Kampaň o čestnosti se obrací proti McDonaldu. Připravte se na šok!

FacebookTwitterGoogle+Email

mcdonald-menuČlověk by předpokládal, že se hranolky v McDonaldu skládají ze tří ingrediencí: brambory, olej a sůl. Pokud jste si toto mysleli, jste od pravdy na míle daleko. McDonald nedávno začal s kampaní ohledně transparentnosti, s níž se snažil vytvořit o sobě obraz korporace, které záleží na vašem zdraví. Pro tento účel chtěl efektivně využít i sociální sítě.

Avšak namísto diskuse o lásce k jejich značce, začali lidé použité hashtagy využívat pro fórum. Jídla McDonaldu na něm popisovali jako něco hrozně odporné. (Určitě si nenechte ujít video na konci tohoto článku. Sdílejte ho i se svými přáteli a rodinou, kteří stále jedí ty jejich (p)otraviny, aby se probudili!)

McDonald sám nedávno publikoval video ke svému novému výrobku McRib. V něm se snažili zákazníky přesvědčit, že jejich pokrm není až tak špatný, jak se na první pohled zdá. Na co však zapomněli, bylo zmínit toxické ingredience, které se v něm nachází. Více o nich diskutuje článek na stránce realfarmacy.com (v angličtině).

Hranolky u McDonalda se skládají až ze 17 složek

Co se týče jejich hranolků, ukázalo se, že je netvoří pouze brambory, olej a sůl. Ve skutečnosti je v nich dohromady až 17 ingrediencí …

Obsahují následující:

  1. Brambory

Zatím je to dobré. Tedy, až do té doby, dokud se nepodíváte na zmíněné video na konci článku, které vám otevře oči.

  1. Řepkový olej

Bohužel, ten je genetický modifikovaný (GMO) a k tomu řepkový olej i tak není příliš zdravý.

  1. Hydrogenovaný sójový olej

Opět GMO! K tomu proces hydrogenace činí tento olej ještě více nezdravý, jako by byl ve své přirozené podobě.

    1. Slunečnicový olej

Hlavní příčinou většiny onemocnění jsou záněty.

Jedním z nejrychlejších způsobů, jak přijít k zánětu je konzumace velkého množství omega 6 a současně ne dost omega 3 mastných kyselin. Slunečnicový olej obsahuje vysoký podíl omega 6 a absolutně žádné omega 3!

  1. „Přírodní příchuť“

Přírodní příchuť McDonaldu je údajně získávána z rostlinného zdroje. Pojem „přírodní“ tu však nic neznamená, protože to klidně může být i potenciálu nervový a mozkový toxin, glutamát sodný (MSG).

  1. Dextróza

Jde o typ cukru.

  1. Kyselina sodnopyrofosfátová

Tato složka se údajně používá k zachovávání barvy hranolků. V chemických tabulkách je uvedena na seznamu hazardních látek při polknutí. Způsobuje záněty a její nadměrný příjem vede ke zvýšeným hladinám fosforu v krvi, což může přispívat k osteoporóze.

  1. Kyselina citronová

Znamená to, že používají citrony? Sotva – to možná tak v ideálním světě. Pravděpodobnější je, že následují ziskovější cestu, podobně jako jejich ostatní korporátní bratři a používají GMO černou plíseň. Více se o ní dozvíte v tomto článku (v angličtině).

  1. Dimethyl polysiloxan

Tuto látku naleznete v téměř každé smažené potravině prodávané sítěmi rychlého občerstvení. A kromě toho také v tmelu, kontaktních očních čočkách, těsnění, šampónech a kondicionérech, kosmetice, leštidlech, žáruvzdorných dlaždičkách. A takto bychom mohli pokračovat …

Více se o této „pochoutce“ dozvíte v článku popisujícím podivnosti, které se prodávají ve fastfoodech jako McDonald, Dominos nebo Wendys (článek opět v angličtině).

  1. až 16. Rostlinný olej na smažení

Jde o směs 7 složek: řepkový olej (GMO), kukuřičný olej (GMO), sójový olej (GMO), hydrogenovaný sójový olej s terc-butylhydroquinem (GMO), kyselinu citrónovou (GMO) a Dimethylpolysiloxanem. Některé z uvedených ingrediencí jsme již rozebírali výše.

  1. TBHQ

Je to konzervační látka vyrobená z ropy. Spojuje se s astmatem, kožními problémy a hormonální disrupcií. V dlouhodobých studiích na zvířatech se ukázala její souvislost s rakovinou a poškozeními DNA. Celkově se nachází v až 18 položkách na McDonaldově menu.

Je potenciálně smrtelná, ale bát se nemusíte, vždyť přece státní úřady ji charakterizují jako „v podstatě bezpečnou“. Více si o ní můžete přečíst v článku Vedlejší produkty zpracování ropy, které pravděpodobně konzumujete (v angličtině). Na rozdíl od toho, co ve své reklamě uvádí McDonald, „já tohle určitě nemiluju!“.

Zajímavé video o potravinách

Ve videu níže vypráví Michael Pollan, autor pěti nejlépe prodávaných knih v New York Times, hrůzostrašný příběh o tom, jak McDonald vyrábí své hranolky. Pokud nemáte příliš mnoho času na celé video, přeskočte na čas 3:10 a očekávejte šok. Pro ty z vás, kteří neumíte anglicky, jsme uvedenou pasáž přeložili. Najdete ji pod videem.

Z jakých brambor vyrábí McDonald hranolky?

No a zde je přepis a překlad zmiňované pasáže z videa:

Když jste v McDonaldu, určitě znáte jejich hranolky v těch papírových krabičkách, z nichž vyčnívají jako pupeny. Vypadá to opravdu dobře. Firma trvá na tom, že všechny jejich hranolky jsou z téže odrůdy brambor a že nemají žádné skvrny. U odrůdy, kterou používají, se však často vyskytuje jeden kaz pod jménem síťovitá nekróza.

Pokud jste někdy viděli v bramborách hnědé čáry nebo tečky, tak to je ono. Takové brambory však od svých dodavatelů McDoland nekoupí. Jediným způsobem jak předejít zmiňovanému kazu je jejich postřik již na poli pomocí pesticidu Monitor. Tento pesticid je natolik toxický, že farmáři, kteří ho pěstují, po postřiku 5 dní nevycházejí na svá pole.

Po sklizni brambor je uskladní ve velkých halách velikosti fotbalového stadionu s kontrolovanou atmosférou, protože během dalších 6 týdnů nejsou tyto brambory jedlé. Musí z nich nejprve vyprchat všechny ty chemikálie …

Co myslíte, vyprchají všechny? I ty, které jsou nejen na povrchu, ale se dostaly do jejich nitra přes kořeny? Dobrou chuť … Ne, děkuji, neprosím!


VELMI NÁS POTĚŠÍTE, KDYŽ NAŠI STRÁNKU PODPOŘÍTE A DÁTE NÁM LIKE.

Zdroj: McDonald ‚Transparency Campaign Backfires. Prepare To Be Shocked!

KAM DÁL

Mohlo by se vám líbit...

AlternativníMagazín.cz na Facebooku

error: Content is protected !!