Budete v šoku až toto zjistíte o kaštanech

FacebookTwitterGoogle+Email

kastanyNa podzim se nám pletou pod nohy a dají se z nich dělat různá zvířátka s pomocí sirek. Potěšením ale nejsou jen pro oko, ale i pro naše zdraví! Nenechte, aby je sbíraly jen děti, kaštany totiž dokážou zahnat mnohé zdravotní problémy.

Podíváme-li se na přehled chorob, při kterých pomáhají, měli bychom kaštanům věnovat mnohem větší pozornost, než si je jenom jednou za zimu koupit na vánočním trhu pečené. Připravit si je není složité.

Kaštan vyniká množstvím minerálních látek – obsahuje kalcium, fosfor, draslík, síru, magnezium a železo. Je v něm vitamin A, skupina vitaminů B a vitamin C.

V lidovém léčitelství se jedlé kaštany doporučují na žaludek, a také se říká, že jsou dobré na mozek – tedy proti únavě a stresu, na čilost myšlení a oddálení příznaků stárnutí, zapomínání.

Také pomáhají při skleslosti, úzkosti. Kaštany zlepšují kvalitu kůže a vlasů. A pojídají se také preventivně, abychom se vyhnuli řadě chorob, například kardiovaskulárním, respiračním, jaterním (kaštany čistí játra).

Jsou vhodné pro diabetiky, alergiky, pro ty, kdo trpí celiakií. Kaštany mají tedy všestranné zdravotní využití. A jak si je připravit v kuchyni?

Zdravotní přínosy kaštanů

Pomoc v kapse

Pokud trpíte bolestmi kyčlí, kolenou nebo máte rýmu, dejte si jeden nebo více kaštanů do kapsy. Kaštany se využívají nejen v lidovém léčitelství, ale traduje se o nich, že mají magickou moc.

Ženy, které chtějí otěhotnět, by měly lesklý plod jírovce nosit v kabelce. Pokud vás čeká důležitá schůzka jednání nebo zkouška ve škole, kaštan v kapse vás zbaví stresu a dodá sebevědomí.

Ustelte si na nich

Bolí vás záda, jste nastydlí? Nejčastější babskou radou je nasbírat si tolik kaštanů, kolik je vám let, a jeden navíc (nemusíte je nutně sbírat vy).

Ty pak vložte do plátěného pytlíčku, zašijte a dejte pod polštář. Měli byste na nich poctivě spát až do prvního jarního dne. Kaštany totiž do sebe nasávají veškeré škodliviny z těla.

Kaštany vám také uleví při křečových žílách, revmatismu, bolestech hlavy nebo i při zánětech močových cest.

Ty z jírovců nejezte

Většinou se kaštany doporučují k zevnímu užití, protože obsahují jedovatý escin, který může při předávkování způsobovat zvracení, křeče nebo kopřivku.

V obchodech se už ale prodávají jedlé kaštany z kaštanovníku jedlého, které si můžete opéct nebo z nich připravit polévku.

I tyto kaštany mají léčivé účinky – obsahují hodně vitaminu C a E, působí proti průjmům, posilují činnost jater, srdce, mozku a ledvin a zmírňují revmatismus a dnu.

Usušte je a šňupejte

Na nachlazení jsou nejlepší usušené kaštany, rozemleté na prášek. Jeho šňupáním si pořádně pročistíte nosní dutiny.

Připravte si tinkturu

Pomelte nebo nastrouhejte 15 gramů kaštanů, napěchujte do zavařovací sklenice a zalijte půllitrem lihu (vodkou nebo slivovicí).

Sklenici zavřete a uložte na 3 týdny v temnu, každý den nezapomínejte protřepávat. Poté přeceďte a tinkturu používejte k lokálnímu mazání bolavých kloubů, zad a křečových žil.

Pár dobrůtek pro mlsné jazýčky na závěr

Vařené kaštany se připraví velmi jednoduše

kastany-vareneNaříznuté kaštany dáme do vroucí vody a vaříme asi 9 minut. Potom je zabalíme do utěrky nebo ručníku či silnějšího plátna a přes tkaninu rozdrtíme skořápky.

Pečené kaštany na grilu či v troubě

Atmosféru zimního tržiště si můžeme vykouzlit doma na terase, když se pustíme do pečení kaštanů. Jak na to? Rozžhavíme dřevěné uhlí a nad uhlíky asi 10 centimetrů dáme grilovací misku nebo rošt, naskládáme na něj naříznuté kaštany a pečeme, až skořápky prasknou.

kastany-peceneKaštany ale musí zůstat hnědé, nesmějí zčernat. Rychle je pak oloupeme. Péct můžeme také v troubě při teplotě 200 °C. Kaštany dáme na plech řezem nahoru, pečeme 10 až 15 minut, až skořápky začnou praskat a vnitřek lehce zhnědne.

Nádivka s jedlými kaštany

Jemná nádivka, v které se doplňuje vůně kaštanů a petržele, má různá využití. Potřebujeme 250 g uvařených a oloupaných kaštanů, 250 g bílé veky (rohlíků), 0,2 l mléka, 2 vejce, petrželku (lépe hladká než kudrnka), 60 g másla, muškátový květ, bílý pepř, sůl.

kastany-nadivkaVařené kaštany nastrouháme najemno. Veku nebo rohlíky nakrájíme na kostky a dáme do hlubší mísy, kde je pokropíme mlékem, aby nasákly.

Přidáme kaštany, máslo utřené se žloutky, osolíme a okořeníme, jemně nasekáme petrželku a přidáme do směsi.

Ušleháme tuhý sníh a vmícháme. Nádivku upečeme na vymaštěném plechu nebo jí naplníme kuře, krůtu, případně ji využijeme do masové rolády.banner square

Hlavní zásady ohledně kaštanů

Při nákupu kaštanů dáme pozor, aby nebyly napadené plísní, při špatném skladování jsou k tomu náchylné. Doma je co nejrychleji zpracujeme nebo je uchováme v mrazničce.

Kaštany se jedí pouze tepelně upravené – můžeme je péct, vařit, dělat z nich pyré nebo nádivku. Před tepelnou úpravou musíme kaštanům naříznout slupku do kříže, uděláme asi 2 cm dlouhé řezy kolmo na sebe a půl centimetru do hloubky pod slupku.

Řežeme na vypouklé straně kaštanu. Aby se lépe nařízly, můžeme je nechat předtím několik hodin ponořené ve vodě.

Pečené nebo vařené kaštany ihned loupeme, ještě horké – pokud vystydnou, oloupat už nepůjdou.

Kaštany při pečení nesmí zčernat, pokud se to stane, už se nám je také nepovede oloupat.

Kaštany můžeme také uchovat v mikrotenových sáčcích v mrazničce.


Mohlo by se vám líbit...

AlternativníMagazín.cz na Facebooku

error: Content is protected !!