Holističtí lékaři měli ohledně antacid celou dobu pravdu. Pálení žáhy zhoršují a navíc způsobují demenci

Máte rádi pikantní jídla a konzumujete je ve větší míře než byste měli? Je pro vás pálivá omáčka kořením vašeho života?

Pálivé koření má v jídle své opodstatnění, ale ne za každou cenu. Největším problémem, s jakým se můžete setkat při konzumaci kořeněných jídel, je pálení žáhy.

Pokud jste dosud pálení žáhy už zažili, tak určitě víte, že tento název je velmi vystihující.

Co je pálení žáhy

Jde o silný a nepříjemný pocit pálení v hrudníku, které nastává při stoupání žaludeční kyseliny do jícnu.

Často stoupá proto, že sval uzavírající žaludek nedostatečně těsní. Nejen kořeněná jídla, ale i zvedání těžkých břemen a obezita mohou být příčinou těchto obtíží.

Přestože vinu dáváme kyselině, ona má svůj důležitý význam.

Jakou roli má žaludeční kyselina?

Pomáhá při trávení potravy. Rozkládá živiny v potravinách, které jsou připraveny na vstřebání v tenkém střevě.

Žaludeční kyseliny se skládají hlavně z kyseliny chlorovodíkové a pepsinu. Kyselina chlorovodíková je primární kyselina v trávicím procesu a také rozkládá choroboplodné zárodky a bakterie odpovědné za infekce.

Pepsin je enzym, který štěpí bílkoviny. Je tedy zjevné, že žaludeční kyselina je nezbytná pro zdraví člověka.

Co je Antacid?

Když má někdo zkušenosti s pálením žáhy, typickým prostředkem na pomoc jsou antacida. Tyto léky představují pro farmaceutický průmysl obrovské zisky.

Antacida jsou látky, které zmírňují zažívací potíže díky tomu, že neutralizují žaludeční kyseliny.

Nejúčinnější formou antacid jsou tzv. inhibitory protonové pumpy (PPI). Tyto silné léky se zaměřují na výrobní proces žaludeční kyseliny a významně snižují kyselost v žaludku.

Nicméně, nedávná studie přišla s novými informacemi o tomto populárním léčivu. Studie popisuje jasnou souvislost mezi užíváním antacid a výskytem demence u starších lidí.

Tato studie má velký význam, protože pálení žáhy se vyskytuje nejčastěji u starších pacientů.

Antacida souvisejí s demencí

Studie zveřejněná v časopise Journal of American Medical Association zkoumala celkem 73 679 lidí ve věku nad 75 let.

Analyzoval se výskyt demence mezi dvěma skupinami:

  • jedna skupina užívala pravidelně PPI (inhibitory protonové pumpy)
  • druhá nepřijímala žádné antacida

Bylo zjištěno, že u pacientů užívajících antacida pravidelně byly významně zvýšené rizikové faktory rozvoje demence.

Ze studie tedy vyplynulo, že při neužívání PPI docházelo k menšímu rozvoji demence. Na základě toho můžeme říci, že pokud by se o tom vědělo dříve, mohlo být zabráněno velkému množství případů demence.

Co to pro vás znamená a jak nahradit antacida?

Studie jako tato je součástí rostoucího trendu, který má změnit stávající status quo.

Pokud budeme nadále objevovat negativní vedlejší účinky léků, které jsme desetiletí používali, je těžké věřit, jaké jsou skutečné záměry velkých farmaceutických firem.

Po takovém závažném zjištění by mělo být samozřejmé, že pokud vy nebo někdo blízký užívá antacida pravidelně, měli byste raději zkusit jinou, zdravější alternativu při boji proti pálení žáhy.

Jedna z prvních věcí, které byste měli udělat je zjistit, zda je skutečně ve vašem případě potřeba antacida užívat? Je velmi běžné, že je lékaři předepisují, i když základním problémem je ve skutečnosti něco jiného.

Konvenční lékaři vidí překyselení nebo přítomnost příliš velkého množství žaludeční kyseliny jako hlavní příčinu žaludečních šťáv. Ale ve skutečnosti, většina lidí má zažívací potíže z důvodu nedostatku žaludeční kyseliny.

Když někdo s již nízkými hladinami žaludeční kyseliny užívá antacida, které poškozují tělo, nastává problém při rozkládání potravin, což vede k nedostatku živin.

Pro někoho, kdo má nedostatek žaludeční kyseliny je vhodné ji doplňovat s betainem kyseliny chlorovodíkové (HCl).

Jde o přírodní látku získávanou z řepy, která zvyšuje žaludeční kyseliny pro optimální rozdělení potravin. Betain HCL najdete ve většině obchodů se zdravou výživou.

Závěr

Ale co když netrpíte nedostatkem kyselosti žaludku?

Naštěstí existuje řada přírodních prostředků a způsobů pro úpravu žaludečních šťáv. Podrobněji jsme o nich psali v článku: 15 přírodních terapií na pálení žáhy (reflux) a žaludeční vředy.

Na závěr je nezbytné poukázat na to, že nejdůležitější je nemocem předcházet. Ideální je zcela se jim vyhnout, což je možné se správným životním stylem a stravováním.


NEPŘEHLÉDNĚTE

loading…

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Spočítejte *