Pozor: Přestaňte jíst rybu Tilápie, dokud není příliš pozdě!

FacebookTwitterGoogle+Email

 

tilapiaTilápie nilská neboli okounovec nilský (Oreochromis Niloticus) dnes patří mezi nejoblíbenější ryby. Je levná, nemá výraznou rybí chuť, nemá kosti ani kůži a dokážete ji velmi snadno připravit.

Existuje však i temná stránka tohoto druhu ryb?

Ano, zdá se, že tilapie je pro vaše zdraví větší pohromou než některé typicky nezdravá masa jako hovězí či vepřové.

Co je špatné s tilapií?

Divoká tilapie konzumuje chutnou stravu sestávající z řas a různých druhů vodních rostlin.

Problémem však je, že většina Tilapií v obchodech není divoká, ale pochází z farem.

Tam je krmí různými směsmi, které jsou nepřirozené, nezdravé a dokonce obsahují i geneticky upravovanou kukuřici a sóju.

Ukázalo se, že konzumace takové tilapie způsobuje zhoršování projevů astmatu, záněty kloubů, srdečně-cévní onemocnění a mnoho dalších zdravotních problémů.

Velké množství škodlivých látek

Kromě toho, ryby chované na farmách obsahují až 10 násobné množství karcinogenů ve srovnání s divoce žijícími rybami. Pro tilapie to platí stejně tak.

Má v sobě také vyšší množství pesticidů a antibiotik.

Ty se totiž používají na rybích farmách na odstraňování různých škůdců, parazitů a infekcí. Uvedené látky však natrvalo zůstávají v rybách.

11 krát více dioxinů než divoké ryby

Dále se ukázalo, že tilapie chována na farmách obsahuje až 11 násobné množství dioxinů ve srovnání s tilapií žijící volně v přírodě.

Dioxiny patří mezi jedny z nejškodlivějších chemikálií pro lidský organismus.

Když se jednou dostanou do těla, už z něj jen tak lehce neodejdou. Jejich poločas rozpadu je 7 až 11 let.

Nízký poměr omega-3 k omega-6

Dalším obrovským rozdílem mezi volně žijícími tilapií a tou z farmy je nižší hladina prospěšných nutričních látek jako jsou omega mastné kyseliny a dokonce i bílkoviny.

Ryby se totiž chovají v přeplněných bazénech, kde mají málo pohybu, mnoho nekvalitní stravy a to je činí tučnějšími.

V takovém případě se zvyšuje poměr omega-6 mastných kyselin na úkor omega-3, což pak může u lidí vést k zánětlivým procesům v těle.

Země původu

Je si třeba uvědomit jednu závažnou věc. Většina dnes prodávané tilapie na Česku pochází z Číny, která je známá nízkou úrovní dodržování bezpečnosti při výrobě potravin.

O tom svědčí i  množství potravinových skandálů. Za všechny říká jeden případ před pár lety (2008).

Tehdy došlo k úmrtím a poraněním ledvin u mnoha batolat, která spotřebovala dětské mléko úmyslně kontaminované průmyslovou chemikálií melaminem.banner square

Závěr

Na závěr ještě jedna pikantnost: Víte, čím jsou tyto ryby krmeny?

Jednou z hlavních složek krmiva pro tilapie jsou kuřecí výkaly, dále prasečí a kachní odpady. Opravdu chcete jíst rybu, která byla chována tímto způsobem?

Všechny důvody vyjmenované v tomto článku dělají z tilapie extrémně nevhodnou potravinu pro lidi.


Zdroj: Stop Eating Tilapia ASAP! Read About the Disgusting Reasons Why

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Mohlo by se vám líbit...

AlternativníMagazín.cz na Facebooku

error: Content is protected !!