3 denní detoxikační polévka: Snězte ji kolik chcete a odstraňte záněty, tuk i nemoci

Naše těla si občas vyžadují důkladné pročištění, aby fungovala správně. Z tohoto důvodu se lidé obracejí k různým pročišťujícím kúrám, dietám nebo metodám.

Všechny jsou určeny k vypláchnutí toxinů z těla, pročištění pokožky, regeneraci tělesných orgánů a udržení mladistvého vzhledu co nejdéle.

Mezi široké škály detoxikačních technik, jedna výrazně vyniká.

Jde o pročištění těla s pomocí různých druhů ovoce a zeleniny, kdy tělo přijímá minerály a vitamíny, které potřebuje. Umožňují mu tak získat dostatek nové energie a zajistit všechny důležité tělesné funkce.

Navíc antioxidační látky nacházející se v ovoci a zelenině, pomáhají zregenerovat a omladit pokožku.

Kromě toho je tělo schopno efektivně zpracovat a strávit přijaté potraviny a jednak zbavit se nepotřebných odpadních látek. Avšak tak jako všechno, i detoxikace může mít své nevýhody.

Konzumace ovoce, které obsahuje vysoký podíl přirozených cukrů, může vést k vysokému krevnímu tlaku, hormonální nerovnováze či dokonce přibývání na váze.

V případě, že trpíte zdravotními problémy, jako jsou hormonální nerovnováha nebo úzkost, není pro vás tato metoda pročištění organismu příliš vhodná.

Další důležitou věcí je, abyste během detoxikace vždy používali bio výrobky, které neobsahují škodlivé postřiky. Jinak byste tělo detoxikovali a současně ho zanášeli novými toxiny.

V tomto článku vám představíme recepty na několik detoxikačních polévek, které jsou vhodné pro téměř každého (kromě případů zmíněných výše).

Nejdříve si však řekněme o zdravotních přínosech pročišťující polévky.

Zdravotní přínosy detoxikační polévky

Polévky patří v našich končinách mezi nejčistěji konzumovaná jídla.

Dá se o nich říci, že to jsou pravé detoxikátory, které navíc kromě pročišťování dodávají tělu množství důležitých výživných látek potřebných pro následnou regeneraci tkání.

Detoxikací vašeho organismu si posílíte i výkon jater, střev, ledvin, lymfatického systému, plic a samozřejmě i kůže.

Pročišťující polévka dále umožňuje tělu získat všechny potřebné polysacharidy, mastné kyseliny a aminokyseliny, které zlepšují trávení a stimulují imunitu.

Tím, že je taková polévka plná vlákniny, dokáže současně regulovat tělesnou hmotnost, kontrolovat hladinu cukru v krvi, a dokonce i zlepšovat duševní zdraví a psychickou pohodu.

Zeleninové polévky jsou zvlášť důležité, protože obsahují komplexní sacharidy, které udržují správný tok energie. Ovoce má více cukru a ten při zpracování energie způsobuje prudší výkyvy.

Mezi některé z dalších přínosů detoxikačních polévek patří:

  • snižování zánětů
  • zvyšování hladiny energie
  • předcházení onemocněním
  • omlazování buněk
  • podpora hubnutí
  • pročišťování pokožky

Zásady přípravy a konzumace detoxikační polévky

Pravá detoxikační polévka vydrží 1 až 3 dny. Množství, které během daného období potřebujete přijmout, je od 5 do 6 dávek polévky denně.

Připravujte si většinou zeleninové polévky, které obsahují různé druhy zdravých ingrediencí. Ty vašemu tělu poskytnou potřebnou energii pro jeho správné fungování.

Přidejte do nich i léčivé koření a kostní vývary bohaté na živiny. Nezapomeňte se po celou dobu detoxikační kúry dobře hydratovat.


Voda odstraňuje toxiny a nadbytečnou vodu v těle. Budete se cítit flexibilnější, živější a šťastnější.

Množství vody, které potřebujete přijmout, je zhruba asi 2 litry denně. Může se to samozřejmě lišit ať už nahoru nebo dolů podle:

  • vaší tělesné váhy (těžší lidé budou potřebovat více tekutin)
  • denních aktivit (těžká fyzická práce, sportování a podobně zvyšuje potřebu tekutin)
  • počasí (více tekutin během horkých letních dnů)

Připravte si polévku vždy den předem – pomůže vám to, abyste zůstali lépe organizováni.

