budování buněčných stěn, je logické, že bez něj dochází k jejich oslabení. To je pro nás nebezpečné, i pokud jde o cévy.

I správné vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích se neobejde bez cholesterolu. Jednoduše ho v těle potřebujeme a bez něj trpí i náš imunitní systém, můžeme být unavení, podráždění a ublížíme i našemu libidu.

Málo cholesterolu, vyšší riziko úmrtí?

Ale nejšokující je zjištění vědců z univerzity v Honolulu, kteří sledovali přes 3500 mužů nad 70 let po dobu více než 20 let. Výsledky výzkumů vyvrátily mýty o úmrtnosti kvůli vysokému cholesterolu a této látce takříkajíc napravili reputaci.

Výzkum prokázal, že čím nižší hladina cholesterolu v krvi u mužů byla, tím vyšší byla jejich úmrtnost. Pozorování muži byli rozděleni do čtyř skupin podle hladiny cholesterolu, přičemž první skupina, kde byli muži s nejnižší hladinou cholesterolu měla nejvyšší úmrtnost.

Při jejím srovnání se čtvrtou skupinou, kde byli lidé s nejvyšší hladinou cholesterolu lékaři došli ke zjištění, že lidé ve čtvrté skupině mají o 35 % nižší úmrtnost, jak lidé v první skupině.

Závěrem bylo doporučení lékařů pro lidi ve vyšším věku (nad 70 let), aby si hlídali hladinu cholesterolu, která nemá klesnout pod 4.65 mmol / l.

Závěr

Než se rozhodnete snížit příjem jídel s obsahem cholesterolu, můžete udělat lékařské vyšetření, které napoví více o hladině cholesterolu v krvi a poraďte se se svým lékařem.

Tak, jak je zdravotním rizikem nadbytek cholesterolu, je nebezpečná i jeho nízká hladina, takže platí známé pravidlo: zvolte zlatou střední cestu.

Související 


NEPŘEHLÉDNĚTE

loading…

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Spočítejte *

AlternativníMagazín.cz na Facebooku