Praktický návod. Jak jednoduše a efektivně odstranit nebezpečné pesticidy z ovoce a zeleniny

postrek-ovociaVěděli jste, že při testech Ministerstva zemědělství ve Spojených státech mělo až 65 % analyzovaných vzorků pozitivní test na pozůstatky pesticidů?

Pokud si nekupujete certifikované organické potraviny, je vysoká šance, že většina “zdravé” zeleniny a zdravého ovoce, je plná chemikálií.

Pracovní skupina pro životní prostředí (The Environmental Working Group) se snaží dostat do povědomí veřejnosti, jak velkému množství chemikálií (často až toxických) jsou lidé vystaveni prostřednictvím pomyslně čerstvého ovoce a zeleniny.

Každoročně zveřejňují seznam nejméně a nejvíce kontaminovaného ovoce a zeleniny, tzv. “Špinavý tucet” a “Čistá patnáctka”.

Nejvíce kontaminované ovoce a zelenina

V seznamu “špinavých” potravin na předních místech najdete následující:

  • jablka
  • jahody
  • hrozny
  • celer
  • broskve
  • špenát
  • sladká paprika
  • dovážené nektarinky
  • okurky
  • cherry rajčata
  • dovezený hrášek
  • brambory

Měli byste být proto u těchto potravin opatrní, jelikož obsahují opravdu vysoké procento pozůstatků množství různých pesticidů. Každá testována nektarinka a 99 % testovaných jablek, bylo pozitivních na alespoň jeden typ pesticidu.

Nejméně kontaminované potraviny

Mezi “nejčistší” ovoce a zeleninu, které při testech vykazovaly nejnižší procento obsahu pesticidů, patří:

  • avokádo
  • kukuřice
  • ananas
  • zelí
  • mražený hrášek
  • cibule
  • chřest
  • mango
  • papája
  • kiwi
  • lilek
  • grep
  • žlutý meloun
  • květák
  • sladké brambory

Avokádo, obsahující pouze 1 % zaznamenaných pesticidů, se považuje za “nejčistší” potravinu.

Jak dosáhnout, aby byla konzumace ovoce a zeleniny bezpečnější?

Existuje jednoduchý a levný způsob jak se zbavit všech chemikálií: Myjte všechnu zeleninu a ovoce v roztoku z octa a čisté vody.

Gayle Povis Alleman, registrovaný dietolog, doporučuje nechat zeleninu a ovoce na přibližně 15 – 20 minut v roztoku v poměru 10 % octa k 90 % vody.

Uvidíte, jaká bude voda v misce špinavá!

Následně opláchněte ovoce a zeleninu v čisté vodě a užijte si “čistší” požitek z jídla. Takto byste ale neměli postupovat u citlivých potravin, jako je například bobulovité ovoce. Tenká kůže se může snadno poškodit a také může nasát příliš octa.

V ostatním ovoci by roztok neměl zachovat octové aroma. Pokud však nechcete použít ocet, stejně dobře poslouží citronová šťáva.

Podle Centra vědy a životního prostředí (CSE) je také dobré mýt zeleninu a ovoce ve vodě obsahující přibližně 2% soli.Sůl se postará od odstranění zbytků pesticidů, které obvykle zůstávají na povrchu.

Chraňte před chemikáliemi hlavně děti

Obecně platí, že byste měli být při mytí ovoce a zeleniny důslední, protože chemikálie se mohou dostat do záhybů a skulinek, odkud je náročnější je smýt.

CSE tvrdí, že při důkladném mytí dokáže i čistá voda odstranit 70% až 80% všech pesticidů. Je tedy důležité věnovat přípravě jídla více času. Nechcete mít přece ve svém jídle množství toxinů.

Akademie pediatrů v Americe vydala v roce 2012 důležitou zprávu uvádějící, že obzvláště děti jsou vysoce citlivé na toxické složky pesticidů.

Myslete na to, že důsledným mytím ovoce a zeleniny ochráníte zdraví celé vaší rodiny a hlavně dětí.


Zdroje:

NEPŘEHLÉDNĚTE

loading…

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Spočítejte *