Bylinkové víno – s razatním nástupem porazí chřipku nebo nachlazení. A navíc posílí imunitu

Život s bylinkami je velmi pestrý, lze je využít k výrobě mnoha produktů a dnes se zaměříme na netradiční produkt, který je ideálním životabudičem, lékem a časem i věrným společníkem.

Řeč je o bylinném víně neboli víně s přídavkem bylin. Již samotné víno, jehož historie sahá tisíce let zpátky je známé pro své léčivé účinky na lidské zdraví.

První lékařská škola na světě, která oficiálně doporučovala používat víno k léčení různých neduhů, vznikla na řeckém ostrově Kos.

Pokud hodláme tento dar přírody připravit, volíme bylinky jako rozmarýn, meduňka, šalvěj, bazalka či levandule a heřmánek.

Víno pak volíme tvrdší, s vyšší kyselinkou a bez výrazného aroma – například Ryzlink, Veltlín či Müller Thurgau, naopak se vyhýbáme sladkým vínům, vínům z odrůd Tramín, Pálava nebo Irsai Oliver.

Nezapomínejme však na skutečnost, že ačkoliv bylinkové víno skvěle uchová bylinky do dalších měsíců, naše babičky vždy doplnily produkty z bylinek konzumací čerstvě utržených bylin v době své největší síly, v období růstu či před květem.

Výhodou bylinkového vína je jeho razantní nástup, stejně jako u tinktur či mastí. Obvykle užíváme cca 65 ml a to 2-3x denně. Pokud si chceme víno připravit, postup je zcela jednoduchý a zvládne jej každý:

Suroviny:

  • 1 litr vína dle chuti (bílé či červené)
  • 50 g bylinek dle výběru (i směsi)

Postup přípravy

1/ Víno vlijeme do skleněné nádoby a přidáme bylinky.

2/ Protřepeme a vložíme na tmavé místo při pokojové teplotě (18 – 20°C)

3/ Týden necháme louhovat a poté scedíme. Vléváme do čistých nádob a skladujeme v chladu, bez přístupu slunečního svitu.

Dalším tipem může být křenové víno, které připravíme z 1 litru bílého vína a 100 g čerstvě nakrájeného křenu, kdy tuto směs svaříme a necháme odstát. Užíváme 1 polévkovou lžíci denně před jídlem, čím zabráníme žaludečním obtížím.

Na chřipku volíme ¼ litru červeného ve spojení s květem černého bez, lípy a podbělu, spolu s mátou, kdy opět směs svaříme a můžeme dosladit medem dle chuti. Navodí skutečně silné pocení.

Související


NEPŘEHLÉDNĚTE

MOHLO BY VÁS TAKÉ TAJÍMAT 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Spočítejte *