5 nejjedovatějších kuchyňských nádobí a jejich zdravé alternativy

nadobi2Druh kuchyňského nádobí a obzvláště hrnců a pánví, které každý den používáte, může výrazně ovlivnit vaše zdraví.

Mnozí z nás jsme si začali dávat pozor na to, čím jsou naše potraviny postřikovány, ingredience, které jsou do nich přidávány nebo zda nejsou geneticky modifikované.

Nicméně stejně důležité je dívat se na to, v čem se naše potraviny připravují az jakých materiálů jsou tyto nádobí vyrobeny.

Některé druhy kuchyňského nádobí jsou totiž lépe než jiné a existují dokonce i takové, které jsou vysloveně toxické.

Nejtoxičtější hrnce a pánve

1) Teflonové

Teflon je vyroben z fluorovaných polymerů. Ukázalo se, že když se teflon zahřeje na vysokou teplotu, začne se z něj uvolňovat kyselina perfluoroktanová (PFOA). PFOA je zodpovědná za vznik vícero druhů nádorů.

Postupně totiž dochází k jejímu akumulaci v těle, protože náš organismus ji nedokáže metabolizovat. Úřady pro ochranu životního prostředí, jakým je například americká EPA, zatím oficiálně „nestanovily“ zda PFOA je karcinogen.

Považujeme to za nanejvýš alarmující stav, protože látka se nachází v krvi téměř každého člověka žijícího v rozvinutých zemích.

Naštěstí, výrobci kuchyňského nádobí se sami zavázali, že od roku 2015 začnou PFOA ze svých výrobků odstraňovat. Riziko však stále přetrvává u produktů dovážených z Číny, zejména u těch levnějších.

2) Měděné

Měď je měkký kov a často se proto do ní přimíchává nikl. Oba tyto kovy se při zahřátí uvolňují do jídla.

Měď je v podstatě pro tělo užitečný stopový prvek, který posiluje kosti a imunitní systém, zvyšuje úroveň energie a zesiluje pojivové tkáně.

Nicméně, jak uvádí Dr. Lawrence Wilson, nadměrné množství mědi může tělu škodit.

Konkrétně, nadbytek mědi vede k odbourávání vitamínu C, rozvoji některých druhů rakoviny závislých na estrogenu (rakovina prsu) a také k problémům se šlachami, chrupavkami či klouby.

Naproti tomu, zvýšený příjem niklu může přispívat ke vzniku onemocnění štítné žlázy, srdce a dokonce i rakovině. Nadměrný příjem uvedených dvou kovů může být pro váš organismus značně problematický.

3) S obsahem olova

Může to znít překvapivě, ale některé keramické povlaky, sklo a jiné povrchy kuchyňského nádobí mohou i v dnešní době stále obsahovat olovo. Olovo se používá proto, aby dodalo nádobí sílu a rovnoměrné zbarvení.

Nejvíce ohroženy otravou olovem jsou děti do 6 let. Jak správně předpokládáte, k úniku olova k jídlu dochází při jeho zahřátí.

Obzvlášť opatrní buďte u všeho, na čem je nápis „pouze pro dekorativní použití“. V takových výrobcích nikdy nevařte a nikdy ani jídlo neservírujte. Je takto označené z dobrého důvodu.

Pamatujte na to, že i malé množství olova dokáže napáchat velké škody na vyvíjejícím se dětském mozku.

4) Hliníkové

Rizika hliníku jsou diskutována již dlouhá léta. Jeho nadměrný příjem se spojuje hlavně se vznikem Alzheimerovy choroby.

Dnes už jsou hliníkové hrnce a pánve lépe anodizované (odizolované) než tomu bylo v minulosti, avšak pro klid duše je dobré se jim raději i nadále vyhýbat.

5) Z nerezavějící oceli (stainless steel)

Jak jsou na tom nádobí z nerezavějící oceli? Nerezavějící ocel je vyrobena z oceli (železa), ale jsou do ní přidávány i kovy jako nikl, chrom, titan, měď, molybden a vanad.

Ty méně kvalitní, hlavně když dojde k jejich poškrábání, mohou uvedené kovy propouštět do jídla.

Bezpečné druhy kuchyňského nádobí

Takže, pokud byste neměli používat nádobí, které je uvedeno výše, jaké nádobí je na vaření bezpečné? Podle našeho názoru jsou jimi následující druhy:

1) Nerezová ocel typu T-304

Tato slitina kovů nepropouští do jídla žádné své složky ani při vysokých teplotách. Pokud však při smažení nebo pečení chcete, aby se v ní jídlo nelepilo, je nutné použít vyšší objem oleje.

2) Xtreme keramika

Tento keramický povlak je vyroben z netoxických a 100% anorganických minerálů a oxidů. Neobsahuje žádné kovy, olovo, ani kadmium.

Firma, která ho vyrábí, dokonce publikovala i výsledky testů na uvolňování těžkých kovů, které dopadly velmi dobře.

3) Litinové (cast iron)

Litinové hrnce a pánve jsou jediným druhem kuchyňského nádobí, který vám poskytuje nějaké zdravotní přínosy. Vždy, když v něm vaříte, uvolňuje do jídla malé množství železa.

banner squareVaření v tomto druhu nádobí ve vás zvýší hladinu železa. Děje se tak zejména tehdy, když vaříte kyselé potraviny, jako například rajčata.

Bez ohledu na to, jaké kvalitní potraviny kupujeme, musíme dělat správná rozhodnutí i tehdy, když jídlo připravujeme.

Pouvažujte proto nad výměnou vašeho současného kuchyňského nádobí za jiné v případě, že vlastníte ten nezdravý druh. Vyberte si takové nádobí, při kterém budete mít dobrý pocit, že pro svou rodinu vaříte zdravé jídlo.


Zdroj: The Top 5 Most Toxic Cookware (and what to use instead)

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Počet komentářů: 2

  1. m napsal:

    zapomněli jste na sklo!!! Borosilikát

  2. Terezka napsal:

    Tady je nějaké srovnání ohledně litinového nádobí: http://litinove-nadobi.nazory.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Spočítejte *