Nedostatek žaludeční kyseliny způsobuje rakovinu: Udělejte si tento test

FacebookTwitterGoogle+Email

heidelberg test_2Možná vás to teď překvapí, ale nedostatek žaludeční kyseliny může vést k rakovině žaludku, střev či k jiným chronickým onemocněním. 

Kromě toho, i nadýmání nebo říhání je často způsobováno právě nízkou hladinou kyselin v žaludku.

Riziko zdravotních komplikací se mnohonásobně zvyšuje tehdy, když člověk užívá léky na snížení kyseliny v žaludku.
Tyto léky se nazývají antacida a užívají se nejčastěji při problémech jako jsou žaludeční vředy nebo při refluxní choroby jícnu.

Tyto léky sice na chvíli uleví od bolestí, ale z dlouhodobého hlediska páchají na těle obrovské škody a to nejen zvyšováním rizika rakoviny, ale například i odvápňováním kostí.

Jak nedostatek kyselin může způsobit rakovinu?

Prvním důvodem je, že při nedostatku kyselin v žaludku se jídlo nedostatečně stráví a pak může ve střevech zahnívat. Během zahnívání vznikají mnohé toxické látky, které střeva poškozují, to vede k zánětům a dlouhodobé záněty k rakovině.

Druhým mechanismem vzniku rakoviny, v tomto případě rakoviny žaludku je, že málo kyselé prostředí umožňuje zahnízdění se například patogenní bakterie Helicobacter Pylori (více na téma žaludek a helicobacteru zde, recept proti žaludečním bakteriím zde). Ta, jak je známo podle posledních vědeckých zjištění, vede k zánětům v žaludku, žaludečním vředům a časem dokonce i k rakovině.

Test žaludečních kyselin

Určení toho, zda máte v žaludku dostatečnou úroveň kyselin, je důležité preventivní opatření a podstatný krok na vaší cestě za zdravím.

Obvykle se k tomu používá odborný test, který však provádějí pouze lékaři a nazývá se Heidelbergův test. Při něm lékař zavede do žaludku malou sondu o velikosti vitamínové kapsle a následně pomocí ní změří kyselost.

Existuje však i jednodušší test, který si můžete udělat i sami v domácím prostředí.

Potřebujete provést následující věci:

  • Smíchejte 1/4 čajové lžičky jedlé sody a 1/2 sklenice vlažné vody (více o sodě si můžete přečíst v tomto článku).
  • Vypijte tuto směs ráno na prázdný žaludek.
  • Chvíli počkejte a sledujte, co se bude dít. Stačí obvykle počkat ne déle než 3 minuty.

Pokud se vám odříhne, znamená to, že máte žaludeční kyseliny v pořádku.

Pokud se vám však neodříhne, je pak dost možné, že máte nízkou hladinu žaludeční kyseliny. V takovém případě si můžete dojít k lékaři dát udělat odborné vyšetření, které tento výsledek buď potvrdí, nebo vyvrátí.

Uvedený test funguje na tom principu, že žaludeční kyselina začne reagovat s jedlou sodou, přičemž se bude uvolňovat oxid uhličitý (CO2) a ten se vám následně uvolní (viz. následující obrázek).

heidelberg testPřesnost daného testu se bude zvyšovat v kombinaci s výskytem klinických příznaků snížené kyselosti v žaludku, mezi které patří:

  • nafouknutý žaludek, cítíte se plní po jídle
  • nestrávené jídlo, průjem nebo zácpa
  • alergie na některé potraviny
  • občasné nevolnosti
  • podráždění v okolí konečníku
  • měkké a lámavé nehty
  • křečové žíly na tvářích a nose
  • mykózy a střevní dysbióza
  • akné
  • nedostatek železa
  • vypadávání vlasů

Jak podpořit trávení a tvorbu žaludečních kyselin

V případě, že se u vás vyskytuje nízká hladina žaludečních kyselin, máte v podstatě 2 možnosti:

  • Doplňování látek podobných žaludečním kyselinám.
  • Podpořit tvorbu vlastní žaludeční kyseliny.

Do první skupiny patří věci jako Betain HCL s pepsinem, jablečný ocet či citronová šťáva užívané před nebo během jídla.

V případě, že máte žaludeční vředy nebo jinak poškozenou výstelku žaludku, buďte s těmito látkami opatrní.

Tyto přípravky jsou však pouze dočasné řešení. Kromě přímé podpory trávení byste se měli snažit také zvýšit tvorbu vlastní žaludeční kyseliny a usnadnit tělu trávení.

Na toto jsou vhodné následující potraviny, bylinky, doplňky stravy a jiné rady:

  • zelí (obsahuje takzvaný vitamín U, který léčí žaludeční výstelku)
  • mořská sůl (zdroj chloru pro produkci kyseliny chlorovodíkové)
  • nepijte hodně vody během a po jídle (ředíte tím kyseliny v žaludku)
  • dostatečné žvýkání potravy v ústech (aby se snadněji trávila v žaludku a střevech)
  • hořké potraviny, doplňky nebo bylinky – například chmel, kořen pampelišky nebo artyčoky (hořká chuť stimuluje tvorbu žaludeční kyseliny)
  • fermentované potraviny (již jsou natrávené, proto se snadněji stráví v těle a obsahují i vlastní kyseliny)
  • vývary z kostí (regenerují žaludek a střeva)

Doufáme, že se vám tento článek líbil a přijde vám k užitku.

A nezapomeňte – mnoho problémů s trávením nevyplývá ze z nadmíry, ale naopak z nedostatku žaludeční kyseliny, i když se to může často jevit opačně.


Zdroj: TAKE THIS TEST – LACK OF STOMACH ACID CAUSES STOMACH CANCER!

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Mohlo by se vám líbit...

AlternativníMagazín.cz na Facebooku

error: Content is protected !!