Nízkotučné mléko? Nepijte ho, radí harvardský vědec Dr. Ludwig

FacebookTwitterGoogle+Email

Low-Fat-Milk

Většina z nás vyrůstala ve víře, že kravské mléko je zdravé a když ho nebudeme pít dostatek, tak naše kosti budou oslabené a začnou se rozpadat. David Ludwig, vědec z Harvardu, se připojil k mnoha dalším výzkumníkům, kteří pravdivost uvedeného tvrzení zpochybňují.

Jeho publikace v Journal of the American Medical Association Pediatrics (Žurnál americké lékařské pediatrické asociace) se věnovala velkému „boomu“ s nízkotučným mlékem.

Prvotní řešení proti obezitě vedlo k ještě větší obezitě

Když obezita nabrala epidemických rozměrů, velké popularitě a reklamám se začaly těšit zejména nízkotučné produkty.

Nicméně, dost brzy se ukázalo, že pokud se z potraviny odebere tuk a přidá se do ní jako náhrada cukr, tak ten může v konečném důsledku nadělat víc škody než jeho tlustý předchůdce.

Americké ministerstvo zemědělství spolu s Americkou pediatrickou akademií následně zformulovalo odborné doporučení apelující na lidi, aby omezili příjem cukrem slazených nápojů.

To se však netýkalo nízkotučného mléka. Lidé všech věkových kategorií jsou dodnes podněcování k pití i 3 sklenic mléka denně.

Doktor Ludwig zpochybňuje důvody, pro které se pití mléka prezentuje jako správná věc. Zastává názor, že všechny kalorické nápoje by měly být hodnoceny stejným měřítkem.

K problému uvádí:

V první řadě prehodnoťme důležitost mléka (plnotučného či nízkotučného) v našem stravování. Lidé totiž nemají přirozenou potřebu přijímat živočišné mléko, protože z něj získávají jen málo potřebných živin.

Mléko ve stravě našich předků

Pití mléka je relativně moderní luxus, bez kterého naši dávní předkové přežili celá tisíciletí. Skutečnost je taková, že pokud se na mléko podíváme gram po gramu nebo, chcete-li dcl po dcl, zjistíme, že existují potraviny, které obsahují mnohem více vápníku v porovnání s mlékem.

Potraviny jako brokolice, kapusta, rukola nebo špenát mají více než 160 mg vápníku v jedné porci. Dobrými zdroji jsou také sardinky, ořechy, semínka a fazole.
Není tedy vůbec zapotřebí pít tak hodně mléka jen kvůli vápníku. Raději se poohlédněte i po jiných zdrojích.

Jak nízkotučné mléko vede k obezitě?

Co se týče nízkotučného mléka (s 0% až 2% obsahem tuku), je tento argument ještě jasnější. Podle doktora Ludwiga, existuje pár klinických pokusů, které porovnávají vliv nízkotučného a plnotučného mléka na redukci váhy, ale i na jiné oblasti zdraví.

Některé studie již poukázaly na to, že když lidé konzumují nízkotučné mléko, cítí se méně sytí.  To samozřejmě vede ke kompenzaci jiným jídlem, někdy dokonce až k přehnané. Lidé pak snědí mnohem více a jejich celkový příjem kalorií se zvýší.

Podporuje mléčný tuk špatný cholesterol nebo ne?

Mnoho lidí má strach z plnotučného mléka pro velký obsah nasycených tuků (až 60% mléčného tuku). Tento typ tuků údajně podporuje tzv. „Špatný“ LDL cholesterol (jde o lipoprotein s nízkou hustotou), který se často spojuje s kardiovaskulárními onemocněními.

Avšak nasycený tuk v mléku zvyšuje i „dobrý“ HDL cholesterol (lipoprotein s vysokou hustotou). Tento tuk má naopak, ochranné účinky na kardiovaskulární systém.

Analýza publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition (Americký žurnál klinické výživy) z roku 2010 v závěru uvádí: „Neexistuje žádný významný důkaz, který by spojoval mléčné nasycené tuky se zvýšeným rizikem ischemické choroby srdeční nebo jiných kardiovaskulárních onemocnění„.

Existují pro člověka i lepší zdroje vápníku a ostatních živin než mléko. Pokud se však přece jen rozhodnete pro konzumaci mléka, upřednostněte raději plnotučné mléčné výrobky.

Ty mohou spíše podpořit zdraví srdce, kontrolovat cukrovku, zvýšit absorpci vitamínů, snížit riziko rakoviny střev nebo dokonce pomoci i při hubnutí.


KDO JE DR. DAVID LUDWIG

LudwigDavid S. Ludwig je profesorem pediatrie na Harvard Medical School a profesorem výživy na Harvardské škole veřejného zdraví. Současně je praktikujícím endokrinologem a výzkumným pracovníkem v Bostonské dětské nemocnici. Je držitelem doktorátu ze Stanfordské university.

David Ludwig je ředitelem Centra pro prevenci obezity (New Balance Foundation Obesity Prevention Center) a zakládajícím členem programu Optimální hmotnost pro život (Optimal Weight for Life program), obojí v rámci bostonské dětské nemocnice.

Získal 16 let nepřetržitého financování od Národního institutu zdraví (National Institutes of Health) a za svou kariéru publikoval více než 40 článků v prestižních časopisech New England Journal of Medicine (NEJM), Journal of American Medical Association (JAMA) a Lancet.

V roce 2008 obdržel E.V. McCollum ocenění od Americké společnosti pro výživu za vynikající klinický výzkum. Časopis TIME nazval doktora Ludwiga „Bojovníkem proti obezitě“ (Obezity Warrior) za jeho úsilí ve jménu dětí s nadváhou.


Zdroj: Harvard Scientist Urges People to Stop Drinking “Low-Fat” Milk Immediately

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT 

 

Mohlo by se vám líbit...

AlternativníMagazín.cz na Facebooku

error: Content is protected !!