Aspartam: 5 šílených faktů o nejpoužívanějším umělém sladidle

FacebookTwitterGoogle+Email

aspartamKontroverze obklopující nejpoužívanější umělé sladidlo na světě – aspartam (E951), pokračuje i po více než 30 letech po jeho zavedení na trh.

Samotný povolovací proces ohledně jeho bezpečnosti byl prováděn velmi narychlo a nakonec i schválen, navzdory dobře zdokumentovaným vážným negativním účinkům na zdraví člověka. Mnozí lidé do dnešních dob neznají tuto historii aspartamu a to se ani nezmiňujeme o tom, jak se vyrábí nebo, jak ničivá je jeho konzumace na lidský mozek.

Přitom se v současnosti přidává již téměř do všeho. Kdysi to byly jen malé sáčky v podobě náhrady cukru do kávy. Dnes se aspartam nachází v:

  • téměř všech žvýkačkách
  • mnoha bonbónech pro děti
  • dietních limonádách (light, zero, bez cukru a podobně)
  • mnoha běžných nápojích a džusech (nejčastěji jsou to směsi cukru a více umělých sladidel)
  • dietních potravinách
  • dokonce v lécích, i těch pro děti
  • dalších zpracovaných potravinách

Pokud se v současnosti chcete aspartamu vyhnout, musíte opravdu číst složení již na každém výrobku. Pro mnohé je aspartam jen další schválenou potravinovou přísadou, která musí být bezpečná, protože vždyť jinak by ji úřady nepovolily.

Nicméně pravda o aspartamu je mnohem zlověstnější. Mnoho o jeho schvalovacím procesu a účincích na člověka však zůstává před veřejností utajováno kvůli korupci vládních úředníků silnými zájmovými skupinami chemického a farmaceutického průmyslu.

Pojďme se nyní blíže podívat na fakta o tomto nebezpečném sladidle.

1) Aspartam se v těle metabolizuje na rakovinotvorný formaldehyd

Aspartam je složen ze tří toxických chemikálií. Po jeho rozpadu v těle na tyto 3 složky se jejich synergický toxický efekt znásobuje. Dokonce, i samostatně jsou tyto 3 látky, z nichž se skládá, velmi toxické. Jde o kyselinu asparagovou, fenylalanin a metanol. Obzvláště toxický je volný methanol, který se nejprve přeměňuje na formaldehyd a později na kyselinu mravenčí.

Na rozdíl od methanolu, který se občas vyskytuje v alkoholických nápojích či v některém ovoci a zelenině, methanol z aspartamu není doprovázen etanolem, který chrání před otravou z methanolu. Methanol balzamuje živé tkáně a poškozuje DNA buněk. Může také vyvolávat lymfomy, leukémii a další formy rakoviny.

2) Aspartam způsobuje obezitu a metabolický syndrom

Umělá sladidla jsou považována za bezpečnou náhradu cukru, který je při zvýšené konzumaci příčinou tloustnutí a metabolických poruch jako například cukrovka. Mnohé studie však zjistily, že chemikálie podobné aspartamu škodí dokonce ještě víc, protože podporují přibírání způsoby, které přímo nesouvisejí s kaloriemi.

Studie publikovaná v deníku Appetite (Chuť) v roce 2013 zjistila, že ve srovnání se sacharózou (forma cukru) je aspartam, co se týče přibírání, mnohem horší. Podobný výzkum publikovaný v Yaleském žurnálu biologie a medicíny zjistil, že aspartam mění tělesnou produkci hormonů, zvyšuje chuť k jídlu a žádostivost po cukru.

3) Reaganem jmenován úředník pomohl schválit aspartam navzdory důkazům o jeho toxicitě

Věřte tomu, nebo ne, ale aspartam byl objeven náhodně při vývoji léku na žaludeční vředy jednou farmaceutickou firmou (G.D. Searle), kterou později koupila nechvalně známá firma Monsanto, v roce 1985. Když výzkumníci zjistili, že nová chemická látka má sladkou chuť, požádala firma G.D. Searle úřady o její schválení jako náhražky cukru.

Avšak již časné testy bezpečnosti ukázaly, že aspartam vyvolával u opic záchvaty a dokonce i smrt. Tyto informace byly před schvalovacími orgány zatajeno. Když vědci pracující pro vládu zjistili, že aspartam není bezpečný, firma G.D. Searle udělala strategický tah. Počkala si na jmenování nového vedení regulačního úřadu FDA dosazené Reaganovou vládou, která pak protlačila schválení.