Jak si připravit detoxikační polévku

Kuchařská kniha je plná receptů na zdravé a regenerační druhy polévek. Většina z nich jsou bohaté na chuť a nabízejí mnohé zdravotní přínosy.

Zde je postup přípravy takové polévky:

  • Začněte tím, že si připravíte vývar: Miso, vývar z kostí nebo zeleninový vývar.
  • Přidejte léčivé koření: kurkuma, zázvor, kmín, česnek, skořice a pod.
  • Potom přidejte zeleninu: kapusta, špenát, cuketa, pórek, cibule, mrkev apod.
  • Škrobová zelenina je vždy skvělou možností: sladké brambory, jitrocel, dýně, máslová dýně, pastinák a červená řepa.
  • Nezapomeňte na bílkoviny, proto přidejte: fazole, čočku, ořechy.
  • Další potraviny, které můžete zahrnout, jsou: kokosový olej, olivový olej, avokádo, buvolí máslo, avokádový olej. Tyto zdravé tuky umožňují tělu přijmout a zpracovat živiny z celé zeleniny.

No a teď si uvedeme příklady na 3 různé recepty detoxikačních polévek.

Brokolicová polévka

Ingredience

  • 2,5 šálky brokolice
  • 3 celerové stopky, nakrájené na kostičky
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 šálek kapusty nebo špenátu
  • 2 mrkve, nakrájené na malé kousky
  • 2 šálky masového nebo zeleninového vývaru
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce kolagenu (podle volby)

Postup

1. Nejdříve zahřejte kokosový olej v hrnci, přidejte cibuli, celer a brokolici. Nechte osmahnout 5 minut a občas promíchejte.

2. Přidejte vývar, zbylé ingredience a nechte vařit, dokud nebude zelenina měkká.

3. Polévku rozmíchejte tyčovým mixérem, dokud nebude hladká a hustá. Přidejte vodu, pokud to bude nutné a chvíli ještě povařte.

Mrkvovo-zázvorová polévka

Ingredience

  • 1 kg mrkve, nakrájené na malé kousky
  • 2 cibule, nakrájené nadrobno
  • 6 šálků masového nebo zeleninového vývaru
  • 3 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 šálek kokosového mléka
  • mořská sůl, pepř a jiné koření dle chuti
  • 2 lžíce buvolího másla nebo kokosového oleje
  • 2 lžíce proteinu nebo kolagenového prášku (podle volby)

Postup

1. Nejdříve vložte do hrnce mrkev, masový vývar, zázvor a česnek<a. Přiveďte směs k varu, a pak ji nechte vřít na mírném ohni.

2. Následně si na pánvi rozpalte cibuli a buvolí máslo, dokud vám nevznikne směs podobná karamelu.

3. Přidejte tuto směs do polévky. Vody přidejte v takovém objemu, aby nebyla polévka ani příliš hustá, ani řídká.

4. Na závěr přidejte kokosové mléko, koření a polévku dobře promíchejte.

Polévka z červené čočky

  • 1/4 šálku kokosového oleje, olivového oleje nebo buvolího másla
  • 2 velké sladké brambory, nakrájené na kostičky
  • 1 nakrájené jablko
  • 1 malá bílá cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 velké mrkve, nakrájené na malé kousky
  • 1/2 šálku červené čočky, kterou jste přes noc nechali namáčet
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky chilli prášku
  • 1/2 lžičky červené papriky
  • 4,5 šálky masového nebo zeleninového vývaru
  • 1 malý čerstvý zázvor, nasekaný
  • mořská sůl a pepř podle chuti
  • kokosová smetana podle volby

Postup

1. Nejdříve zahřejte olej v hrnci na mírném ohni.

2. Do hrnce pak přidejte nakrájené sladké brambory, mrkev, jablko a cibuli.

3. Ujistěte se, že jablko a zelenina jsou uvařené a cibule bude sklovitá. Potrvá to zhruba 10 minut.

4. Pak do toho přidejte čočku, zázvor, kmín, chilli, červenou papriku a vývar. Nechte polévku vřít, dokud vše nezměkne, asi půl hodiny.

5. Polévku neustále míchejte.

6. Přidejte vodu, pokud je to nutné, aby měla polévka správnou hustotu.

7. Na úplný závěr do ní můžete přidat kokosovou smetanu.

Čtěte: 

 


Zdroj: The 3-Day Soup Cleanse: Eat as Much Soup as You Want And Fight Inflammation, Belly Fat And Disease

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Napsat komentář

AlternativníMagazín.cz na Facebooku

error: Content is protected !!