Nepřehlévněte: Tento populární nápoj zvyšuje riziko infarktu a mozkové mrtvice


Aspartam se tak dostal na trh na základě korupce a dnes se nachází již ve více než 9000 produktech určených pro konzumaci.

4) Aspartam se vyrábí z fekálií geneticky modifikovaných bakterií E.coli

Dalším znepokojujícím faktem o aspartam je, že se vyrábí z výkalů geneticky modifikovaných bakterií E.coli. Podobně jako při fermentaci, bakterie E.coli jsou modifikované tím způsobem, že začnou produkovat nepřirozeně velké množství speciálního enzymu, který, jako vedlejší produkt, produkuje fenylalanin potřebný pro výrobu aspartamu.

5) Aspartam prochází mozkově-krevní bariérou a potenciálně vyvolává nevratné poškození mozku

Aspartam je složen ze přibližně 40 % kyselinou asparagovou, volnou aminokyselinou, která má schopnost procházet přes mozkově-krevní bariéru. Při nadměrné konzumaci aspartamu začne být mozek bombardován velkým množstvím vápníku. Výsledkem je pak poškození neuronů a dokonce i jejich smrt, což může vážně poškodit mozek.

V extrémních případech může vystavení kyselině asparagové způsobovat neurologické onemocnění, jako jsou epileptické záchvaty, Alzheimerova nemoc či demence. Aspartam je totiž známý „excitotoxín“, který příliš stimuluje mozek. Kromě toho působí i jako narušitel endokrinního systému, což pak vede k nerovnováze v produkci více pro tělo důležitých hormonů.

Další zjištění o aspartamu

Na závěr vám přinášíme ještě pár dalších zjištění z několika studií, na které vždy odkazujeme. Protože jsou však v anglickém jazyce, uvádíme ta nejzásadnější zjištění.

  • Jedna z největších studií svého druhu nedávno zkoumala souvislost mezi dietními nápoji a kardiovaskulárními problémy, jako jsou srdeční infarkt a cévní mozkové příhody u zdravých žen po menopauze. Výzkum probíhal na Universitě v Iowě a závěry byly prezentovány na American College of Cardiology během 63. výročního vědeckého zasedání ve Washingtonu. Studie se zúčastnilo 60.000 žen a zjistili, že ženy, které konzumovaly dva nebo více dietních nápoje denně, mají o 30 procent vyšší pravděpodobnost výskytu kardiovaskulární příhody a 50 procent větší pravděpodobnost, že zemřou na příbuzné nemoci. (zdroj)
  • Studie zveřejněná v Journal of Clinical American nefrologické společnosti vedla k závěru, že spotřeba cukru slazené limonády zvyšuje šance na pokles funkce ledvin. Kompletní studii si můžete přečíst zde.
  • Další studie publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition ukázala, že aspartam je spojen s non-Hodgkinovým lymfomem a leukémií u mužů. Studii si můžete prostudovat zde.
  • Studie z Arizonské státní university, která byla publikována v časopise Journal of Applied Nutrition vedla k závěru, že aspartam způsobuje poškození mozku tím, že mizí stopy metanolu v krvi (zdroj).
  • Další studie zveřejněná v US National Library of Medicine zjistila, že dlouhodobá spotřeba aspartamu vede k nerovnováze mezi antioxidanty a oxidanty v mozku (zdroj).
  • Studie zveřejněná podle Washington University Medical School nastiňuje možnou spojitost mezi aspartamem a vznikem mozkových nádorů. (zdroj)

Čím aspartam nahradit

Pokud bychom vám měli doporučit náhradu za aspartam a nebyl by to cukr, můžete využít jednu z následujících 10 nejoblíbenějších alternativních náhražek:

  • Přírodní třtinový cukr
  • Sušená třtinová šťáva
  • Med
  • Melasa
  • Obilné sirupy (rýžový, pšeničný, kukuřičný atd.)
  • Ovocné sirupy (koncentráty)
  • Javorový sirup
  • Agávový sirup
  • Březový „cukr“
  • Stévie

VELMI NÁS POTĚŠÍTE, KDYŽ NAŠI STRÁNKU PODPOŘÍTE A DÁTE NÁM LIKE.

Zdroj: Aspartame: Five Surprising Facts You Never Knew About This Chemical Sweetener; healthyfoodhouse.com

KAM DÁL 

Mohlo by se vám líbit...

AlternativníMagazín.cz na Facebooku

error: Content is protected !!